Flashback 1980: ‘Reguleer internationale datastromen’

Dit artikel delen:

Het vrije internationale verkeer van gegevens moet gereguleerd worden. Met die oproep komt Jan Freese, hoofd van de Zweedse Data Inspection Board in 1980. In zijn boek ‘International data Flow’ schrijft hij over ontwikkelingen binnen de automatisering waardoor gegevens steeds vaker internationaal worden uitgewisseld, zonder dat er duidelijke regels voor data-uitwisseling zijn.

In het artikel in Computable van 29 februari 1980 stelt hij dat door de opkomst van ‘telematique’, door Freese omschreven als de samensmelting van informatietechnologie, geautomatiseerde gegevensverwerking en telecommunicatie, de internationale uitwisseling van gegevens in een stroomversnelling is geraakt. Regelgevers hobbelen achter de snelle technologische en maatschappelijke veranderingen aan. (what’s new?, red.)

Freese: ‘Duidelijk is dat technologie en de mensheid niet meer in de pas lopen. De technologische ontwikkelingen zijn in sommige landen in een veel verder stadium dan die in andere landen en die kloof dreigt steeds groter te worden.’

Volgens de Zweedse overheidsman moet er snel internationale wetgeving tot stand komen. ‘Zodra de omvang en de invloed van grensoverschrijdende ‘data’-bewegingen goed zijn geëvalueerd, kunnen de eerder opgestelde principeregels worden veranderd of uitgebreid.’ Maar, ook daar vormt het tempo waarin internationale regelgeving tot stand komt een zorg. Regels zijn vaak alweer verouderd als ze van kracht worden, concludeert Freese.

Beleidsmakers worden wakker

Hij schetst dat ook in 1980 informatiestromen al dwars door internationale grenzen gaan. ‘Vele bedrijven maken hier dankbaar gebruik van. Informatie kan worden opgeslagen en verwerkt daar waar dat het goedkoopste is en waar de meest geavanceerde technieken beschikbaar zijn.’

Maar, dat is niet zonder gevaren, waarschuwt Freese: ‘Gevoelige gegevens over bepaalde personen of bedrijven in het ene land kunnen in een ander land zijn opgeslagen en een eventuele privacywetgeving in het land van oorsprong is dan zonder enige betekenis, als het land van opslag niet over een soortgelijke wetgeving beschikt.’

Hij stelt dat de meeste beleidsmakers zich ‘gelukkig’ van die situatie bewust zijn. Vooral in landen met dezelfde culturele of rechtskundige achtergrond, bijvoorbeeld in Scandinavië, de Europese gemeenschap en de VN begint in die tijd regelgeving te ontstaan, stelt de Zweed.

Voorstellen

  • Freese doet een aantal voorstellen waaraan die richtlijnen moeten voldoen:
  • Opgeslagen gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt of aan andere personen worden verstrekt dan in het land van oorsprong is bepaald.
  • Personen met het recht van toegang tot dergelijke informatie moeten tot geheimhouding worden verplicht. Niet-geautoriseerde personen die zich toch toegang verschaffen tot de informatie moeten gestraft worden.  
  • De opgeslagen informatie moet met redelijke veiligheidsmaatregelen worden beschermd.
  • Ieder geregistreerde persoon moet het recht hebben om te weten wat er over hem is vastgelegd en hoe dat wordt gebruikt.
  • Staten moeten, voor zover mogelijk, de garantie geven dat de gegevensstroom niet door technische oorzaken doorbroken wordt.
  • Roep een internationaal orgaan in het leven dat toeziet op de ontwikkelingen van een harmonieus internationaal gegevensverkeer.   

50 jaar Computable

Computable blikt in 2018, het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan, terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.

Op de website Computable.nl staat regelmatig, en vaak speciaal op donderdag ('Throwback Thursday') of vrijdag (Flashback Friday), een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-28T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.