Computable nomineert 10 start-ups in ICT

Computable Awards 2016

Dit artikel delen:
troffee

Ict-vakblad Computable heeft tien start-ups genomineerd voor de Computable Awards 2016. Het gaat om 112motion, Appromoters, Bomberbot, GitLab, GrannyGram, Quiver, Scyfer, StartMonday, TradeCast en Watermelon. De winnaar wordt tijdens een spectaculaire awardsshow op 1 november 2016 bekend gemaakt.

De tien genomineerde start-ups zijn op 15 april 2016 vastgesteld door een vakjury, waarin Korik Alons, strategy manager bij Accenture en program manager van de Accenture Innovation Awards, Graham Bolton, zelfstandig ondernemer in software assessments voor private equity en venture capital, Lennart de Graaff, thought leader Salesforce bij Capgemini en innovator/accelerator van het adopteren van nieuwe technologieën en methodologieën en Paul Pietersen, co-founder bij Gogido, hadden plaats genomen. Computable ontving in deze categorie in totaal 122 voordrachten. De tien genomineerden in de categorie Nederlandse start-up van het jaar zijn dus:

112Motion.comLees het juryrapport
Appromoters Lees het juryrapport
Bomberbot Lees het juryrapport
GitLab Lees het juryrapport
GrannyGram Lees het juryrapport
Quiver Lees het juryrapport
Scyfer Lees het juryrapport
StartMonday Lees het juryrapport
TradeCast Lees het juryrapport
Watermelon Lees het juryrapport

Jureringstraject

Computable is in 2015 gestart de start-upcategorie bij de Computable Awards. Voor deze categorie is er een tussentijds juryberaad ingelast waarin twintig start-ups aan een vakjury gepresenteerd worden en waarin vragen moeten worden beantwoord. Tien van deze start-ups worden genomineerd voor de Computable Awards 2016.

De selectie van de twintig start-ups kwam tot stand door beoordelingen van de algemene jury van de Computable Awards 2016. Hierin zitten Jeroen Aris, global infrastructure architect bij Teva Pharmaceuticals, Fred Bons, senior program manager bij KWD Resultaatmanagement, Lotte de Bruijn, managing director bij Nederland ICT, Dion Kotteman, oud-Rijks-CIO, zelfstandig adviseur en lid van de raad van commissarissen van Loyalis en Bernard Vuijk, entrepreneur en interim projectmanager bij Driven4success. Zij hebben de 122 aangemeldde start-ups voorzien van rapportcijfers. De top twintig is vervolgens uitgenodigd om te komen pitchen voor de eerder genoemde apart geformeerde vakjury. Tijdens dit juryberaad lette de jury op een aantal specifieke zaken en kon daar een maximaal aantal punten voor toekennen.

Puntenverdeling tijdens juryberaad

Zo was het voor juryleden mogelijk om maximaal vier punten toe te kennen voor de markt. Hierin moesten enkele zaken worden toegelicht Wat is de omvang van je markt?Ken je je concurrenten? Wat zijn je concurrentievoordeel en onderscheidend vermogen? Wat staat in je marketingplan? Is er salessucces? Is de marge groot genoeg om daar de schaling van te betalen? Komt er bij schaling een positieve cashflow of is er geld nodig voor voorraden/voorinvesteringen (hoe snel kun je gaan?)?

Maximaal drie punten konden worden toegekend voor het onderdeel product. Zaken die hierin aan bod kwamen waren het probleem dat werd gevonden en de oplossing ervoor. Is je oplossing kopieerbaar? Hoe houd je concurrenten tegen? Is je oplossing disruptive? En technologie: is het schaalbaar, is er een patent?

Tot slot konden er drie punten worden toegekend voor het onderdeel team/business. Hierin moesten er ook meerdere vragen worden beantwoord. Wat is de visie en het onderscheidende vermogen per teamlid? Wat is het huidige succes (relatief ten opzichte van aantal maanden/jaren in operatie)? Wat is het toekomstig succes (wat heb je nodig om succesvol(ler) te worden en waarom?)? Hebben jullie al tegenslagen meegemaakt? En wat is de schaalbaarheid van sales (effort versus marge)?

Reacties MetaFactory en Saleduck

Naast de tien genomineerden kwamen er op 15 april 2015 nog tien andere start-ups naar het juryberaad in Utrecht. Het ging hier om Crowdynews, EclecticIQ, imgZine, IT’s Teamwork, MetaFactory, Saleduck, Scanopy, SCRiBBR, Swount en WebinarGeek. Tony Koeleman, partner bij MetaFactory, vindt het jammer dat zijn startup niet door is bij de Computable Awards 2016, maar vindt ook dat iedere start-up in it zich kandidaat zou moeten stellen in de categorie Nederlandse start-up van het jaar. ‘Je leert veel van je eigen bedrijf door het in twee minuten te pitchen voor een deskundige jury.’

Domingo Karsten, co-founder en managing director van Saleduck deelt die mening. ‘Vanuit Saleduck zijn wij zeer trots met deze prestatie in deze competitie. Voor mij persoonlijk en voor ons team is het een bevestiging voor de innovativiteit, creativiteit en al het harde werk dat in het bedrijf zit. Wij hopen in de toekomst wereldwijd nog veel meer consumenten te bereiken en daarmee te helpen aan de beste online deal beschikbaar voor het gewenste product.’

Stemmen

Op maandag 13 juni 2016 start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2016. Publieksstemming bepaalt voor 50 procent de winnaar. Ook buigen alle betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt. Op dinsdag 1 november 2016 worden in verschillende categorieën de winnaars bekend gemaakt. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-10T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.