Hoe PinkRoccade weer PinkRoccade ging heten

Dit artikel delen:
PinkRoccade

Met een geschiedenis van langer dan een halve eeuw en talloze overnames, komt de naam PinkRoccade binnenkort terug op de Nederlandse ict-markt. Een historisch overzicht dat begint in 1950.

Na een korte afwezigheid komt de naam PinkRoccade binnenkort terug op de Nederlandse ict-markt. Dienstverlener Total Specific Solutions (TSS) zet de naam weer op de kaart, nu het bedrijf de PinkRoccade-activiteiten van Getronics' divisie Business Solutions overneemt zodra de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de ondernemingraad van Getronics akkoord gaan.

De twee onderdelen van deze divisie worden na de overname omgedoopt tot PinkRoccade Healthcare en PinkRoccade Local Government. Met gevoel voor historisch besef, vertelt financieel directeur Matthieu van Amerongen van TSS dat zijn bedrijf het ‘het eeuwige recht krijgt om de naam PinkRoccade te gebruiken.' De naam is namelijk al diverse malen van eigenaar veranderd.

Roccade

De oorsprong van PinkRoccade ligt bij de Rijkscentrale Mechanische Administratie (RMA), in 1950 opgericht op initiatief van toenmalig minister-president Willem Drees. De taak van de rijkscentrale is het verzorgen van ‘ponskaartwerkzaamheden' die ministeries of overheidsinstellingen niet zelf konden verrichten. In 1969 wordt de RMA omgedoopt tot Rijks Computer Centrum (RCC) en breidt het zijn taken uit tot het verrichten van diensten op het gebied van de automatische informatieverwerking voor ministeries en (semi-)overheidsinstellingen.

In 1990 verzelfstandigt RCC. De werkzaamheden zijn inmiddels steeds meer uitgebreid. In die tijd neemt de dienstverlener de Maatschappij voor Informaticadiensten en het Instituut voor Enquêteverwerking over. Vijf jaar later verandert het bedrijf zijn naam in Roccade Informatica Groep.

Pink Elephant

Pink Elephant is in de jaren negentig een branchegenoot van Roccade. De dienstverlener ontstaat in het begin van de tachtiger jaren als drie studenten van de TU Delft wat bijverdienen door mainframecomputers van IBM, Dow Chemical en enkele ministeries te beheren.

Als het bedrijf in 1993 wordt overgenomen door RCC/Roccade, telt Pink Elephant ongeveer duizend medewerkers. Samen met Bouwfonds Informatics, de ict-divisie van de gelijknamige toenmalige rijksprojectontwikkelaar, maakt het deel uit van de Roccade Informatica Groep. De ict-dienstverlener krijgt in 1999 een notering aan de Amsterdamse beurs Euronext en gaat vanaf dan verder onder de naam PinkRoccade. Een kwart van de aandelen zijn in handen van de Nederlandse Staat.

De naam Pink Elephant verdwijnt in 1993 uit de Nederlandse ict-markt. Na een afwezigheid van vijftien jaar keert de olifant in 2008 terug. Enkele oud-medewerkers, waaronder een van de drie toenmalige oprichters, blazen het bedrijf nieuw leven in. In Canada, Engeland, Zuid Afrika en Australië is de onderneming altijd blijven bestaan.

Getronics

Begin 2005 koopt branchegenoot Getronics vrijwel alle aandelen van PinkRoccade. Getronics, zelf in 1972 ontstaan als Geveke Electronics, noemt zijn Nederlandse tak vanaf dat moment Getronics PinkRoccade. Het nieuwe bedrijf wordt de grootste ict-dienstverlener van het land. De meeste werkzaamheden van het oude PinkRoccade worden ondergebracht in de divisie Business Solutions, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het bedrijfsonderdeel Business Application Services (BAS).

