GBA-netwerk naar tcp/ip

Dit artikel delen:

Komend najaar start de migratie van het op x.25-protocollen gebaseerde GBA-netwerk naar tcp/ip. Eerst gaan de organisaties die GBA-gegevens van gemeenten afnemen, over naar internettechnologie. Volgend jaar volgen de gemeenten zelf.

De overgang naar tcp/ip gebeurt in het kader van de modernisering van de GBA, die op termijn moet voorzien in online-raadpleging van gegevens. Vooral frontofficeorganisaties, zoals de Centra voor Werk en Inkomen en de politie, willen dit.
Ook speelt mee dat alleen nog KPN Telecom (Datanet1) x.25-datatransportdiensten aanbied. Het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), beheerder van het GBA-stelsel, heeft weliswaar een contract tot 2006, maar wil zich niet te veel van één aanbieder afhankelijk maken. Het verwacht stijgende kosten en merkt nu al dat randapparatuur zich moeilijk laat aansluiten en x.25-expertise schaars wordt.
Behalve voor het GBA-gegevensverkeer maken gemeenten van een X.25-verbinding gebruik voor communicatie met de RDW, bij de uitgifte van rijbewijzen. Ook de RDW gaat over naar tcp/ip. BPR en RDW trachten hun migratietrajecten op elkaar af te stemmen. Offertes voor de noodzakelijke aanpassing van gemeentelijke GBA-systemen zijn inmiddels aangevraagd.
BPR werkt momenteel ook aan de aanbesteding van de Landelijk Raadpleegbare Directory (LRD), een centraal systeem met van elke Nederlander een paar kerngegevens, dat soelaas moet bieden zolang 'GBA online' er nog niet is. Deze aanbesteding is voor komend najaar voorzien.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-10T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.