Bedrijf heeft moeite met vinden juiste ICT’er

Hoewel het personeelsaanbod groter is in tijden van crisis, heeft één op de zes bedrijven moeite met het vinden van de juiste ict’ers. Het gaat dan vooral om hoogopgeleide ict’ers. De nood is het hoogst in de energiemarkt en de zakelijke dienstverlening, in de industrie speelt dit veel minder. Dit blijkt uit recent Nederlands onderzoek van Yacht onder ruim 1300 midden- en hogere managers.

In totaal 16 procent van de bedrijven heeft moeite met het vinden van de juiste ict'ers. Dit percentage valt lager uit doordat in de industrie slechts 5 procent moeite zegt te hebben in hun zoektocht naar de ideale ict'er. Ook de zorg haalt het gemiddelde naar beneden met 11 procent. De nood is het hoogste in de zakelijke dienstverlening en de energiemarkt (beide 29 procent), gevolgd door de overheid (26 procent), het onderwijs (21 procent) en de financiële dienstverlening (19 procent).

Hoge eisen

Het niet vinden van de juiste ict'er komt volgens Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij Yacht, doordat de eisen hoog zijn. ‘Wij zien in aanvragen dat bedrijven vaak vragen om het schaap met vijf poten, of soms zelfs zes. Er wordt gevraagd naar zeer specifieke kennis waardoor het lastiger wordt om aan de vraag te voldoen.'

Tussen de verschillende branches zijn de percentages wel heel erg verschillend. Monshouwer denkt dat dit vooral te maken heeft met de hoge eisen die bedrijven stellen en niet zozeer iets zegt over de respondenten. ‘Ik zie in tijden van crisis dat mensen er voor kiezen om te blijven zitten. Doordat zij kiezen voor zekerheid, komt hun kennis niet beschikbaar voor de markt. Bedrijven klagen dat er simpelweg te weinig goed gekwalificeerd personeel solliciteert.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ze zijn ook altijd op zoek naar ons. Weten ze niet dat we altijd kreupel en zelden levensvatbaar zijn ?

Stel je onzinnige eisen bij! Dan kun je er genoeg vinden.

Dat goede gekwalificeerd personeel is waarschijnlijk net zo kritisch naar bedrijven toe...zeker in deze tijden.

Er gaan gouden tijden aanbreken voor ICT-ers :-)

Schapen met vijf poten hebben een zeer kleine overlevingskans. Met zes poten worden ze meteen tot shoarma verwerkt. :-)

M.a.w. wat is dit voor een onzin? Verkapte reclame? Ga gewoon op zoek naar goede 'menselijke' mensen die op een realistische (!) wijze je job requirements kunnen vervullen.
Net alsof er werkgevers met vijf, laat staan zes poten bestaan...

Yacht heeft moeite om de ideale ict'er te vinden.
Lees: wij vinden geen mensen die we voor een absurd laag salaris kunnen aannemen, en hier woekerwinsten op kunnen maken.
Die goedkope mensen krijgen we gewoonweg niet geplaatst bij de opdrachtgever.
Hierdoor hebben wij minder winst op de werknemer en kunnen wij onze target en bonus niet halen.
Dus vertalen we dit naar lastig om ideale it'er te vinden.

Als je dan helemaal voldoet aan het zeer specifieke en uitgebreide plaatje bieden ze een salaris waar ze net een juniortje voor kunnen krijgen. Laat ze maar verrekken. Lachwekkend en tegelijkertijd diep triest.

Ik denk er steeds vaker aan om de ICT maar te verlaten. Het is wel het enige kunstje wat ik kan, dus lastig te verwezenlijken. En eng.

Belachelijke eisen stellen en bar slecht betalen. Wel een hoop gezwets over persoonlijke begeleiding, groeipaden. Dat kost een werkgever dan ook niets.
En nu huilie doen dat je geen geschikte kandidaten (lees: masochistische lijfeigenen) kunt vinden. Wahahaha!

De heer Monshouwer is competence director. Wat doet Yacht aan people development, people management en competentieplanning om aan de hogere eisen te kunnen voldoen.

Daarnaast wordt er veelal nog veel te nauw gekeken naar de competenties en mogelijkheden van mensen. Bijvoorbeeld: een goede C# ontwikkelaar kan in heel korte termijn ook een goede Java ontwikkelaar worden.

Met een goede carriere- en vak-ontwikkeling zijn hogere eisen m.i. geen groot issue.

Stellen de bedrijven wel hoge eisen, of willen ze nu eindelijk waar voor hun geld?

