Als schildpad naar de cloud

Het verhaal van de schildpad en de haas kent u nog wel. Net als meerdere fabels is ook deze zo oud als de weg naar Rome, maar nog steeds toepasbaar op de gedigitaliseerde maatschappij. De haas moest altijd lachen wanneer hij de schildpad zag lopen, want het ging zo langzaam. ‘Ik begrijp niet waarom jij naar iets onderweg gaat’, zegt hij pesterig. ‘Als jij eindelijk aankomt, is het altijd te laat en is alles allang voorbij.’ De haas denkt de wedloop te winnen, maar uiteindelijk gaat de schildpad er met de prijs vandoor.

Als we het over de cloud hebben, is deze oude fabel nog verrassend leerzaam. Organisaties migreren namelijk als een haas zo snel naar de cloud, terwijl zij eigenlijk nog niet volwassen genoeg zijn. Zonde, want de cloud biedt veel kansen. De totale hoeveelheid vergaarde data verdubbelt elk jaar en een groot deel hiervan is de afgelopen twee jaar gegenereerd. Deze hoeveelheid zal alleen nog maar verder toenemen, zeker als je je bedenkt dat het aantal internet of things-implementaties gaat groeien.

Ook klanten verlangen steeds vaker van organisaties dat zij meer uit data halen. Om wendbaar te zijn en snel in te kunnen spelen op deze nieuwe informatie en inzichten stappen veel bedrijven over op de cloud. Toch vergeten ze hierin soms een paar stappen.

Er zijn boeken en websites volgeschreven over de cloud en organisaties voelen de druk om mee te bewegen met deze technologieën. Veel it-afdelingen zetten dan ook de stap, maar niet elk traject is succesvol, en dat is onnodig. De reden voor deze mislukte pogingen zit vaak in het ontbreken van een strategie. Grootste aanjagers om de stap te maken zijn vaak snelheid, schaalbaarheid en kostenreducties. Al deze redenen zijn essentieel, maar een vaak vergeten aspect is het voorblijven van concurrenten. Het wordt in de toekomst immers steeds belangrijker om wendbaar te zijn en te beschikken over solide technologieën om concurrentievoordeel op te doen.

De stap naar de cloud kan wel degelijk succesvol gezet worden. Door zorgvuldig te inventariseren wat de behoefte is, welke cloudvorm daar het beste bij past en een strategie op te stellen, haal je de finish waarschijnlijk eerder dan organisaties die de stap snel zetten. Nu veel organisaties als een haas aan de slag zijn gegaan met de cloud, lijkt het erop dat de minder snelle organisaties er in dit geval beter vanaf komen. De schildpad zijn is dus zo slecht nog niet.

Hen Snackers, directeur QNH

Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 5, mei 2016.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het is wel een erg algemeen stuk.

Eigenlijk staat er: "Ren niet te hard achter hypes aan, early adopter zijn kan ook slecht uitpakken".

Wat ik het nadeel van algemene cloud artikelen vind is dat je de inhoud niet kunt toetsen. Cloud (computing) bestaat niet, er zijn gewoon diensten op basis van frameworks met eigenschappen. Sommige bedrijven zoals QNH bouwen ook software die goed passen bij een dienst.

Kunnen we niet gewoon namen en rugnummers vermelden als we het ergens over hebben?

@Henri
Mag ik me geheel bij jou reactie aansluiten? DBV. ;O)

Werd op het verkeerde been gezet door de reacties (uit maart) die wel heel erg off-topic zijn.

Gek genoeg is mijn tweede deel van die reactie uit maart toepasselijk omdat klanten (67%) volgens de Eurobarometer niet willen niet dat organisaties meer uit hun data halen. De data protectie van GDPR is namelijk als een zwaar schild en zou in 2018 weleens kunnen gaan bepalen hoe de hazen lopen.

Arme Henri, die is compleet de weg kwijt want er is dus ook nog een Cloud Computing Risk Assessment framework van ENISA. Enigszins verouderd (2009) maar nog wel bruikbaar voor MKB om de juiste cloud versie te kiezen. Want zoals de auteur al stelt past niet alles in de publieke versie van de cloud.

Cloud Survey binnen MKB laat zien dat uiteindelijk maar 30% hiervoor kiest om business processen te verbeteren, grotendeels binnen de B2B keten. En dus kijkt 70% vooral de kat uit boom wat tot nadeel heeft dat je een heleboel kansen mist. Zoals de mogelijkheden van IoT, uiteraard liggen hier NO-GO area's als gevolg van de GDPR niet alles is menselijk in de B2B keten.

Een ontwikkeling zoals LoRa biedt kansen voor het MKB want als - in evenwicht met de wet van Moore - de verbindingskosten drastisch naar beneden gaan dan ontstaat een compleet nieuwe cloud. Niet oninteressant voor logistiek Nederland, een B2B2C transparantie in de keten zou kunnen voorkomen dat vrachtwagens leeg terug moeten.

BI gaat om de juiste informatie, op de juiste tijd bij de juiste persoon. Iets waar ze al meer dan 10 jaar niet in slagen omdat ze simpelweg de processen zelf niet kennen. En deze zijn grotendeels niet vastgelegd omdat we achter hypes aanrennen zonder te weten waar we heen gaan;-)

Ewout,

Ik werd ook op het verkeerde been gezet.... maar kijk eens naar de plaatsingsdatum van dit artikel. Daarom kwam het blijkbaar in mijn Feedly terecht en daarom dacht ik dat het recent was.

