Roccade werkt met Indiaas HCL aan Jaar 2000-probleem

Aanbod Nederlandse programmeurs te laag

Roccade-dochter RCC neemt grote aantallen Indiase programmeurs in dienst. Deze goedkope mankracht wordt vooral ingezet voor het aanpassen van computerprogramma's voor 'jaar 2000'-problemen.

RCC, vroeger Rijks Computercentrum geheten, heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Indiase IT-dienstverlener HCL Corporation. Verwacht wordt dat veel software die bij overheden in gebruik is, straks in India voor de eenentwintigste eeuw wordt gereedgemaakt.
HCL is de grootste Indiase IT-onderneming. Haar omzet bedraagt meer dan 500 miljoen dollar. Deze snelgroeiende onderneming geeft werk aan 7400 mensen, waarvan 3000 goed getrainde IT-professionals. HCL is ook in het buitenland actief. In 16 landen zijn er 24 vestigingen, waarvan één in Den Haag. Samen zijn die goed voor 100 miljoen dollar omzet. HCL is daarmee de op één na grootste exporteur van software.

Meer allianties

Met Hewlett-Packard, Toshiba, Nokia en andere westerse ondernemingen zijn allianties aangegaan. HCL zit samen met Perot Systems, het IT-bedrijf van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Ross Perot, in de joint venture HCL Perot Systems (HPS). HPS biedt 'outsourcing' en systeemintegratie in Zuidoost-Azië aan.
India beschikt over enorme aantallen redelijk opgeleide programmeurs. Hun lonen liggen op ongeveer 15 procent van het salarispeil in Nederland. Goede programmeurs verdienen nog niet de helft. Met name vrij simpele, doch arbeidsintensieve klussen zoals de oplossing van het 'jaar 2000'-probleem, kunnen ook in India worden gedaan. Veelal gaat het om simpele, handmatig uit te voeren wijzigingen. RCC verwacht dat in Nederland hiervoor te weinig mankracht beschikbaar is. Voor het millennium-probleem zijn duizenden eenvoudige programmeurs nodig.
De RCC-leiding weet nog niet precies hoeveel Indiase programmeurs voor RCC gaan werken. Dat hangt ondermeer af van de hoeveelheid opdrachten die kunnen worden verworven. Men houdt rekening met vele tientallen programmeurs. Dit kan oplopen tot een paar honderd man. Als de samenwerking een succes wordt, speelt Roccade met de gedachte een belang in HCL te nemen.
Overigens is RCC niet de enige Nederlandse onderneming die zijn heil in India zoekt. BSO/Origin, Baan Info Systems en Orange Telecom Systems zitten al jaren in India. Baan heeft in Bombay vijftig en in Hyderabad tweehonderd man aan het werk. Op elke vacature komen meteen honderden mensen af. Door de ruimere arbeidsmarkt worden goede programmeurs ook niet zo snel weggekocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z Correspondent