'Met of zonder IT, geen verschil in werkdruk'

Financieel management krijgt steeds betere IT-kennis

Informatietechnologie heeft over het algemeen weinig invloed op de werkdruk die financiële managers in Europa ervaren. Hyperion Software liet een pan-Europese studie doen door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau MRD uit Londen.

Slechts 35 procent van de ondervraagden zegt dat IT-systemen hun extra werktijd hebben verminderd, 46 procent ziet geen verschil en 20 procent zegt zelfs meer uren te moeten maken als gevolg van hun IT-systemen. Dit komt naar voren uit het onderzoek van MRD onder 632 financiële managers in zeven Europese landen, waaronder Nederland.
Financiële managers produceren meer informatie dan ooit tevoren. Van de respondenten zegt 80 procent dat IT-systemen hun productiviteit hebben verhoogd; ze lijden niet onder een teveel aan informatie. Slechts 15 procent meldt dat hun IT-systemen te veel informatie voortbrengen en 52 procent ontvangt precies de juiste hoeveelheid informatie van de computer, terwijl 33 procent te weinig krijgt.

IT-kennis

Bijna alle ondervraagde financiële managers zeggen betrokken te zijn bij de aanschaf van IT-systemen, wat voor zich spreekt want vaak gaat het om vrij grote investeringsbeslissingen. 87 Procent heeft een stem bij het bepalen van de IT-behoeften van hun afdeling. Meer dan 55 procent is actief betrokken bij het zoeken van het gewenste soort oplossing en 34 procent bemoeit zich ook met de keuze van de leverancier.
Bij een eerder onderzoek een jaar geleden vielen vrij veel financiële managers door de mand als het gaat om hun kennis van IT. Nu blijkt deze groep al weer een stuk beter op de hoogte te zijn dan in 1996. Nu is 81 procent bekend met het begrip 'client server'. Van de term 'Olap' heeft 17 procent wel eens gehoord, vorig jaar was dat slechts 3 procent. De vele publiciteit rond 'datawarehousing' heeft eveneens effect gehad; 69 procent klinkt dat begrip bekend in de oren, tegen slechts 42 procent vorig jaar.
Van het feit dat het jaar 2000 in computersystemen problemen kan geven is 93 procent zich bewust: over het algemeen is het financieel management hiervan dus goed op de hoogte. Drievijfde van de ondervraagden kan zonder meer aangeven wat precies het probleem is. Bovendien zegt een meerderheid (85 procent) van de groep die zich bewust is van het probleem een plan te hebben voor de aanpak ervan. Opvallend is dat slechts een kwart van de mensen die zich van het probleem bewust zijn, denkt dat het van grote invloed zal zijn op hun financiële systemen.
Tenslotte blijken de intranetten, de bedrijfsinterne netwerken op basis van Internet-technologie, snel op te rukken. Een derde van de ondervraagden zegt al een intranet binnen hun organisatie in de lucht te hebben. Nog eens eenderde maakt hiervoor plannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-20T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.