Freelance ICT'er voelt niks voor minimumtarief

FNV Zelfstandigen: 'Onafhankelijkheid is belangrijker'

Het grootste deel van de zelfstandigen zonder personeel (zzp) ziet niets in het afspreken van minimumtarieven. Vooral freelance ict'ers zouden zulke afspraken niet zien zitten. Dat blijkt uit een peiling van belangenbehartiger FNV Zelfstandigen.

De tarieven zijn door de financiële crisis onder druk komen te staan, waardoor sommige freelancers zich afvragen of het hanteren van een minimumtarief een oplossing zou kunnen zijn, aldus de vakbond. Toch lijken de meeste eenpitters weinig te voelen voor een minimumtarief.

Ruim twee derde van de freelancers geeft aan daar niet mee te willen werken. Onder ict'ers is dat percentage nog hoger: bijna driekwart van de freelancers is tegen tariefafspraken. Volgens FNV Zelfstandigen laten de onderzoeksresultaten zien dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer markttransparantie de belangrijkste redenen zijn om tegen afspraken over minimumtarieven te zijn. Zulke overeenkomsten zouden niet passen bij het ondernemerschap. Ook zou het voor zelfstandigen moeilijker worden zich te onderscheiden van concurrenten.

Acquisitiekracht

Vakbondsdirecteur Linde Gonggrijp: 'We merken dat veel opdrachtgevers hun inkoopmacht misbruiken om systematisch tarieven te bepalen of flink naar beneden te drukken.' Zzp'ers die dit willen voorkomen, moeten volgens Gonggrijp marktmacht opbouwen door samen te werken. 'Met steeds meer zzp'ers op de markt en de toenemende rol van internet en social media kunnen tarieven en voorwaarden openbaar worden gemaakt', zegt ze. 'Dit versterkt de acquisitiekracht van zzp'ers.'

Freelance ict'ers lijken de laatste tijd meer vertrouwen te krijgen in de arbeidsmarkt. Uit diverse onderzoeksgegevens blijkt dat het aantal opdrachten dat ze krijgen, toeneemt. Ook de zelfstandigen zelf melden dat hun opdrachtenportefeuille weer voller wordt.

FNV Zelfstandigen ondervroeg ruim 14.000 freelancers in diverse sectoren. Onder de geënquêteerden waren ongeveer 1550 freelance ict'ers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kan ik me wel voorstellen.
Een minimumtarief wordt dan al heel snel als het standaard tarief gehanteerd, nou mij ook niet gezien.
Het hangt er immers van af wat voor dienst je levert en welke kwalificaties je daarbij aanbied.
Iemand die kantoornetwerken opzet zit echt in een heel andere catagorie als iemand die embedded-DSP software ontwikkeld, eenieder met zijn eigen tarief.

jaaaa en een opdrachtquota, dus dat je altijd gesubsidieerde opdrachten hebt. Opdrachten waar niemand om heeft gevraagd belanden in de opdrachtenplas. :-)

1. Dit is slechts de voorloper van een arbeidsmarktbeweging waarin de tarieven van ZPP-ers (door werk-verschaffers) naar beneden worden gedrukt naar het nivo van iemand in loon-slaven-dienst.

2. Daarna komt de staat en word het ZPPers op nog andere manieren onaangenaam gemaakt (bijv belastingen)

3. Zodat ZPP_ers hun zelfstandigheid "vrijwillig" weer opgeven zodat - over een aantal jaren - iedereen weer keurig in de pas loopt van het loon-slaven circus..

Daar gaat het - volgens mij - op den duur naar toe..
Vrijheid (van werk en inkomsten) blijft een illusie, zeker op de lange duur of... we worden allemaal zzp-ers of part-timer.. Een leger van hire-fire werkslaven At corporate mercy

Niets nieuws, de opdrachtgever wil ook bij bedrijven voor een cent, een dubbeltje is te veel, op de eerste rang zitten.
Neem nu een Europese aanbesteding, of je mag reageren ligt af van de grootte van je bedrijf en omzet. Het liefst ziet men dan een volledig uitgewerkt ontwerp, om dan vervolgens de goedkoopste te kiezen, die men vaak ook nog de andere aanbiedingen gratis laat inzien en daaruit naar hartenlust kan putten.
Dit voortraject is vaak al over 50% van het werk en hiernaast liggen alle risico's van voortschrijdend inzicht van de opdrachtgever bij de opdrachtnemer.

Vrij logisch dat veel van dergelijke projecten op een drama uitlopen, de goedkoopste is vaak niet de beste en de kunst het in de hand houden van de opdrachtgever wordt slechts door weinige beheerst.

