BPO-praktijk Centric begint te groeien

Tienjarige verlenging BNG-contract steun in de rug

Centric verwacht in 2016 meer business process outsourcing (bpo)-deals te kunnen sluiten. De ict-dienstverlener richt zich hiermee op drie markten: financiële wereld, detailhandel & logistiek en de publieke sector. Daarbij biedt het ook flexibele bpo-diensten aan, op basis van betaal naar gebruik. De recente tienjarige verlenging van het bpo- en it-contract met de BNG geeft deze ambitie een steun in de rug.

Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) is de bank van en voor overheden en voor instellingen met een maatschappelijk belang. Centric verricht alle betalingsverkeerprocessen van BNG, inclusief het beheer van de onderliggende infrastructuur, en alle ict-diensten ter ondersteuning van het betalingsverkeer. Daarnaast beheert Centric alle overige bedrijfskritische applicaties en (werkplek)systemen van de bank.

Robert Jan Prins, directeur van Centric Financial Solutions & Services, vertelt dat de scope van het verlengde contract met BNG grosso modo dezelfde is gebleven. 'Maar een aantal accenten is verlegd. Zo hebben we veel aandacht besteed aan het inrichten van een flexibel model, waarbij BNG diensten volgens 'pay per use' kan afnemen. Omdat het hier om diensten rond het betalingsverkeer gaat, dien je wel te voldoen aan de hoogste beschikbaarheidseisen. Dit flexibele bpo-model willen we nu gaan uitzetten in de markt.'

Gestage groei

BNG is niet de enige financiële instantie in de publieke sector die door Centric wordt ondersteund. Twee jaar terug verlengde De Nederlandse Waterschapsbank (NWB) het contract tot 2020. Centric verzorgt de afhandeling van het gehele betalingsverkeer voor de NWB en levert en onderhoudt de website waarop de relaties van de bank hun betalingsverkeer opvoeren. De automatiseerder verzorgt in het kader van de overeenkomst ook de ondersteunende it die nodig is voor het betalingsverkeerplatform. Het gaat hierbij om onder andere applicatiemanagement, hosting, business continuity en wet- en regelgeving-aanpassingen, zoals voor SEPA.

De basis voor de bpo-praktijk gaat terug tot de overname van de noodlijdende business process outsourcing-tak van Ordina in 2009. Na een reorganisatie en een duidelijke keuze voor één onderliggend standaard it-platform is sindsdien de weg naar boven gevonden, zegt Prins. Een paar Ordina-klanten vertrokken, maar BNG, NWB en Staalbankiers (in combinatie met Achmea) bleven Centric trouw en hebben met contractverlengingen laten zien vertrouwen te hebben in de dienstverlening. Daarnaast komen er gestaag nieuwe klanten bij, zoals Goudse Verzekeringen en eerder dit jaar de tankstationketen Avia, dat zijn administratieve bedrijfsprocessen aan Centric heeft uitbesteed. Ook verleent Centric bpo-diensten aan Shell.

Pijplijn

Het langdurig verlengen van het contract met BNG is belangrijk voor Centric, benadrukt Prins. Niet alleen omdat zo'n lange termijn van tien jaar de nodige zekerheid biedt voor de bpo-praktijk, maar ook vanwege de uitstraling naar de markt toe. 'Het geeft aan dat klanten vertrouwen hebben in wat we doen. Het heeft een paar jaar geduurd maar sinds 2013 zijn we meer en meer in gesprek met potentiële klanten. Voor het sluiten van een bpo-contract ga je echter niet over één nacht ijs. Het gaat toch om het uitbesteden van kritische bedrijfsprocessen.'

Centric richt zijn pijlen op drie sectoren: naast de detailhandel en de overheid is dat vooral de financiële sector: banken, verzekeraars, pensioenbedrijven. Hier heeft Centric de meeste bpo-klanten zitten. Prins ziet bijvoorbeeld kansen liggen bij de middelgrote en kleine banken in Nederland. Hij verwacht in 2016 dan ook nieuwe bpo-deals te kunnen sluiten. 'Er zitten er een paar in de pijplijn. Een voordeel van Centric is dat wij niet alleen bpo-diensten bieden maar ook softwareontwikkeling en managed services. Klanten vinden dat een interessante combinatie.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-04T09:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.