Cloud Computing Risk Assessment kun je niet op het principe van cloud uitvoeren (daarom dus mijn reactie), je zult het altijd moeten toetsen op iets echts.

Je kunt dus niet zeggen of "de cloud" veilig of onveilig is en termen als private cloud slaan veelal al helemaal nergens op.


De backend van de computable database lijkt wat rot. De reacties van
https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/magazine/5716481/5215853/onze-branche-is-een-snoepwinkel-vol-kansen.html staan er nog wel maar https://www.computable.nl/artikel/columns/magazine/5716481/5215853/als-schildpad-naar-de-cloud.html is over het artikel heen gezet.

Wel typisch hoe cloud gebruikers er op reageren. : He, er lijkt iets veranderd. Maar ja, ze zullen wel weten wat ze doen bij de provider. Het is immers hun core business. In ieder geval is het niet onze schuld :-)

"Kijk eens, ik heb ook wat over de cloud gezegd" zo komt dit op mij over.
Waarom plaats die firma niet gewoon een advertentie, of is dat te duur?

Henri,
Deze column is geplaatst op 20 mei, redelijk recent dus hoewel de reacties eronder van een eerdere datum zijn. Betreffende Cloud Computing Risk Assessment raad ik je aan om deze te lezen omdat hierin interessante punten staan welke om techniek, politiek (organisatie) en wetgeving (governance) gaan. Zoals auteur stelt zijn er boeken en websites volgeschreven over de cloud maar deze zijn eenzijdig gericht op de definities van de Amerikaanse kamer van koophandel (NIST) terwijl de Europese tegenhanger (ENISA) op sommige punten hele andere gedachten heeft over de invulling hiervan.

Politiek (organisatie) en wetgeving (governance) zijn twee door jouw onderbelichte punten die een grote impact kunnen hebben op het wel of niet veilig zijn van de cloud. De finish van 'privacy-by-design' ga je niet halen als je de risico's van de verschillende leveringsmodellen niet weet. Plaatsingsmogelijkheden ervan met uitbesteding zijn in de matrix een bijkomende vermenigingvuldigingsfactor, de 3 genoemde (hoge) risico's zijn:

1. Lock-in (technisch)
2. Controle (organisatorisch)
3. Compliance (wetgeving)

Er zijn meer netwerken (koppelvlakken) dan het internet als we kijken naar de end-to-end keten, de back-office van B2B versus de front-office van B2C kent dus uiteindelijk nog wat uitdagingen aangaande de integratie ervan. En zoals ik al zei hoeft de cloud van IoT niet per definitie het netwerk te zijn dat jij kent;-)

Dag Ewout,

Ik had ENISA Cloud Computing Security Risk Assessment wel gescand, maar ik zal het nog eens uitvoeriger doornemen, er staan inderdaad wel goede dingen en inderdaad, techniek is maar 1 kant van de zaak. Zelf heb ik een kleine organisatie, dus daar is governance en compliancy aan wetgeving goed uit te voeren en eerlijk is eerlijk. Iedere keer bij nieuwe medewerkers moet ik daar behoorlijk wat tijd insteken, vandaar dat ik er ook een interne e-learning van gemaakt heb (op basis van cloud computing), want gedrag is de grootste kwestbaarheid, maar ook de verleiding kunnen weerstaan om accounts te maken die niet meer kunnen dan nodig.

Toch geloof ik dat iedere organisatie nu wel bezig moet zijn met het feit dat er steeds meer online diensten worden afgenomen en IAM staan daarin centraal.

IoT is weer een heel ander verhaal, maar ook daar zie je de eerste contouren van standaardisatie aan de horizon verschijnen. De OS-sen van IoT zijn echter interessant! Linux is te groot, maar met sleeping sensors ga je de oorlog ook niet winnen...

Dino (en anderen), er is ergens iets misgegaan in de database. Beide artikelen zijn onder eenzelfde nummer opgeslagen met als gevolg dat dit artikel het andere heeft overschreven, maar wel zijn de reacties van lezers blijven staan. Gevolg: een onoverzichtelijk geheel. Onze technische staf heeft e.e.a. zoveel mogelijk hersteld. Het originele artikel is teruggeplaatst en bovenstaand artikel is opnieuw ingevoerd (met daaraan de relevante reacties gekoppeld). In sommige reacties wordt nog wel verwezen naar het 'oude'artikel, maar dat is niet meer relevant.
Excuses en sorry voor het ongemak.

redactie Computable

Bedankt voor alle reacties. Met deze (korte) column in Computable Magazine wilde ik discussie losmaken rondom het thema cloud en de wijze waarop organisaties hier momenteel mee omgaan. In de praktijk is me opgevallen dat het snel aan de slag gaan met cloud niet altijd positief uitpakt. Het is mooi om aan de reacties te zien dat er ook inhoudelijk goed over gediscussieerd wordt. Ik kan me hier dan ook goed in vinden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-20T11:01:00.000Z Hen Snackers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.