Mobiel via een vaste lijn

Nieuwe groeikansen op thuismarkt voor BT

Dit artikel delen:

BT liet veel van zijn groeipotentieel varen toen het enkele jaren terug de mobiele telefoniedochter Mmo2 verzelfstandigde. In Engeland is het eind dit jaar weer terug op deze markt als bellers thuis met hun mobiel kunnen telefoneren via het vaste BT-net.

De mobiele telefoon wint het tegenwoordig in 30 procent van de gevallen van de vaste telefoon thuis in Engeland. Dit percentage toont aan dat mensen gesteld zijn op het gebruiksgemak van deze telefoon meent Ryan Jarvis, manager van de mobiele activiteiten bij BT. "Ook al zijn deze apparaten duurder in het gebruik, mensen willen er vanwege dit gemak ook onder het bereik van een vaste lijn mee bellen." Het was een belangrijke gegeven voor het concern om het project Bluephone te starten, dat mobiele telefoons moet integreren in het vaste net. Een andere prikkel is volgens Jarvis de lagere prijs voor deze mobiele gesprekken over de vaste lijn.
Om het overschakelen van het mobiele netwerk naar de vaste lijn thuis ongemerkt te laten verlopen is BT nu bezig om bestaande gsm en andere draadloze technieken op deze eis in te richten. Een kastje in het huis dat via Bluetooth en later wifi gekoppeld is aan de mobiele telefoon, sluist de gesprekken door via een breedband dsl-verbinding naar het vaste telefonienet van BT.
Om dit mogelijk te maken moet er gesleuteld worden aan het uma-protocol (unlicensed mobile access) in mobiele telefoons. Daarnaast moeten toestellen klasse 1 van Bluetooth ondersteunen en in de toekomst wifi voor de verbinding tussen het kastje en de mobiele telefoons. Een aantal toestellen van Motorola en een exemplaar van Sony Ericsson voldoen al aan deze eisen.

Samenwerking

Het concern is met zes telecombedrijven uit andere landen het consortium Fixed Mobile Convergence Alliance gestart om meer gewicht in de schaal te leggen tegenover fabrikanten van mobiele telefoons voor invoeren van deze aanpassingen in toekomstige modellen. "Fabrikanten van mobiele telefoons moeten deze veranderingen oppikken anders komt dit project niet van de grond. Eerdere pogingen tot convergentie zijn op dit punt gestrand", aldus Jarvis.
Eén van de deelnemers aan dit consortium, Korea Telecom is op dit moment al zover dat het klanten thuis met de mobiele telefoon kan laten bellen. Alleen een onmerkbare overschakeling van gesprekken tussen het mobiele netwerk en de vaste lijn lukt nog niet in dit land.

Groei

BT ziet ieder jaar zijn inkomsten uit telefoongesprekken op zijn vaste net teruglopen. Het concern wil over vijf jaar een miljard Britse pond aan extra omzet genereren uit de nieuwe dienst. Voor het mobiele netwerk heeft BT verassend genoeg Vodafone verkozen boven zijn oude mobiele dochter Mmo2. Het concern heeft vooralsnog geen concrete plannen om deze convergentie-dienst ook buiten de thuismarkt aan te bieden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.