Tariefafspraken? Laat de opvolger van Neelie Kroes het maar niet horen... ;-)

Maar een zzp-er heeft toch veel minder (of geen) overhead? Dan kan het basis tarief toch al naar beneden zonder minder te verdienen. Of mis ik wat..

@JR.
Dat moet dus juist aan de zzp-er overgelaten worden.
Ik ben ook benieuwd hoe ze van 5.000 verschillende functies de tarieven gaan bepalen en hoe ze erachter komen dat iemand daar dan toch onder gaat zitten door de functie dan een andere (goedkopere) naam te geven.
Voor alpha hulpen in de zorg lijkt het me overigens wel erg goed. Die zijn de nieuwe slaven in de zorg. Van 9 euro bruto-bruto per uur kan je niet leven. Al het geld gaat op aan je premie van je arbeidsongechiktheid verzekering en pensioen.

Er is een toename zichtbaar van het aantal ingehuurde krachten op vaste formatieplaatsen in organisaties. Die lijn zet zich gestaag voort. ZZP'ers tref je nu aan op alle niveaus. De beweging van vakbonden om de belangen van ingehuurden te gaan verdedigen is vooral het eigen bestaansrecht. Dus meer leden die contributie afdragen. Als lokkertje een minimumtarief afdwingen is dapper. Helaas werkt dat niet. Kijk bijvoorbeeld naar de dominantie van Oost-europese krachten dat huis-tuin-en-keuken klussen aanneemt, beneden minimumtarieven van Nederlandse aannemers.

Absurd idee. De markt bepaalt toch de prijs, en die is verschillend voor verschillende vaardigheden en niveaus daarin. Inkoopmacht heeft alleen macht over voor standaardzaken, als ze je hard genoeg nodig hebben betalen ze elk tarief. ZZP-ers moeten dus ook blijven investeren in zichzelf (en dat in het tarief meenemen).

@JR
Indien je met het basis-tarief het tarief bedoelt wat bijv. door een detacheringsburo wordt gehanteerd, dan zie ik niet in waarom het tarief voor een zzp-er lager zou kunnen zijn. Noem eens overhead die een detacheringsburo wel, maar een zzp-er niet heeft? Een zzp-er heeft net zo goed huisvestings-, administratie- en vervoerskosten om maar wat te noemen. Dat bijv. 'huisvesting' z'n eigen woning kan zijn maakt helemaal niets uit.

Ik denk dat het belangrijk is dat de ZZP'er er zelf voor zorgt dat het geen koehandel wordt. Geen minimumtarief als een vorm van minimum uurtarief kan ik goed begrijpen, maar wij komen zelf ook regelmatig tegen dat er voor belachelijk lage prijzen alles genomen wordt wat wordt aangeboden. We zien daarin ook regelmatig weinig respect voor eigen waar, waar de klant natuurlijk gretig van profiteert.

@MK
Ik bedoel meer een telefoniste, secretaresse, boekhouding, schoonmakers en alles. Tijdens een slappe tijd moeten die wel doorbetaald worden. Dus moeten er ook minimale tarieven gehanteerd worden om uit de kosten te blijven lijkt mij.
Maar ik vergelijk puur een zzp-er met een 'groot ict bedrijf'.

Ik heb duidelijke algemene voorwaarden en alles staat op de website. Als mensen mij bellen dan geef ik de procedure door en dan is de cliënt vrij om te doen wat hij wil. Werkt prima !
Ik heb geen behoefte aan een minimum tarief!

Voor zzp-ers die laagbetaald werk doen en als er voor de functie veel tegen elkaar uitwisselbare zzp-ers zijn is een miniumtarief een uitkomst tegen uitknijpen.

Kortom, bij laagtarief en veel aanbod van zzp-ers is een minumtarief wenselijk.

@JR

Ook een ZZP-er heeft gewoon doorlopende kosten, auto, kantoor, boekhouding, verzekeringen, pensioen enz.

Bovendien heb je een stukje van je tarief nodig om leegloop op te vangen via een spaarpotje.

Gelukkig zijn er een hoop ZZPers met eigen eindklanten, die ook als ze geen detacheringsklus hebben hun kostje wel verdienen (al is het dan wat minder).

@Johan van de Merwe, ik denk dat we allemaal wel van die absurde aanvragen tegenkomen. Gewoon massaal niet op ingaan is het beste er komt vanzelf wel weer een normaal betaalde job langs. Er zijn nu eenmaal nog steeds bedrijven die denken dat ze een senior ontwikkelaar kunnen inhuren voor 42,50 inc reistijd (dream on .....)

