Limweb houdt vol

Bouw regionaal internetportaal start begin 2003

Dit artikel delen:

Twaalf Limburgse gemeentes geven groen licht voor het regionale internetportaal Limweb. Begin 2003 kan er naar verwachting worden gebouwd. Wel moet er nog een gat van negen ton worden gedicht.

Gemeentegraad
Onder de noemer Gemeentegraad belicht Computable in samenwerking met Advies Overheid.nl op regelmatige basis recente ontwikkelingen op het gemeentelijk internetterrein. Het programmabureau Advies Overheid.nl stimuleert en adviseert overheden op hun digitale weg.
 
De hele serie:

Een aantal bestuurders nam in 2000 het initiatief om een virtuele marktplaats op te zetten voor de regio Noord- en Midden-Limburg. Doel: een gemeenschappelijke, digitale informatievoorziening opzetten, waaraan provincie, gemeenten, bedrijven en instellingen bijdragen leveren, bedoeld voor burgers en ondernemers. Te denken valt aan informatie over veiligheid, maatschappelijke hulpverlening, regionale ontwikkeling, toerisme en sport. Zo'n internetportaal zou naast een stimulans voor de regio ook sommige digitaal achterliggende gemeenten mee kunnen trekken. Bovendien zou de samenwerking tussen de 27 gemeenten (de 28ste gemeente Mook en Middelaar richt zich op Nijmegen en omgeving) via internet verbeterd kunnen worden.
  
Deze week ging ook de site van de gemeente Buren live, gemaakt door Segment.

Begin 2001 lichtten de bestuurders de gemeenten in over het plan. "Het bleek echter een hele tour om alle 27 gemeenten mee te krijgen", vertelt projectleider Sef Valentijn, werkzaam bij de organisatie Regio Noord- en Midden-Limburg. Volgens Valentijn vormden budgettaire bezwaren, onwennigheid met internet en de trage ambtelijke besluitvorming hoge barrières voor een snelle uitvoering van het project. Daarbij zag de projectgroep de regionale website van Beieren (http://www.baynet.de) als lichtend voorbeeld. "De Siemens-technologie daarachter bleek echter te zwaar voor ons. Ter vergelijking: in Beieren wonen twaalf miljoen inwoners; in onze regio 500.000." Inmiddels is het oog gevallen op de content-beheersoftware van Tridion en zal het internetbureau Web3 uit Sittard de site bouwen.

Kat uit de boom

"Eind vorig jaar hebben we besloten om op kleinere schaal door te gaan", vervolgt Valentijn. "Ook dat ging met vallen en opstaan. Sinds vorige week ligt er een ondernemingsplan. Op 1 januari 2003 willen we eindelijk met de bouw starten." De twaalf deelnemende gemeenten - Venlo, Sevenum, Kessel, Swalmen, Helden, Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Thorn, Ambt-Montfort en Echt - staan drie jaar garant voor de exploitatie (begroot op jaarlijks zeven ton). De anderen vijftien gemeenten, waaronder Roermond en veel Noord-Limburgse gemeenten, kijken eerst de kat uit de boom.
Valentijn moet nog wel op zoek naar financiële middelen voor de opstartkosten. Hij denkt een bedrag van negen ton te kunnen binnenhalen via achtergestelde leningen van bijvoorbeeld provincie en gemeenten, of via subsidiepotjes. Verder wil de projectleider nagaan of samenwerkingsverbanden met andere internetprojectorganisaties nuttig kunnen zijn, zoals met het bestuurlijk provincieportaal Limburg.nl en het pas opgerichte Ictu-programmaburea PEP.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.