Ook Getronics en zijn Nederlandse tak Getronics PinkRoccade vallen ten prooi aan een overname. Overnamebesprekingen in 2006 liepen op niets uit, maar in oktober 2007 gaat de dienstverlener alsnog definitief akkoord met een overname door telecomconcern KPN. Dat bedrijf wil zijn portfolio uitbreiden met ict-dienstverlening, zoals dat zijn collega's van British Telecom (BT) al eerder was gelukt.

Total Specific Solutions

Getronics komt in handen van KPN, die besluit het bedrijfsonderdeel Business Application Services in de etalage te zetten. In augustus 2008 koopt branchegenoot Capgemini vier van de vijf BAS-divisies. De vijfde divisie, Business Solutions, waarin een groot aantal werkzaamheden, panden en personeelsleden van het oude PinkRoccade zijn ondergebracht, verkoopt KPN enkele maanden later aan Total Specific Solutions (TSS).

Total Specific Solutions is het bedrijf van de Friese miljonair Rinse Strikwerda. Hij vergaarde zijn vermogen toen hij eind jaren negentig het ict-bedrijf Tas Groep naar de beurs bracht. De automatiseerder werd in 2000 overgenomen door PinkRoccade.

PinkRoccade

TSS besluit de van Getronics overgenomen divisies Business Solutions Local Government en Business Solutions Healthcare, de naam PinkRoccade te geven. Het formele eigendom van de naam ligt bij KPN, het moederbedrijf van Getronics. Maar de cirkel lijkt rond. Met een geschiedenis van bijna zestig jaar en talloze overnames heet PinkRoccade weer PinkRoccade.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

PinkRoccade maakt TSS stabieler en breder

TSS blaast PinkRoccade nieuw leven in

Getronics verkoopt laatste BAS-divisie aan TSS

Getronics houdt Pink Elephant in de gaten

Pink Elephant keert terug in Nederland

Memoires over overnamestrijd PinkRoccade

Getronics zet overname PinkRoccade door

Staat steunt overname PinkRoccade

Getronics biedt officieel op PinkRoccade

PinkRoccade voor 350 miljoen euro naar Getronics

Getronics krijgt voor bod op PinkRoccade meer tijd

Getronics zet bod op Pinkroccade in de ijskast

Strijd Ordina en Getronics om Pinkroccade duurt voort

Directie Pinkroccade kiest definitief voor Getronics

Getronics biedt evenveel als Ordina op Pinkroccade

Pinkroccade in gesprek met Ordina

Pinkroccade wees Ordina twee keer af

COR Pinkroccade ziet Ordina niet zitten

Ordina wil met Pinkroccade om de tafel

Pinkroccade blijft welkom bij Ordina

Getronics en Pinkroccade grootste it-dienstverlener in Nederland

Getronics doet overname bod op Pinkroccade

Pink Roccade klaar in Nederland na overname Tas

Pinkroccade wil Tas Groep overnemen

Roccade gaat PinkRoccade heten

Roccade gaat Pink Roccade heten

Nieuwe naam Roccade bij beursgang

Tas Groep wil dit jaar naar de beurs

Getronics ziet af van aankoop Roccade

Getronics biedt 1,3 miljard voor Roccade

Getronics wint slag om overname Roccade

Roccade komt in handen van Getronics

Getronics nog in race voor Roccade

EDS wil Roccade overnemen

Roccade dreigt Getronics door de vingers te glippen

'Overname Roccade geen gelopen race'

Overname Roccade nog geen gelopen race

Getronics favoriet bij overname Roccade

Bij overname Roccade geniet Getronics nog de voorkeur

PinkRoccade snijdt banden met Getronics door

JellinekMentrum geeft patiënt inzage in dossier

PinkRoccade Healthcare krijgt tweede directeur

'TSS brengt ondernemerschap bij PinkRoccade'

Getronics doet rustig aan met rebranding

Gooskens leidt PinkRoccade Local Government


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-15T09:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.