Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo ga je voorbereid op reis naar de cloud

Vliegveld

Bedrijven willen de voordelen van de cloud optimaal benutten. Omdat elk bedrijf uniek is, komt er maatwerk om de hoek kijken. Denk aan kosten, privacy, beveiliging of het gebruik van legacy-software. Daarom drie belangrijke punten voor een goed voorbereide reis naar de cloud. Of meer precies, naar de hybride cloud.

Wanneer je begint aan de reis naar de hybride cloud is het cruciaal te weten waar je start en waar je wilt eindigen. Het is belangrijk om te weten wat je kan en wat je wilt doen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Menig organisatie voelt de drang om ‘naar de cloud’ te gaan zonder te weten waar dat precies is. Daarnaast willen bedrijven volledig kunnen vertrouwen op een platform en de aanvullende diensten. Vervolgens komen ze erachter dat een publieke cloud te gestandaardiseerd is, waardoor het niet voldoet aan de specifieke behoeften van het bedrijf. De oplossing voor dit probleem: de hybride cloud.

Cloudwensen

"De hybride cloud is een infrastructuur bestaande uit verschillende componenten zoals een publieke en/of private cloud, on-premise systemen en andere legacy-it"

De hybride cloud is een infrastructuur bestaande uit verschillende componenten zoals een publieke en/of private cloud, on-premise systemen en andere legacy-it. Een goede voorbereiding is essentieel om je cloudwensen te realiseren.

De volgende drie aandachtspunten zorgen ervoor dat je voorbereid op reis gaat.

  • Waar sla je data op en wie kan erbij?

Bijna elk bedrijf voelt de noodzaak voor een digitale transformatie, maar de behoeften en knelpunten verschillen sterk. Een belangrijke overweging is de opslag van data. Waar sla je data op, wie heeft toegang tot deze gegevens en hoe gemakkelijk kan je erbij? Door hybride werken is het nog belangrijker geworden om een goed overzicht te hebben van wie precies met welke data werkt. Vooral als het gaat over gevoelige data. Op flexibele wijze gearchiveerde data ontsluiten, is vaak onnodig duur. Kijk kritisch of dit echt nodig is of niet.

  • Van welke systemen kan of wil je geen afscheid nemen?
Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van oude hard- of software. Het is lastig om deze te vervangen, omdat legacy-systemen vaak een centrale rol spelen in de bedrijfsvoering. Daarnaast functioneren ze vaak nog goed. Er is alleen één groot nadeel: ze kunnen niet mee naar de cloud. Gelukkig is het mogelijk om de systemen te virtualiseren en gebruiken als onderdeel van de hybride cloud. Een goede voorbereiding is noodzakelijk om downtime en andere potentiële problemen te voorkomen.
  • Hoe behoud je overzicht en wie beheert de cloud?
Naast kansen kent de hybride cloud ook uitdagingen. Door de complexe infrastructuur kan het moeilijk zijn om overzicht te bewaren. Bij het gebruik van meerdere saas-applicaties ontstaat een risico op dubbele accounts. Door de vele licenties die aangeschaft worden kan het lastig zijn om de kosten in de gaten te houden. Bovendien heeft niet elke organisatie de capaciteit om een hybride cloud te beheren. Als bedrijf kan je er ook voor kiezen om deze zorgen uit te besteden. De expert zorgt ervoor dat een bedrijf voorbereid op reis gaat naar de cloud, en dat de cloudplannen succesvol van de grond komen.

Maatwerktraject

In het streven om optimaal te profiteren van de voordelen van de cloud, is een goed voorbereide reis naar de hybride cloud essentieel. Dit maatwerktraject vereist een zorgvuldige planning. Allereerst moet men zich bewust zijn van de start- en eindbestemming, en wat er onderweg mogelijk is. De hybride cloud, met zijn mix van componenten, biedt hier de oplossing. Een goede voorbereiding garandeert een succesvolle reis naar de cloud, waarbij experts kunnen helpen bij het beheer van deze uitdagingen.

(Auteur Sander Breijer is information technology architect bij Avit Group.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat zijn dan die voordelen die bedrijven ten volle willen benutten?

Natuurlijk is het belangrijk waar je data opslaat maar data volgt de gebruiker waardoor op flexibele wijze gearchiveerde data ontsluiten nogal onzinnig wordt. En dataclassificaties bepalen de landingsrechten want gevoelige data (wat dat ook zijn mag) moet met bijzondere zorg opgeslagen worden. Vergeet hierin niet de juridische kant om verantwoordelijkheden inzichtelijk te maken want informatiebeveiliging in hybride werken is een bitch.

Er is geen systeem waarvan ik geen afscheid kan nemen, hetzelfde geldt voor software want we hadden het over het ontsluiten van gearchiveerde data en dat gaat uiteindelijk om de protocollen. Serverknuffelaar bij de Avit Group vergeet dat dataportabiliteit vergroot wordt als we stoppen met het inblikken ervan in virtuele server images. Het kaf van het koren scheiden maakt een reis naar de cloud eenvoudiger want data volgt de gebruiker, niet de legacy van een systeem.

Ik had het ooit over kansen versus wonderen, uitdagingen zijn alleen maar problemen die nog een naam moeten hebben. SaaS-applicaties gaan niet om de dubbele accounts maar de dubbele data, de enige asset die ertoe doet als het om dataportabiliteit gaat. Want experts weten dat je ook van de cloud afscheid moet kunnen nemen met een goede exit-strategie. De hybride cloud gaat namelijk om de reis uit de cloud omdat eigen resources zoals de datadragers een juridisch voordeel hebben.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-22T15:39:00.000Z Sander Breijer


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.