'E-medicatiedossier snel invoeren'

Dit artikel delen:

Elco Brinkman, voorzitter van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz), bood op 8 juli het manifest 'Veilige Medicatie en ICT' aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het manifest verwoordt het pleidooi van veel partijen in de zorgsector voor een spoedige invoering van een landelijk elektronisch medicatiedossier. Dit moet de eerste stap worden naar een landelijk elektronisch patiëntendossier.
"Het is niet de vraag óf het elektronisch medicatiedossier verplicht wordt gesteld, maar hoe. Dit kabinet bepleit minder regels, maar daar wil ik graag een uitzondering op maken", reageerde minister Hoogervorst op het manifest. "Mijn verantwoordelijkheid is een veilig en betrouwbaar systeem. Daar mag u mij aan houden. Ik zal nog dit jaar wetgeving over koppeling van Zorg Identificatie Nummer en Burger Service Nummer naar de Tweede Kamer sturen."
Uit onderzoek van het wetenschappelijk instituut van de Nederlandse apothekers uit 2002 blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames door vermijdbare medicatiefouten per jaar kan oplopen tot negentigduizend. Hiermee is jaarlijks driehonderd miljoen euro aan kosten gemoeid. Volgens het Nictiz kunnen veel fouten worden voorkomen als de betrokken zorgverleners inzicht hebben in het complete medicatiedossier van een patiënt. Dit moet in 2006 gerealiseerd zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-16T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.