Personeel Ordina krijgt alleen bonus bij winst

Medewerkers van Ordina krijgen alleen een variabele beloning en bonus als hun werkgever het jaar afsluit met een positief bedrijfsresultaat. Het gaat dan om het maken van winst. Of dat het geval zal zijn durven analisten nog niet te zeggen. Wel is bekend dat de dienstverlener vorig jaar 81,1 miljoen euro verlies maakte. Bij de presentatie van de eerste kwartaalresultaten liet Ordina desondanks weten voor komend jaar een kleine winst te verwachten.

De omzet van Ordina daalde het eerste kwartaal met vier procent vergeleken met een jaar eerder. Adriaan Meij van AME Research verwacht een omzetdaling over het hele jaar, zodat de dienstverlener sterk op winst moet sturen. Het bedrijf gaf onlangs nieuwe aandelen uit en sloot een lening af. 'De solvabiliteit was eind 2008 terugvallen tot 35 procent. Ordina heeft met deze maatregelen een stevige financiële buffer voor slechtere tijden opgebouwd, maar moet wel een zeer hoge rente betalen. Ik verwacht in 2009 een omzetdaling zodat het bedrijf zeer sterk moet sturen om de winstgevendheid van de omzet te verbeteren.' Het aanpassen van de bonusregeling is een van de maatregelen, denkt Meij.

Drempel

Peter Vermeulen, analist van IDC, vindt het lastig te voorspellen of het bedrijf dit jaar winst gaat maken. De dienstverlener hanteert een drempel die eerst gepasseerd moet zijn, voordat een bonus wordt uitgekeerd. Volgens Vermeulen is deze drempel niet ongebruikelijk. 'De doelstellingen dienen echter wel realiseerbaar te zijn, ook in moeilijke tijden. Indien dit niet het geval is en het realiseren van de drempel uit het zicht raakt, is er namelijk weinig reden voor individuele medewerkers om  zich op wat voor manier dan ook in te zetten.'

De dienstverlener paste onlangs zijn bonusregeling aan. Volgens het bedrijf 'ademde' de oude regeling niet voldoende mee met de markt. Of een werknemer een bonus kreeg, hing niet af van winst of verlies. Dat is nu aangepast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niemand weet wat die doelstellingen zijn laat staan de haalbaarheid. Maar ik schat dat de kans dat een Nederlander de Tour wint groter is.

Het personeel van Ordina heeft nog geluk. Medewerkers van Sogeti ontvangen alleen een bonus wanneer de gerealiseerde winst hoger is dan de geplande winst ...

Bij Logica ook...

afgelopen 8 jaar geen bonus gehad bij Logica(100% ingezet)

Wat heb je liever: een hoger basissalaris en geen bonus of een lager basissalaris en altijd een bonus? De meeste ICTers weten van elkaar niet over wat voor salarissen we het hebben, dus dit is een non-discussie. Alleen als hier gegevens zouden staan die met elkaar vergeleken kunnen worden kun je een punt maken.

Het artikel gaat over zowel de variabele inkomens regelingen bij Ordina als de bonusregelingen. Tav de variabele inkomens regeling is de laatste jaren een gedeelte van de salarisruimte 2008/2007 niet als vast salaris uitgekeerd maar in het variabele deel gestopt.

Bij Sogeti krijgt momenteel iedereen die facturabel is maandelijks z'n bonus. Dus dat is zo slecht nog niet.

Kunnen we een eenduidige definitie van variabele beloning en bonus hanteren? Is een bonus een variabele beloning of gewoon een extraatje? Betekent variabel dat de hoogte ervan kan wijzigen of dat je het alleen onder bepaalde omstandigheden krijgt (bijvoorbeeld bij inzet)? Is bijvoorbeeld prestatietoeslag een bonus of een variabele beloning? En wat als je een vaste prestatietoeslag krijgt, of een vaste bonus, of je hebt een vast variabel salarisdeel? Zolang de ene reactie bonus koppelt aan inzet terwijl de andere reactie bonus koppelt aan winst, praten we feitelijk langs elkaar heen. Misschien dat de redactie een suggestie heeft?

Winst is zo'n betrekkelijk begrip. Elke boekhouder kan daarvan maken wat hij wil (Aankoopbeleid, renteschuiven, investeringsaftrek versnellen of uitstellen etc.)
Welke winstdefinitie kan een medewerker be?nvloeden? Aantal declarabele uren, verkoopprijs, drukken van de kosten door uitknijpen van contracten met bewaking en kantineservice of vervanging door camera's en automaten ???, roept u maar.
Kortom, waarschijnlijk wordt hier eufemistisch gezegd: Voorlopig geen premie meer!!
Succes

Draai inmiddels ruim 11 jaar mee in de ICT (3 werkgevers) en de ervaring leert dat je een mooi salaris alvast binnen hebt en daar een hypotheek van kunt betalen! Een goede pensioen- en ziektekostenvoorziening is ook leuk en bonussen worden vaak gebruikt om te verhullen dat een aantal zaken niet zo geweldig geregeld zijn...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-16T14:06:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.