Subsidie voor ICT-opleiding blijkt niet populair

Subsidie

De Stichting Centrum Arbeidsvraagstukken ICT (CA-ICT) krijgt weinig aanvragen van werkgevers die willen gebruikmaken van de subsidieregeling om 40 procent van hun opleidingskosten terug te vragen. Volgens manager Louis Spaninks is er geld voor duizenden ict'ers, maar zijn slechts honderden ict'ers aangemeld voor de subsidie. ‘Bedrijven lijken momenteel heel weinig te investeren in opleidingen. We hebben nog niet de helft van de subsidie kunnen weggeven.'

CA-ICT heeft vanuit het Europees Sociaal Fonds 1,4 miljoen euro subsidie gekregen voor het eerste programma dat tot 31 maart 2010 loopt. Daarna is 3 miljoen beschikbaar voor het programma dat eind dit jaar eindigt. Er loopt nog een derde aanvraag voor subsidie voor 2011.

Spaninks denkt dat de verslechterde economie de reden is dat bedrijven hun personeel niet opleiden en dus geen subsidie aanvragen. Daarnaast kost het aanvragen van de subsidie wel wat moeite. Een bedrijf moet zich namelijk aanmelden bij de ESF-portaal van CA-ICT. Daarna moeten een aantal documenten worden overlegd. Als dit is gebeurd en de opleiding is afgerond ('dossier compleet'), krijgt een bedrijf per omgaande 20 procent van het opleidingsgeld terug.

Snelle geld

Om het aantrekkelijker te maken voor de deelnemende bedrijven, betaalt het CA-ICT deze 20 procent direct uit nadat het dossier compleet is. Daarna regelt de stichting de subsidie bij de Europese Commissie. Zodra deze is ontvangen, betaalt CA-ICT de resterende 20 procent aan de deelnemer.

‘Bedrijven kiezen echter voor het snelle geld. Als een opleider 15 procent korting geeft op de opleidingen, doen ze dat liever dan papieren invullen, nu 20 procent voorschot krijgen en met vertraging de overige subsidie krijgen', zegt Spaninks.

Frusterend

Spaninks vindt het frustrerend dat er een tekort aan ict'ers is, maar dat bedrijven hun personeel nu nauwelijks scholen in ict-vaardigheden. Hij hoopt voor het tweede programma dat loopt van eind maart 2010 tot eind 2010 meer aanvragen te krijgen.

Daarvoor past de stichting ook het portaal aan. Die wordt gebruiksvriendelijker voor bedrijven die meerdere ict'ers aanmelden voor de subsidie. Spaninks: ‘Straks kunnen bedrijven ook een bulk deelnemers in het portaal invoeren. Maar aan de andere kant, het is misschien nu niet zo gebruiksvriendelijk, maar het levert wel snel geld op.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hoezo tekort aan ICT-ers? Waarom blijft deze illusie in stand? Het enige wat hout snijdt is dat de werkgevers veel minder willen betalen. Kundige en ervaren mensen zijn er in Nederland genoeg, zeker als je ook de mensen boven de 40 en onder de 25 een kans geeft.

Spaninks heeft zelf belang bij een illusie dat er een tekort aan ict-ers is, aangezien hij ze opleidt. Wie zeggen dat er een tekort aan ICT-ers is op dit moment? Opleiders, werkgevers: laatst die lacher van ICT-office. Dit is niet waar. Mensen die dit zeggen hebben altijd een belang erbij dat andere mensen blijven denken dat dit zo is. Computable stelt vervolgens ook geen kritische vragen aan degenen die dit beweren, trouwens. Is ook niet best hoor!

Mooi gebruik het geld dan a.u.b. voor al die ITérs die in de WW zitten, daar zij geen opleiding/bijscholing/studie krijgen van het UWV omdat de regeling per 1-1-2010 verandert is!

Ik vindt het super stom dat mensen die werk hebben, nog eens te belonen met een subsidie regeling voor studie!
Weer typisch zo'n zelfinstandhoudende regeling der nederlandse staat!

@RON Ik ben het helemaal met je eens
Volgens UWV zijn er nu 77.000 ICT in de WW.

Dus beste Spaninks zoek je ICT ga eens naar het UWV!

Werkloze ICT-er vindt je niet alleen bij UWV,
de jonge oudere (onbeleefd ook 45+ genoemd) zijn tegenwoordig vaak gedwongen ZZP-er zonder enige WW zekerheid. Omdat die in-teren op hun vermogen, reserves, pensioen e.d. zullen ze minder snel investeren in opleiding. Dus daar zit een doelgroep die wellicht te verleiden is?

van de site van CA-ICT:

"Werkgevers van ICT-bedrijven en ICT-afdelingen van bedrijven kunnen voor de scholingkosten van hun werknemers subsidie krijgen via het CA-ICT. Het opleidingsaanbod waarop subsidie verstrekt wordt, is in dit portal opgenomen. De hoogst genoten opleiding van de werknemer mag niet hoger zijn dan MBO niveau 4."

en als je HBO of hoger hebt, dan kom je niet aanmerking. dus de doelgroep is ook nog eens heel beperkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-19T14:05:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.