Microsoft Office 2007 ondersteunt ODF

Microsoft heeft onverwacht besloten zijn applicatiepakket Office 2007 te voorzien van ondersteuning voor het Open Document Format (ODF). Dat open bestandsformaat concurreert met het aanvankelijk zelf ontwikkelde Office OpenXML (OOSML), dat ook tot officiële open standaard is benoemd.

Microsoft wil de huidige versie 2007 van zijn marktdominante applicatiepakket Office ingebouwde ondersteuning geven voor het Open Document Format (ODF). Die 'native support' voor ODF 1.1 komt dan met het tweede pakket lapmiddelen (service pack 2) voor Office 2007. ODF is dan ook in te stellen als het standaardformaat voor Office 2007. ODF-ondersteuning is al wel mogelijk met externe conversiehulpmiddelen van derde partijen, waar Microsoft medewerking aan heeft verleend.

SP2 voor Office 2007 brengt ook ondersteuning voor Microsofts eigen bestandsformaat XPS (XML Paper Specification) en voor PDF (Portable Document Format), het bestandsdformaat van Adobe. PDF is veelgebruikt en wordt wel een de facto standaard genoemd. XPS (codenaam Metro) is ontwikkeld als tegenhanger voor PDF. Het service pack dat deze grote, onverwachte veranderingen brengt, moet in de eerste helft van 2009 verschijnen.

Samenwerken

Microsoft geeft in het net uitgevaardigde persbericht aan dat het deze stap neemt in reactie op verzoeken van klanten. De leverancier benadrukt dat Office 2007 al twintig verschillende bestandsformaten ondersteunt. Klanten willen meer keuze, aldus de softwareproducent. Jason Matusow, directeur standaarden bij Microsoft, stelt dat het er niet om gaat dat het ene bestandsformaat het andere verslaat. "Het gaat erom dat klanten de bestandsformaten kunnen gebruiken en evalueren die voor hun het beste werken", schrijft hij op zijn blog.

Het besluit om ODF toch te ondersteunen in Office valt onder de brede samenwerkingsstrategie van Microsoft. Het bedrijf gaat prat op zijn initiatief en bijbehorende allianties voor interoperabiliteit. Zo heeft het vrede gesloten met aartsrivalen als Sun Microsystems en Novell, die als tegenprestatie voor forse schikkingsbedragen nu actief meewerken aan compatibiliteit en interoperabiliteit. Laatstgenoemde draait voor een groot deel om virtualisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er staat:
"Microsoft Office 2007 ondersteunt ODF"
er hoort te staan:
"Microsoft wil ooit 'ODF' laten ondersteunen in Office 2007"
en dat is heel wat anders..., dames en heren Computable!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-22T22:02:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.