Ordina wint beladen opdracht

Registratiesysteem arbeidsbureaus was tot nu toe groot fiasco

Dit artikel delen:

Ordina gaat samen met IBM en Siebel Systems voor het Centrum voor Werk en Inkomen een registratiesysteem voor werklozen bouwen. Voorgaande pogingen tot vernieuwing liepen uit op fiasco's.

Het nieuwe project heeft een omvang van circa zeven miljoen euro. Een bescheiden omvang, wanneer het drama van jongste voorgaande vernieuwingstraject in ogenschouw wordt genomen. Dit Agora-project, waarbij Pinkroccade werd aangetrokken om een landelijke vergelijkingssysteem voor werkzoekenden en vacatures te ontwikkelen, moest het oude PGI-systeem van de voormalige Arbeidsvoorziening (waarvan de arbeidsbureaus in 2002 opgingen in CWI) vervangen. Agora, dat een slordige tweehonderd miljoen gulden kostte, kwam niet verder dan een proefproject in Noordholland-Noord. Ook andere it-projecten, zoals het Cliëntvolgcommunicatiestelsel (Arbeidsvoorziening) en CWIntake (CWI), sneefden voortijdig. Volgens een onderzoek van TNO Arbeid spelen te hoge ambities, de complexiteit van de uitvoeringsstructuur van de sociale zekerheid, belangentegenstellingen en het ontbreken van bestuurlijke aandacht dit soort it-projecten steeds parten. De raad van bestuur van het CWI heeft dan ook besloten om PGI in delen te vernieuwen en is daarmee afgestapt van het idee van één integraal systeem. Uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van standaardoplossingen. Ook is de top vastbesloten de voortgang van de oplevering van het nieuwe systeem, Sonar gedoopt, nauwlettend te volgen.

Werklozen

Kern van Sonar is de registratie van mensen die zich als werkloos hebben aangemeld. Het systeem ondersteunt de vierduizend CWI-medewerkers in hun contacten met werkzoekenden. Het moet verder zorgen voor een betere uitwisseling van informatie met gemeenten en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. De keuze is op Ordina gevallen omdat het samen met IBM en Siebel een aanbod had gedaan dat het beste aansluit op het programma van eisen tegen de laagste prijs. Een belangrijke eis luidt dat het systeem flexibel van opzet moet zijn om snel te kunnen omgaan met nieuwe werkprocessen. Ordina is hoofdaannemer. Het beschikt sinds de overname van Relan ICT in 2000 over kennis van de sociale zekerheidsmarkt. Siebel levert de frontoffice-applicatie en IBM brengt kennis van relatiebeheersoftware in. Het systeem wordt in fasen ingevoerd en volgens planning medio 2005 opgeleverd.
Ordina heeft met het binnenhalen van de opdracht voor Sonar de slag gewonnen van de twee andere overgebleven combinaties: Cap Gemini Ernst & Young met Oracle en Inter Access met SAP. De automatiseerder wilde niet ingaan op de vraag hoe hij de valkuilen die bij eerdere projecten fataal bleken te zijn denkt te kunnen omzeilen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.