Symantec wint rechtszaak tegen McAfee

Softwareverkoop van verliezer lijdt niet onder uitspraak

Dit artikel delen:

Symantec, producent van anti-virussoftware, is vorige week in het gelijk gesteld in een rechtszaak over de illegale aanwezigheid van broncode in producten van concurrent McAfee. De veroordeelde firma meldt echter dat dit geen belemmering is voor het leveren van zijn software, aangezien het de omstreden programmatuur niet meer maakt.

Rechter Ronald Whyte in San Jose oordeelde dat McAfee de producten PC Medic 97 en Virusscan, die de code van de concurrent bevatten, niet hoeft terug te roepen. Het bedrijf is wel gesommeerd onmiddellijk te stoppen met de verkoop van software met de omstreden code. Volgens McAfee is dit allang gebeurd.
Deze veroordeling is de eerste gerechtelijke uitspraak in de langlopende juridische strijd over vermeend gebruik van broncode tussen de beide softwareleveranciers. Symantec had deze rechtszaak aangespannen.
Na enig onderzoek gaf McAfee toe dat er inderdaad een brokje code van Symantec in zijn software terecht was gekomen. Dit maakt slechts 0,01 procent uit van het programma en vervulde geen functie, aldus een verontwaardigd McAfee.

Publieke software

De hele strijd is ontstaan rondom honderd regels code voor de ondersteuning van een Nec PC9000-computer. Volgens McAfee heeft een ingenieur van het bedrijf deze code gevonden op een openbare en legale Internet-site. Het zou dus gaan om publieke software. Rechter Whyte oordeelde echter anders.
Ondanks de uitspraak roept McAfee zichzelf uit tot de eigenlijke winnaar van deze rechtszaak, omdat het verbod van de rechter in de praktijk geen consequenties heeft. "Whyte beveelt ons te stoppen met het leveren van software die we al niet meer uitbrengen", reageerde vice-president Peter Watkins van McAfee. Hij benadrukt dat de omstreden code niet meer aanwezig is in de huidige producten van de firma.

Strijd houdt aan

Symantec vecht ook dit weer aan en beweert dat McAfee zijn programmatuur niet afdoende heeft gezuiverd. Rechter Ronald Whyte eist meer argumenten en aanvullende bewijzen voor deze beschuldiging.
Gordon Eubanks, president van Symantec, heeft er alle vertrouwen in dat zijn bedrijf uiteindelijk zal zegevieren in deze zaak. "Deze mensen hebben ons intellectuele eigendom gebruikt in hun producten en dat is verkeerd. Ik denk dat elke jury dat zeer serieus neemt", meent Eubanks. "Wij hebben McAfee geen licentie gegeven om 'Symantec Inside' op hun producten te vermelden." n
 
Recht en onrecht
Symantec daagde McAfee een half jaar geleden voor de rechtbank met de beschuldiging dat diens product PC Medic 97 identieke stukjes softwarecode bevat als het eigen Crashguard. Deze twee programma's moeten niet-opgeslagen gegevens beschermen als de computer vastloopt.
Crashguard kwam in september vorig jaar op de markt, Medic volgde zes maanden daarna. Symantec kwam later nog met de aanvullende beschuldiging dat er ook code van het bedrijf aanwezig zou zijn in McAfee's virusdetectie-programma Virusscan.
De aangeklaagde firma noemde deze aanklachten belachelijk en spande onlangs een eigen rechtszaak aan tegen Symantec wegens smaad. Deze zou middels onjuiste persberichten een koersdaling van het aandeel McAfee hebben veroorzaakt van 4,25 dollar. McAfee eist 1 miljard dollar schadevergoeding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.