OSS, EJB en case-tools

Het kan een mager jaar worden voor de it-industrie; met de mogelijkheid van slinkende winsten en zelfs van bedrijven die failliet gaan. Niettemin is het de hoogste tijd dat een halt wordt toegeroepen aan de obscene winsten van bedrijven die onbetrouwbare en ongeschikte producten leveren. 'Open source software' belooft dat te doen. Ondanks het dreigende onheil gloort er dus ook licht. Hopelijk loopt het dit jaar en het huidige decennium met de volgende zaken goed af.

Enterprise Java Beans is aan het rijpen en EJB 2.0 zal medio dit jaar beschikbaar zijn. Dit zal de enige stap voorwaarts zijn, zowel voor bedrijfs- als kleinere systemen. Het zal erg interessant zijn om te zien welke bedrijven hun eerdere op Java gebaseerde producten - in het bijzonder ontwikkeltools - kunnen poorten naar standaard EJB 'runtime'-systemen, en wat Microsoft-gebruikers zullen doen. De EJB-technologie zal leiden tot nieuwe projecten en bedrijven, maar ook tot enkele mislukkingen (hetgeen resulteert in veel fusies en overnames). Niet alleen het gevolg van de koersdalingen op de Nasdaq dus!
Dit jaar zullen ondernemingen hun weerstand tegen open source software opgeven. Dat betekent niet dat iedereen aan het einde van het jaar is gemigreerd van NT naar Linux, maar in plannen voor de lange termijn zal onvermijdelijk rekening gehouden worden met Linux. Open source software is zo'n belangrijke verandering vergeleken met de bestaande producten die de it-afdelingen van ondernemingen kopen, dat het begrip ervoor moet groeien. Tot nu toe viel deze software met name in de smaak bij universiteiten en enthousiastelingen, maar werd hij niet geschikt bevonden voor bedrijfskritische toepassingen. De vrees voor gebrek aan ondersteuning van oss-producten neemt geleidelijk af nu mensen waar voor hun geld krijgen, en nu professioneel ondersteunde producten geaccepteerd worden. Red Hat en - nog intrigerender - Caldera sturen oss wereldwijd plus ondersteuning de markt in.
Linux is nog maar het begin. Apache, inmiddels al de webserver voor de industrie, bereidt nieuwe belangwekkende producten voor. Waarschijnlijk zal Apache dit jaar een applicatieserver met volledige functionaliteit leveren. Hopelijk wordt het standaard EJB 'run time'- systeem voor Unix, NT, enzovoort, en Linux.
Helaas vormt de desktop nog een probleem. Jammer genoeg zullen we dit jaar geen passend alternatief voor Office 2000 te zien krijgen, hoewel dat node wordt gemist. Het probleem is de timing. Het kan zijn dat een oss kantoor-suite, vergelijkbaar met de Star Office van Sun, beschikbaar zal komen, maar die zal gebaseerd moeten zijn op Windows en niet op Linux, vanwege de 'installed base' van Windows-clients. De nieuwe generatie op Linux gebaseerde gui-kantoorproducten zal zeer waarschijnlijk in de academische wereld wel meer terrein winnen, maar het kan nog jaren duren voordat deze generatie een goed alternatief vormt in het bedrijfsleven of op de consumentenmarkt.
Wel zouden we dit jaar de standaardisatie van gui-technologie van Linux moeten zien en de voortekenen van nieuwe ontwikkelingen. Concluderend kunnen we zeggen dat oss, Linux, en Apache in het bijzonder, dit jaar enorme invloed zullen hebben als servers, maar niet als werkplektoepassingen. Dit zou zelfs de ontwikkeling kunnen versnellen van browser-kantoortoepassingen, versterkt met Java-applets, waarmee het tijdperk van de pc op de werkplek voorbij is.
Hopelijk zullen er ook grote vorderingen worden gemaakt in het gebruik van case-ontwerptools. De afgelopen tien jaar werd er van alles beloofd, maar waarschijnlijk zijn de kansen dit jaar het grootst dankzij allerlei vernieuwingen. Case vindt wel degelijk toepassing, maar alleen bij enkele verlichte geesten. Het zou de norm moeten zijn.
Ook zijn er enkele invloedrijke factoren te melden. Hardwareproducten, met name grote diskdrives, zijn relatief goedkoop. XML en UML, gecombineerd in XMI, maken de komst mogelijk van een standaard 'repository software-interface'. E-handelsapplicaties tonen de behoefte aan om ontwikkelingen in het bedrijf en in de techniek te integreren: dit betekent een handels-repository. En dan is er nog open source software; case blijft vooralsnog uiterst academisch.
De mogelijkheid van een repository-standaard zou de echte progressieve ontwikkeling zijn. Hiermee wordt het namelijk mogelijk dat vele verschillende nieuwe en oude, front- en back-end case-tools samenwerken, waardoor de prijs enorm daalt en het aantal gebruikers stijgt.
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.