Ict’er zoekt vrouw

‘Werken met alleen mannen is wel leuk, maar geen weergave van de maatschappij’

In veel ict-organisaties is het aantal vrouwen nog steeds op één hand te tellen. Volgens hun mannelijke collega’s is dat zonde. “Meer vrouwen zou onze organisatie goed doen.”

Eindelijk een vrouw! Lucien de Freitas, business unit manager van Conspect ICT diensten, een middelgroot detacheringbedrijf, is opgetogen over zijn nieuwe aanwinst.

De Freitas nam onlangs zijn eerste vrouwelijke consultant aan. “We zoeken ervaren Oracle- en Java-consultants. Meestal zoeken we die via ons eigen netwerk; via medewerkers van medewerkers. Op de een of andere manier leverde dat tot dusver nooit een vrouw op.” De nieuwe aanwinst is binnengekomen via Monsterboard en dus niet vanuit het eigen netwerk. De Freitas zegt hoopvol: “Zij brengt een eigen netwerk met zich mee. Misschien levert dat op termijn ook meer vrouwen op.”

De nieuwe collega moet het samen met de secretaresse opnemen tegen zo’n 26 mannen. “Ik wil het aantal vrouwelijke medewerkers samen met haar uitbouwen. Er moet een bepaald evenwicht zijn en dat is er nu niet. Werken met alleen maar mannen is wel leuk, maar geen reële weergave van de maatschappij”, stelt De Freitas. Hij denkt dat vrouwen ook andere kwaliteiten meebrengen. “Vrouwen zijn vooral goed in de c van ict: communicatie. Ze zijn bovendien vaak nauwkeurig. Ik denk dat meer vrouwen onze organisatie goed zal doen.”

Ambassadeursnetwerk

Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Systems Nederland, herkent veel van wat De Freitas zegt. Hij heeft zelfs zitting genomen in het Ambassadeursnetwerk, een netwerk om de toetreding van vrouwen in het bedrijfsleven te bevorderen. Bij Cisco werken wel meer vrouwen, maar nog steeds is 85 procent man. Stoffer: “Ik heb twee redenen om actief op zoek te gaan naar vrouwen. Allereerst omdat de helft van de bevolking vrouw is. Als we die helft niet aanspreken, laten we veel potentieel verloren gaan. Ten tweede omdat ik denk dat mannen en vrouwen verschillende kwaliteiten met zich meebrengen.”

Stoffer weet waar hij het over heeft; in zijn managementteam zit tegenwoordig één vrouw. “Zij heeft een andere inbreng; ze denkt er bijvoorbeeld meer over hoe de ontvanger met de boodschap zou omgaan. Het zijn kleine verschillen, maar die inbreng zouden we missen als we er geen vrouw bij hadden.”

Cisco Systems vraagt in zijn wervingproces altijd nadrukkelijk om vrouwen. “Als je alleen in je eigen netwerk kijkt, krijg je alleen mannen binnen. Je moet daar dus bewust mee omgaan, en dat betekent soms ook dat het proces wat langer duurt.” Harde doelstellingen voor de instroom van vrouwen heeft het bedrijf niet. “Dat werkt averechts, je wilt als vrouw aangenomen worden op je kwaliteiten en niet omdat het bedrijf een doel moet halen.” Toch is in zijn managementontwikkelingprogramma de helft van de instroom inmiddels vrouw. “Hoe je meer vrouwen in de ict krijgt? Met dit artikel maak je in ieder geval duidelijk dat vrouwen welkom zijn in onze sector.”


Don Quichotte

“Ik ben geen Don Quichotte voor meer vrouwen in de ict”, verontschuldigt Richard Kraan zich bij voorbaat. Hij is senior Oracle-consultant bij Capgemini, waar in Nederland zo’n vijfduizend ict’ers werken in vooral de detachering. “Het is wel prettig om er meer vrouwen bij te hebben. Het geeft een andere sfeer; met alleen mannen wordt het al vrij snel banaal. Vrouwen dempen dat.”

Volgens Kraan weerhoudt vooral het imago van de sector vrouwen om voor de ict te kiezen. “We hebben het imago dat er allemaal nerds werken, maar dat correspondeert niet met de werkelijkheid. Er zijn veel banen om het harde techniekgedeelte heen. Het beeld dat bij mensen leeft is verouderd.”

Wessel Post is senior systeemontwikkelaar bij Etam Retail Services, de detailhandelorganisatie van kledingmerken Miss Etam en Promiss. Hij heeft net afscheid genomen van een vrouwelijke collega. Nu zijn er nog maar twee vrouwen over op zo’n twintig ict’ers. Helaas, zegt Post. “Ik vind dat we niet genoeg vrouwen op de afdeling hebben. Vrouwen zijn volgens mij wat creatiever en dat kun je bij systeemontwikkeling goed gebruiken. Een man zegt: het moet gewoon werken. Vrouwen redeneren anders; die willen dat het eindproduct er ook goed uitziet. Ze nemen het ontwerp als uitgangspunt en beschouwen de techniek als middel.”

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt twijfelt Post of het mogelijk zal zijn een vrouw te vinden voor de vrijgekomen post. Hij heeft wel wat ideeën. “In functieprofielen moet minder het accent liggen op techniek. Ook op school zou de nadruk meer op systeemontwerp en minder op techniek kunnen liggen. Je moet meisjes interesseren. Onze organisatie nodigt regelmatig middelbare scholieren uit. Je moet er vroeg bij zijn.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-02T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.