Politiek in rep en roer na brandbrief

Dit artikel delen:

De brandbrief die Fenit aan het kabinet zond over het 'jaar 2000-probleem', heeft in politiek Den Haag zijn uitwerking niet gemist, meent Sylvia Roelofs, directeur Fenit.

Kamerleden hebben afspraken met ons gemaakt om van gedachten te wisselen over het probleem. Verder hebben wij een gesprek gehad met de beleidsadviseur van minister-president Kok. De uitkomst hiervan is dat het 'Jaar 2000' op de agenda is gezet van de interdepartmentale commissie-informatiebeleid."
Roelofs meldt verder dat het Expertisecentrum van de overheid een contra-expertise uitvoert op het standpunt van staatssecretaris Köhnstamm van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van kamervragen in november vorig jaar. Dat komt erop neer dat Binnenlandse Zaken de problematiek voor het eigen departement voldoende in kaart brengt, de andere departmenten dat zelf ook doen en dat de totale kosten om het 'Jaar 2000 probleem' binnen de overheid op te lossen op 400 miljoen gulden uitkomen.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken is nog niet officieel op de Fenit-brief gereageerd. Maar het departement ervaart het 'Jaar 2000' als een serieus en belangrijk probleem en zal binnen afzienbare tijd met een standpunt komen. De bijdrage van de overheid zal in de sfeer van alarmering komen te liggen, verwacht zij. De overheid kan niet actief ingrijpen bij de bedrijven en hun systemen zelf. Wel zou zij via een taskforce voorlichting kunnen geven, aldus de zegsvrouw.
Bij Hella Vo�te, Tweede Kamerlid van de VVD met IT in haar portefeuille, is de open brief van Fenit goed gevallen. Wel ziet zij eventuele initiatieven van de overheid voor het 'Jaar 2000' het liefst samengaan met die van de Euro. "Hoewel het bedrijfsleven deze twee onderwerpen bij voorkeur in gescheiden trajecten behandelt, denk ik dat er software en methodieken ontwikkeld zouden kunnen worden die de problemen tegelijkertijd kunnen aanpakken. De overheid zou hiervoor innovatie-subsidies kunnen verstrekken."
Vo�te vindt dat de overheid een ondersteunende rol kan spelen in voorlichting en subsidieverstrekking. Maar bedrijven blijven in haar ogen zelf verantwoordelijk voor de aanpak van het probleem.

Industrie

De IT-industrie steunt het initiatief van Fenit. Volgens Toby Ellson, woordvoerder van Cap Gemini, staat zijn bedrijf voor honderd procent achter de boodschap van de brandbrief. "Alle signalen om het bewustwordingsproces in een hogere versnelling te brengen zijn van harte welkom. Idealiter had Fenit als branche-organisatie de brief eigenlijk eerder moeten versturen. Inmiddels sijpelen al vanuit de grotere organisaties de eerste voorbeelden binnen waar het fout is gegaan door het ontbreken van die twee digits. Als je nu dus als IT-verantwoordelijke nog met de neus op de problematiek moet worden gedrukt, ben je hoogstwaarschijnlijk te laat om eventuele problemen te herstellen. Het speelt nu, niet morgen."
Minder zicht heeft Ellson op de situatie in het midden- en kleinbedrijf. "Uit onze klantenkring, de vele seminars en berichten in de media ontstaat vooral een beeld hoe de situatie is bij de grotere organisaties. Uit de hoek van het midden- en kleinbedrijf hoor je minder. Hopelijk denkt men in dit segment niet dat er niets aan de hand is."
Ook het vraagstuk van de ingebouwde programmatuur vereist nog de nodige aandacht. "Deze embedded software is vaak van buiten niet toegankelijk en daardoor moeilijk aan te passen. Voor bijvoorbeeld bankkluizen met tijdsklokken of satellieten die al jaren in een baan om de aarde draaien zou dit weleens vervelende gevolgen kunnen hebben", aldus Ellson.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Rik Sanders