Er is jaren kapitalen uitgegeven aan ingehuurd personeel, waarbij je vaak een junior kreeg voor senior tarieven

Als ik €100 of meer per uur moet betalen voor een mannetje/vrouwtje dat bij mij komt werken, dan mag ik daar best wel wat eisen voor op tafel leggen, toch?

@PaVaKe.

je hebt gedeeltelijk gelijk. in de begin periode van de ict werden inderdaad bouwvakkers en schilders als systeem beheerders weg gezet. naar certificaten of opleiding werd nooit gevraagd.

dit is iets wat je tegenwoordig niet meer ziet. wel worden vaak juniors als seniors verkocht, maar ook de tussen personen die deze mensen aanleveren maken hier dankbaar misbruik van.

aan de andere kant word vaak, zoals CCA het al zei, onzinnige eisen gesteld voor nieuw peroneel. dan moet je als bedrijf ook niet raar opkijken dat je geen geschikte mensen kunt vinden.

als je als bedrijf niet de geschikte mensen kunt vinden, zou je als bedrijf toch eens moeten gaan nadenken om dan evt. zelf mensen te gaan opleiden.

er zitten genoeg(soms wat oudere)ict'ers thuis die je met wat bijscholing weer kunt inzetten.

maar als de werkgevers blijven vasthouden aan hbo en wo'ers, tussen de 18 en 24 jaar met alle certificeringen en tig jaar ervaring, dan word het inderdaad erg moeilijk om de juiste mensen te vinden.

daarnaast zal de werkgever zijn personeel eens moeten gaan zien als mensen, je personeel haald tenslotte het geld voor jullie binnen. niet de aandeelhouders.

veel jongeren horen ook de verhalen uit de ict en kiezen voor een andere opleiding, wat dan ook betekend dat er steeds minder nieuwe ict'ers bij komen.

wil je het vak ict weer aantrekkelijk maken zul je toch als werkgever moeten gaan zorgen dat het personeel geen voorwerpen zijn, die je kunt weggooien waneer het jullie uitkomt.

@Paul:
"onzinnige eisen gesteld voor nieuw personeel. dan moet je als bedrijf ook niet raar opkijken dat je geen geschikte mensen kunt vinden."
Je kunt het - als bedrijf - allicht proberen toch??. Dit "onzin vacature circus" kun je net zo lang volhouden tot je eigen bedrijfstakken "op geheel natuurlijke wijze" zullen afsterven, omdat je het gewenste personeel niet kan krijgen, vinden / opleiden.
Als het ict-bedrijfsleven dit niet snel in gaat zien, verliezen ze vanzelf klanten (die ook die achterlijke eisen volhouden) en zo houden ze vanzelf op te bestaan.

Deze gehele "waanzin0vacature-trend" is ook een leuke schifting tussen de echte die-hard icters (die nog echt weten waar ze over praten en de juiste ervaring hebben) en de "millenium-bug" ict generatie (die deze diepgaande kennis mist)..

Volgens mij gaat het zich vanzelf uitschiften....

quote:
Je kunt het - als bedrijf - allicht proberen toch??.

proberen kun je. ik ken bedrijven die iedere week met de zelfde vacature aankomen en ook al langer dan een jaar aan het zoeken zijn.

maar iemand moet het werk doen. als je al een jaar of langer naar de perfecte ict'er aan het zoeken bent, wie doet dan het werk, helpt de klanten en sleep het geld voor het bedrijf naar binnen? de manager? de directie?

je moet als manager of directie toch ook wel inzien dat dit gezoek naar de perfecte ict'er, geld kost, veel geld. nog maar te zwijgen van de klanten die weglopen en een ander bedrijf zoeken, waar ze wel geholpen worden.

een werkgever moet zich dan maar eens afvragen of het wel waard is om zolang naar de perfecte ict'er te zoeken of dan iemand aan te nemen die wat ouder is, misschien geen hbo/wo heeft, maar mbo ict met certificeringen, die wel gemotiveerd en leergierig is en die je dan opleidt om het werk te doen.

het kost het bedrijf dan misschien een opleiding, je hebt dan wel iemand die het werk doet.Als opdrachtgevers nu eens gewoon advertenties zouden plaatsen waarin staat wat ze echt nodig hebben.

Als je vraagt om een gecertificeerde MicroSoftspecialist terwijl je een systeembeheerder nodig hebt dan is de spoeling niet aleen dun, kandidaten zullen al snel afhaken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-09T14:45:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.