MWC09 - Android, WiMo 6.5, gadgets en LTE

Dit artikel delen:

Op het Mobile World Congress 2009 geeft de gehele telecomwereld acte de présence. Meer dan vijftigduizend bezoekers komen van 16 tot en met 19 februari 2009 naar Barcelona om op 's werelds grootste telecombeurs te worden bijgepraat over de nieuwste besturingssystemen, gadgets en netwerktechnologie.

Het Mobile World Congress 2009 (MWC09) opent van 16 tot 19 februari zijn deuren in Barcelona. Alle grote namen uit de telecomwereld komen bijeen om de nieuwste producten, trends en toepassingen te demonstreren en aanschouwen. De organisatie rekent op meer dan vijftigduizend bezoekers.

Computable verwacht enkele grote aankondigingen, zoals nieuwe smartphones die draaien op het mobiele besturingssystemen Android, Windows Mobile 6.5 en Palm WebOS. Ook zullen mobiele telefoontoestellen te zien zijn met verbeterde aanraakschermen of met driedimensionale beeldschermen. Bovendien zal de strijd tussen de snelle mobiele internetverbindingen WiMAX en LTE (long-term evolution) weer in alle hevigheid losbarsten.

Android

Op de telecombeurs presenteren enkele fabrikanten nieuwe smartphonemodellen die gebruikmaken van het besturingssysteem Android. Het platform, dat voor een groot deel werd gebouwd door internetbedrijf Google, draait tot dusver alleen op de HTC G1. Die smartphone ligt sinds eind januari ook in de Nederlandse winkelschappen, maar was al enkele maanden daarvoor te koop in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Op de beurs zal waarschijnlijk de opvolger van de G1 worden voorgesteld: de G2.

Bovendien hebben verschillende fabrikanten, waaronder het Chinese Huawei, aangekondigd nieuwe toestellen uit te brengen die draaien op Android. Grote kans dat ze prototypes op de beurs tonen. De aangekondigde Android-telefoon van Samsung is overigens uitgesteld tot de tweede helft van 2009.

Windows Mobile 6.5

De verwachting is dat Microsoft in Barcelona een nieuwe versie van besturingssysteem Windows Mobile (WiMo) presenteert. Dat zou dan versie 6.5 zijn, aangezien experts nummer 7 pas in 2010 verwachten. Tegen die tijd wordt ook pc-besturingssysteem Windows Vista opgevolgd door Windows 7.

De softwaregigant zal tijdens de beurs waarschijnlijk ook zijn plannen toelichten over nieuwe mobiele internetdiensten. Zo zou er een online toepassingenwinkel komen en een online backupdienst met de naam MyPhone.

Aanraakschermen

Aanraakschermen zijn tegenwoordig helemaal in en nieuwe modellen zullen daarom in groten getale worden aangekondigd in Barcelona. De nieuwe smartphone Palm Pre heeft er een. Van dat toestel, dat in januari in de Verenigde Staten werd gepresenteerd, valt overigens te verwachten dat in Barcelona ook een Europese variant verschijnt. Die variant werkt dan op gsm/hsdpa-netwerken, in plaats van het (Amerikaanse) cdma.

Ook de Canadese fabrikant Research in Motion (RIM) moest er aan geloven en bouwde een aanraakscherm in zijn nieuwste model Blackberry Storm. Sinds de introductie in november 2008 regende het daarover echter klachten: het schermpje zou niet goed werken. De RIM-directeur vond de bugs echter acceptabel.

LTE vs WiMAX

De strijd tussen de concurrerende technologieën voor snelle mobiele internetverbindingen WiMAX en LTE zal ook in Barcelona in volle hevigheid plaatsvinden, zoals dat ook in 2008 het geval was. Fabrikanten zullen over elkaar heen vallen om hun steun aan de ene of aan de andere technologie uit te spreken. Afgelopen jaar is er veel gebeurd. Zo werd in juli in Amsterdam 's werelds eerste commerciële mobiele WiMAX-netwerk in gebruik genomen.

Toch lijkt het erop dat de voorsprong die de technologie heeft op LTE (long-term evolution) niet lang meer duurt. Steeds meer netwerk-,  telefoon- en chipfabrikanten richten hun pijlen op LTE en laten WiMAX links liggen. LTE bouwt voort op de bestaande gsm/umts/hsdpa-standaard en kan grotendeels van die bestaande netwerken gebruikmaken, terwijl WiMAX voortborduurt op Wi-Fi waarvoor de netwerken nog moeten worden aangelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-13T16:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.