De LinkeXtractor scoort nominatie met ai-software

Genomineerd overheidsproject voor Computable Awards 2018

Dit artikel delen:
John Duynhouwer

Jurylid John Duynhouwer

De LinkeXtractor zorgt er met artificial intelligence (ai)-software voor dat er via de Raad voor de Rechtspraak veel sneller uitspraken gevonden kunnen worden. Deze ontwikkeling biedt een groot potentieel tot forse kostenverlagingen en verhoogt de effectiviteit aanzienlijk. De jury van de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid beloont dit project dan ook graag met een nominatie.

In een brij van uitspraken met allemaal verschillende aanduidingen de juiste uitspraak in een zo kort mogelijke tijd en met de hoogste trefkans vinden? De LinkXtractor maakt het met ai-software mogelijk. De LinkeXtractor is een zeer vernuftige toepassing van artificial intelligence van het Ministerie van Financiën, Raad voor de Rechtspraak en het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties).

‘Welke jurisprudentie is er van de Hoge Raad over de Europese executieverordening?’ is een normale vraag voor een jurist. Als je deze vraag aan een zoekmachine stelt is het antwoord ontoereikend: er bestaan tientallen verschillende manieren waarop er naar de Europese executieverordening is verwezen. Geen enkele zoekmachine begrijpt de complexiteit noch de context van deze vraag. De LinkeXtractor begrijpt dat wel en snapt meteen dat ‘executieverordening’ hetzelfde is als ‘EEX-Vo’ of ‘Verord.(EG) 2001/44’. In enkele seconden worden 1600 rechterlijke uitspraken gevonden die naar de executieverordening verwijzen. In het verleden kon dit een klus zijn van meerdere dagen.

Juryoordeel

De mensen achter De LinkeXtractor verdienen deze nominatie omdat ze erin geslaagd zijn eindeloos zoeken veel effectiever en sneller te maken, waarmee de tijdsbesteding en dus kosten van juristen aanzienlijk worden verlaagd. Daarnaast is de verrijking van informatie aanzienlijk en worden dankzij de inzet van De LinkeXtractor beleidsanalyses, rechtswetenschappelijk onderzoek en visualisaties mogelijk.

Het juryteam van de Computable Awards 2018 was onder de indruk van het potentieel van De LinkeXtractor, van de hogere effectiviteit en de verlaging van kosten voor onder meer de Rechtspraak. Het team van De LinkeXtractor is er in geslaagd een ai-toepassing te bouwen die direct resultaat laat zien. Het koppelt diepgaande kennis van complexe informatiestructuren van nationale en Europese databronnen naadloos aan fundamentele kennis van onder meer linked data en complexe logica.

De LinkeXtractor maakt het mogelijk output en effectiviteit van de Raad voor de Rechtspraak en het Ministerie van Financiën dusdanig structureel te verhogen, dat je met recht kunt spreken van een baanbrekende ai-toepassing. Hiervan profiteren alle Nederlanders door een betere toegankelijke Rechtspraak-website, beter gefundeerde uitspraken en mogelijk lagere kosten voor rechtszaken in de nabije toekomst. Daarom een terecht genomineerde in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T11:43:00.000Z John Duynhouwer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.