Rfid niet te overschatten

Europees centrum moet klanten overtuigen van belang technologie

Dit artikel delen:

In Engeland werd dit jaar een Europees rfid-centrum opgericht om de mogelijkheden en het belang van radio frequency identificacion te tonen aan potentiële klanten. In sommige gevallen blijkt die zelfs van levensbelang.

Het Europese Rfid Centre opende eind januari 2005 zijn deuren in het Engelse Bracknell, nabij Heathrow. De opzet van het centrum is om, aan de hand van presentaties, opleidingen, evenementen en concrete toepassingen, de klanten van de initiatiefnemers een idee te geven van de mogelijkheden van rfid en hen te helpen bij het ontwikkelen van een rfid-strategie. Naast het Britse ministerie voor handel en industrie zijn onder meer Cable & Wireless, Microsoft, Intel en Cisco bij het project betrokken.
De vaakst genoemde sectoren voor rfid-toepassingen zijn transport, logistiek, en groot- en kleinhandel. Met name voor grote warenhuizen, met Walmart als eeuwige voortrekker, zijn de belangen enorm. Dat bevestigt ook David Lyon, woordvoerder voor EPCGlobal, het orgaan dat instaat voor de standaardisering van de elektronische productcode, aan de hand van een voorbeeld: "Twintig procent van de omzet in de kleinhandel komt rechtstreeks voort uit promotieacties. Als je de producten niet continu beschikbaar hebt in de rekken tijdens deze promotie, dreig je heel wat omzet te mislopen. En elk procent omzetverhoging dankzij deze productbeschikbaarheid leidt tot een half procent winstverhoging. Dat is een enorm verschil voor een sector met zulke kleine marges."
Tussen de getoonde toepassingen zitten dan ook de nodige voorbeelden van hoe rfid-technologie kan worden gebruikt. Je vindt er zelfs een voorbeeld van hoe rfid kan worden toegepast voor documentbeheer, met name voor die documenten die nog in papieren vorm (dienen te) circuleren van bureau naar bureau. Met een rfid-tag op de dossiers en een lezer in de documentenbakjes kan de software continu aangeven welke documenten zich op welk bureau bevinden, zodat de opvolging eenvoudiger en sneller kan verlopen.
Het belang van een zo snel mogelijke adoptie van rfid kan niet worden overschat, aldus Cisco-woordvoerder Ronald van Zanten: "Op individueel productniveau moet je de echte doorbraak pas tegen 2014 verwachten. Toch zijn er meer dan voldoende redenen om rfid zo snel mogelijk te omarmen." De belangrijkste reden zit volgens Van Zanten in de medische sector: "Jaarlijks sterven meer dan 200.000 patiënten in de VS door foute medicatie, die met rfid kan worden vermeden. Dit besef weegt zwaarder dan welk bedrijfsvoordeel ook."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-24T00:00:00.000Z Stef Gyssels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.