Dus wat mij betreft ook geen minimumtarieven en zeker geen bemoeienis van de vakbond, laten die hun tijd maar besteden aan werknemers. Ik ben niet voor niets zelfstandig geworden.

Eerst wordt je ontslagen door je werkgever omdat er teveel leegloop is, dan stuurt het UWV je het zzp traject in en kun je weer terecht bij je oude werkgever voor de helft en alleen de uurtjes die hij niet zelf invult. Dus als er een minimum tarief komt, moet deze wel voldoende hoog zijn om ook mindere tijden te kunnen dekken, anders wordt het hetzelfde als Volmac.

@Niek: helemaal met je eens, op 1 ding na: ik zal never nooit niet een opdracht accepteren van m'n oude werkgever. Tegen geen enkel tarief!

@Rob: ik zou wel zeker een opdracht van m'n oude werkgever accepteren maar wel tegen een schandalig tarief.... payback time ;)

Jurist heeft helemaal gelijk: de vakbond is vooral bezig met zijn eigen overleven in een wereld waarin zij steeds minder bestaansrecht hebben. Zelfstandigen hoeven zich absoluut geen zorgen te maken over hun tarieven: door de vergrijzing zal arbeid de komende jaren heel duur worden. Dat betekent dat vrije jongens mooie tarieven kunnen vragen :-)

@Aad,

Wat de arbeidsmarkt gaat doen is blijkbaar toch moeilijk te voorspellen. Wie had paar jaar terug gedacht aan financiele crisis en dubbeldips ?
Jurist heeft het overigens ook over Europese arbeidskracht concurrentie, wat lonen/tarieven zwaar kan drukken. Nog niet eens over outsourcing gehad.

Verder kan lidmaatschap van een vakbond een morele beweegreden hebben : dat je vind dat je je als werknemer moet kunnen verenigen tegen je werkgever.

Over zzp-ers gesproken. Nu zitten in het traject van aanbieden van zzp-ers bij opdrachtgevers vele "aanbiedings" bedrijven. Deze maken elk hun marge. Vaak staan deze marges niet in verhouding tot de diensten (alleen cv schuiven en factureren) die ze leveren.

@ookweerzo

'Verder kan lidmaatschap van een vakbond een morele beweegreden hebben : dat je vind dat je je als werknemer moet kunnen verenigen tegen je werkgever.'

Altijd weer mooi dit argument. Volgens mij ben je als ZZP een ondernemer, en in die zin dus je eigen werkgever. Ik zou mezelf dus moeten verenigen tegen mezelf?

Het is m.i. een grote denkfout als jij jezelf als ZZP als een werknemer ziet van je opdrachtgever, ga dan weer terug in loondienst. De opdrachten die je als ZZP uitvoert worden verstrekt door een opdrachtgever/klant en niet door een werkgever.

Een succesvolle ZZP is een ondernemer waarin klantdenken centraal staat. Daarbij horen ondernemersrisico's en een open markt waar de prijs bepaalt wordt door vraag,aanbod en kwaliteit.

Op het moment dat je een minimum tarief afspreekt per uur, dan worden contracten met bedrijven die daaronder willen zitten toch gewoon opgesteld in de vorm van diensten die verleend worden?

Ik zie het nut er niet van in om één tarief en kwantificeringsvorm een minimum op te leggen als er nog allerlei alternatieven bedacht kunnen worden om aan dat minimum te ontkomen.

Ik ben overigens wel van mening dat ook ZZP-ers MINIMAAL recht hebben op minimumloon + reguliere werkgeverslasten. Een klant die daaronder wil gaan melken is asociaal bezig. Maar hoe je dat kunt verplichten zonder dat je de hele vrije markt aan de handboeien legt...

Wat maakt de vakbond toch een rare sprongen om in de spotlight te komen bij de almaar groeiende groep zelfstandigen. Een minimumtarief is eigenlijk te zot voor woorden: in alle sectoren waar vaste tarieven waren afgesproken hebben we die de afgelopen 20 jaar juist verlaten. Denk aan notariele akten. Nu zouden we dan (in strijd met allerlei Europese wetten bovendien) de tegengestelde kant op moeten rennen?

Moreel heeft Marcel (20-10 12:35) wel een punt. Minimumloon is een wet die het ontstaan van een klasse van werkende armen moet tegengaan, mensen die bij wijze van spreken 70 uur per week werken en nog steeds geen huurwoning kunnen betalen. In dat opzicht is het meer een sociale norm dan een artikeltje uit het arbeidsrecht, en eventueel valt deze norm breder op te vatten dan het arbeidsrecht.
Maar gelukkig zijn er in de ICT weinig zelfstandigen die ook maar in de buurt zitten van dit soort uurtarieven :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-19T08:33:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.