Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zelf apps op maat maken of niet?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ive Defaix
Business Development Manager, FileMaker. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en Beheer.

De experts zijn het erover eens: apps op maat zijn goed voor de productiviteit van je team of bedrijf. Maar ga je die dan zelf bouwen of laat je dat beter aan een expert over? Ik behandel hier vier basisregels om je te helpen die beslissing te nemen.

Tegenwoordig zijn er app-platforms beschikbaar waarvoor je niet of nauwelijks hoeft te kunnen programmeren. Daarmee wint het zelf bouwen van apps op maat aan populariteit. Uit recent onderzoek naar custom apps blijkt dat 82 procent van de organisaties ervoor kiest om apps op maat intern te ontwikkelen. Toch kan het sneller en effectiever zijn om de hulp van een expert in te roepen. Hoe bepaal je nu wat in jouw geval het beste is?

Wat moet de app op maat doen?

Je hebt waarschijnlijk een goed idee van wat je wilt bouwen, want je weet wat je organisatie nodig heeft. Maak een lijstje van je prioriteiten en bepaal welke drie dingen het grootste verschil zouden maken voor je team. Kijk daarbij ook welke punten aansluiten bij je toekomstvisie. Begin bij de basis: je team gebruikt waarschijnlijk papieren formulieren of spreadsheets en andere soorten documenten in het dagelijks werk. Kijk naar simpele processen die je in een simpele app kunt vormgeven. Als je een app voor ogen hebt, die alle problemen van je team in één keer oplost, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een complexe app. Kijk of je processen kunt opsplitsen en waar je snel winst behaalt: dat is een goede start.
Basisregel 1 - Hoe eenvoudiger de app, hoe waarschijnlijker dat zelf doen de beste oplossing is. Hoe ingewikkelder de app, hoe waarschijnlijker dat je beter een expert belt.

Wanneer heb je je app op maat nodig?

Heb je de app gisteren nodig of heb je tijd om goed over je plannen na te denken? Zelfs al is je tijd beperkt, je moet in ieder geval je idee voor je team op papier zetten en om feedback vragen. Dat helpt je niet alleen om je concept verder uit te werken, maar zorgt er ook voor dat je team je plannen ondersteunt en voorbereid is op de komst van de nieuwe app.
Basisregel 2 - Hoe meer tijd je hebt, hoe waarschijnlijker dat een doe-het-zelf-app de beste oplossing is. Je kunt dan de app bouwen naast je gewone werk. Hoe minder tijd je hebt, hoe waarschijnlijker dat je beter een expert belt.

Hoe handig ben je met technologie?

Heb je ooit berekeningen in Excel gemaakt? Heb je weleens een webpagina gebouwd? En komt je team naar jou toe met technische vragen?
Basisregel 3 - Hoe meer ervaring je hebt met technologie en hoe enthousiaster je daarover bent, hoe waarschijnlijker dat een doe-het-zelf-app de beste oplossing is. Maar heb je een geweldig idee en ben je niet geïnteresseerd in het ontwikkelen van je technische vaardigheden, dan bel je beter een expert.

Heb je tijd om te leren?

Je moet altijd tijd vrij maken om een nieuwe vaardigheid te leren. Ben je dag en nacht bezig met je werk, dan vraagt dat een meer strategische aanpak. Denk eens aan ‘job crafting’, in goed Nederlands ‘baanboetseren’. Het idee is dat je kijkt naar je taken, hoe je met andere mensen samenwerkt en welke doelen je dient. Zo kom je tot bouwblokken waarmee je je werk op een meer bevredigende en efficiënte manier invult. Job crafting helpt je om taken bij andere mensen van je team neer te leggen. Zo krijg je meer tijd om te leren hoe je een app op maat maakt.
Basisregel 4 - Hoe minder tijd je hebt om te leren, hoe waarschijnlijker dat je beter een expert belt. Hoe meer tijd je hebt om te leren, hoe waarschijnlijker dat je de app beter zelf bouwt.

Doe-het-zelf of expert

Doe het zelf = Leer iets nieuws. Is doe-het-zelf voor jou de beste optie om een app op maat te bouwen? Afhankelijk van het platform dat je kiest, zijn er verschillende manieren om dat te leren.

Expert = Roep externe hulp in. Besluit je om een expert in te huren? Kies dan voor iemand die is gecertificeerd voor het platform van jouw keuze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je ooit berekeningen in Excel gemaakt hebt, betekent dat nog niet meteen dat je een App kunt bouwen. Voor het bouwen van een goed werkende en veilige App komt meer kijken dan wat knutselwerk.
Ook is de vraag of de bereidheid om te leren (basisregel 4) nuttig is bij het bouwen van een App die ook echt in productie gebruikt gaat worden. Leren gaat vaak gepaard met fouten, vallen en opstaan.
Het bouwen van goede Apps die gebruikersvriendelijk, efficiënt en veilig zijn, is werk voor een expert.

Mensen die niet kunnen "Developen" kunnen leuk spelen als hobby, is zeker mooi tijdverdrijf, maar als je er professioneel iets mee wil steek dan je tijd in het helder communiceren over wat je wil bereiken en een goede domein beschrijving met user stories.

Dan kan de "expert" wel helpen deze te verwezenlijken.

Hobby projecten zijn net als prototypen. Heel goed om iets aan te tonen, maar gebruik het niet als middel om er organische mee in productie te gaan. Dure legacy / technische schuld is dan gegarandeerd....

Kleine hulpmiddelen lijken leuk op de korte termijn en zijn dodelijk op de lange termijn.

Los van het hoge wc-eend gehalte vindt ik het nogal een belediging naar de expert-app ontwikkelaars toe door te stellen dat als je een berekening in excel kunt maken of een webpagina bouwen je ook apps kunt maken.

PaVaKe, er zijn wel hele mooie tools tegenwoordig die je (mobile) apps laten maken zonder dat je echt een goede programmeur hoeft te zijn (Mendix / OutSystems, etc.), maar ook daar zeg ik (net als jij PaVaKe): Als je er je beroep niet van hebt gemaakt ga je het niet goed doen. Dat iets er vrij eenvoudig uit ziet, betekent niet dat er geen diepgang onder zit die begrepen moet worden. Overigens ook bij de app versimpelaars loop je vrij snel tegen een muur op. Want eenvoudige lees/schrijf operaties zijn nooit genoeg om een al snel complexer wordend proces te beheersen.

@pavake Wel eens wat je schrijft als reactie op het stuk. Als men naar je toekomt met Excel vragen of iets anders technisch dat je dan ook wel een appie kan maken (een appie? Dat is al vaag genoeg).

Maar een belediging? De ict bestaat niet toch? Omgekeerd ook. Ik heb mensen met Excel zien goochelen, onnavolgbaar. Die zullen weer geen expert appie maken zijn. Of een systeem kunnen beheren. Computerland heeft vele specialiteiten.

Inderdaad als je de printer problemen op kan lossen betekent het nog niet dat je de ondersteunende software kan beoordelen of kan bouwen. Zelfs als je niet meer hoeft te kunnen programmeren zoals de schrijver stelt. Dat is naïef.

Beetje vreemd "artikel" er wordt van alles bij de haren bij gesleept om aan te tonen dat je beter een expert c.q. programmeur inhuurt. Dat weten de lezer van computable hopelijk al heel lang. Jammer, gemiste kans.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-26T13:52:00.000Z Ive Defaix