Topvrouw Alcatel-Lucent gelooft niet in WiMAX

Dit artikel delen:

Directeur Jeanine van der Vlist van Alcatel-Lucent Nederland gelooft niet meer in mobiele WiMAX, een technologie voor snel mobiel internet. Dat is opmerkelijk, omdat ze tot november 2009 leiding gaf aan Worldmax, de Amsterdamse aanbieder van mobiele WiMAX-diensten. Alcatel-Lucent heeft gekozen voor de concurrerende 4G-technologie Long-term evolution (lte).

Van der Vlist heeft net als de rest van haar bedrijf meer fiducie in Long-term evolution. Wereldwijd lukt het WiMAX-aanbieders niet om voldoende budget bijeen te sprokkelen voor het opzetten van het benodigde netwerk van zendmasten, vertelt ze. In tegenstelling tot lte, de technologie die voortborduurt op umts en hspa, kan WiMAX geen bestaande gsm-zenders gebruiken.

In Afrika en delen van Azië liggen volgens de topvrouw wel kansen voor WiMAX. 'Daar is vaak nog geen netwerkinfrastructuur aanwezig.' De kansen beperken zich volgens Van der Vlist voornamelijk tot het vervangen van dsl door WiMAX. Daarbij wordt het draadloze signaal niet mobiel, maar op een vaste plek ontvangen en vervolgens eventueel verder getransporteerd per landlijn. In Europa zijn de mobiele netwerken al te ver gevorderd, aldus de directeur.

Worldmax

Jeanine van der Vlist is sinds 1 november 2009 managing director van Alcatel-Lucent Nederland. Zij volgde Coert de Boer op, die de Nederlandse tak van de netwerkleverancier sinds eind december 2006 leidde. Voordien was ze algemeen directeur van de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax en daarvoor gaf ze leiding aan Dell Nederland en aan de voorloper van dienstverlener Fujitsu Services in Nederland.

Worldmax is naar eigen zeggen de eerste commerciële aanbieder van mobiele WiMAX-diensten ter wereld. Het netwerk, dat Aerea heet en een theoretische overdrachtssnelheid tot twaalf megabits per seconde heeft, is sinds juni 2008 alleen beschikbaar in Amsterdam. Chipfabrikant Intel is een belangrijke aandeelhouder in het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Of ik moet mij bijzonder vergissen maar er is WiMAX uitgerold hier in Dublin (Ierland), wordt alhier gedaan door provider Imagine.
Dus alleen beschikbaar in Amsterdam vind ik in dat kader wat kort door de bocht en is niet volledig aan het artikel.

Goh wat een nieuws,

waarom niet gewoon:

Topvrouw gelooft wat ze betaald wordt te geloven (net als topmannen overigens)?

Als ze volgend jaar weer bij een Wimax club werkt gelooft ze daar weer in....

Een Alcatel OT-103 voor maar 19.99 euro is geen geld en wat nog niet is kan altijd nog komen, moet je dan maar denken. Al het overige is niet meer dan geklets van wizzkids die nergens maar overal verstand van denken te hebben.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-26T16:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.