Ordina-topman Kasteel stapt op

Ronald Kasteel, ceo van ict-automatiseerder Ordina, stapt per 1 september 2011 op. Kasteel werkte ruim 22 jaar bij Ordina waarvan de laatste twaalf jaar als ceo en voorzitter van de raad van bestuur. Over zijn positie als ceo werd al enige tijd gespeculeerd. Kasteel wordt vervangen door Stépan Breedveld die sinds november 2010 bestuurslid bij Ordina is. Breedveld is nu nog verantwoordelijk voor de activiteiten van Ordina in Nederland. Daarvoor was hij werkzaam bij The Boston Consulting Group.

In een persverklaring wordt de reden van vertrek niet verder onderbouwd dan dat 'Ronald Kasteel en de raad van commissarissen het een goed moment vinden om een nieuwe ceo en voorzitter van de raad van bestuur te benoemen'.

Onrustig

Het is al jaren onrustig in de top van Ordina. Het bedrijf boekte in 2010 een verlies van 7 miljoen euro. Eind 2010 gaf het bedrijf in vier maanden tijd twee keer nieuwe aandelen uit om de rente op een lening uit 2009 te betalen. Ordina verkocht zijn belang in Finext. Integer en Ormit werden voor respectievelijk 3,3  miljoen euro en 11,7 miljoen euro verkocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Ordina verkoopt belang in Finext voor 4 miljoen

Verkoop Integer levert Ordina 3,3 miljoen op

22 procent minder arbeidsplaatsen bij Ordina

Verlieslijdend Ordina put hoop uit banksector

Ordina lijdt 7 miljoen verlies in 2010

Directeur Ordina België stapt op

Ordina Nederland heeft weer directeur

Ordina strijkt 11,7 miljoen op met verkoop Ormit

Ordina betaalt weer rente met nieuwe aandelen

Ordina is dip nog niet te boven

Zorgen over Ordina en Ronald Kasteel

Ordina verkoopt managersopleider Ormit

Ordina lijdt 9 miljoen verlies in eerste helft 2010

Ordina verkoopt dienstverleningstak Integer

Ordina betaalt rente met nieuwe aandelen

Ronald Kasteel verlaat TSS

Ordina ziet verlies in 2011 toenemen

Banken stellen strikte eisen aan Ordina

Ex-Ordina-baas Kasteel wordt directeur bij KZA

Ordina steekt 40 miljoen in eigen organisatie

Mister Ordina wilde geen alleenheerser zijn

Kasteel gaat na 22 jaar Ordina eerst afkoelen

Ordina snijdt managementlagen weg

Ordina ontkent te kampen met oude netwerken

Ordina haalt verwachte omzet niet


Reacties

Goed nieuws, een frisse wind door de organisatie is hoog nodig.

Dat had hij ruim 2 jaar geleden al moeten doen na de blamage van zijn stokpaardje BPO.

Kunnen al die gefrustreerde middle-managers die bij Ordina zijn weggelopen weer terug. D'r zitten er nogal wat bij Task24/NSpyre a.k.a. Ordina2.0

als je langer terug kijkt zitten er ook veel bij andere bedrijven.... het is spijtig voor Ordina dat dit niet eerder gebeurt is...

Gefeliciteerd Ordina! Ik ken de man niet persoonlijk maar de geluiden die ik in de markt hoor over deze meneer zijn nog nooit positief geweest. Ongelofelijk hoelang hij het met die resultaten heeft vol kunnen houden (das dan wel weer knap van hem).

de vraag is altijd als iemand zo lang binnen een organisatie zit: Heeft hij meegelift op de groei in de markt? of...heeft hij daadwerkelijk een bijdrage geleverd aan de groei en ontwikkeling?

@Klaas....nSpyre = Ordina 2.0? Volgens mij was Technical automation altijd al het buitenbeentje van Ordina dus dat slaat werkelijk waar nergens op wat je zegt.

Ronald had uiteraard inderdaad al in 2008 al moeten opstappen. Maar ja, als je nog ff zo'n 5 ton per jaar kunt meepakken inclusief die nieuwe BMW 7 serie ;-)

Reactie verwijderd, omdat deze te veel op de persoon is gericht.

Redactie Computable

Reactie verwijderd. Bevat geen relevante informatie.

Redactie Computable

Verbazingwekkend al die typisch nederlandse reacties. Dhr Kasteel zal vast fouten hebben gemaakt (wie niet) maar is ten eerste niet als enige verantwoordelijk voor die beslissingen. Ten tweede heeft hij volgens dit bericht 22 jaar bij Ordina gewerkt waarvan 12(!) jaar als CEO. Dan zal hij vast ook heel veel goede dingen gedaan hebben. En 'meeliften op de markt', als het zo simpel was kon iedereen CEO worden.

@Ronald, De heer kasteel heeft in zijn 12 jaar CEO bij Ordina tweemaal een zeer ernstige economische crisis meegemaakt. Met name tijdens de laatste crisis, om juist zo hoog in te zetten in Finance en Public, dat is vragen om problemen. Toen hij ook nog verkeerd inzette op BPO, leek het niet meer dan logisch dat hij het stokje neer zou leggen. En zeg nu zelf, wat hebben die 2 extra jaren nog opgeleverd behalve ontzettend veel onvrede bij de professionals, maar ook bij het management?

Nee: CEO ben je niet zomaar, en ik heb de heer Kasteel een aantal keren horen spreken en vond het altijd zeer indrukwekkend hoe hij zijn wilskracht kon overbrengen, maar als manager moet je ook je eigen fouten kunnen inzien. Hij had in mijn ogen dan ook echt na BPO moeten vertrekken.

Reactie verwijderd. Het is niet de bedoeling dat er puur en alleen wordt gezinspeeld op personen.

Redactie Computable

Als je 22 jaar bij een organisatie werkt, waarvan 12 jaar als CEO, dan heb je het niet slecht gedaan, lijkt mij. Anderzijds: zolang bij dezelfde organisatie kan leiden tot een zekere blindheid voor (on)mogelijkheden, omdat je je feeling met het bedrijf verliest en/of omdat je te zeer je stempel op de gang van zaken drukt. Ik vermoed dat de heer Kasteel in een nieuwe omgeving gewoon weer succesvol zal zijn. Met wellicht de les er dan wat eerder uit te stappen om de blik fris te houden.

Hij zal zijn taak wel volbracht hebben ;-). Want het bedrijf is dusdanig uitgekleed dat er in vergelijking met twee jaar terug nog maar de helft van het personeelsbestand over is (deels door ontslagen). Goed draaiende bedrijfsonderdelen zijn verkocht, waaronder Ormit, Integer en Finext. De aandeelhouders, waaronder hijzelf, hebben de zakken kunnen vullen. Een betere vertrek kun je je toch niet wensen als CEO.

@@klaas, 11-05-2011 12:48
Ik noem het Ordina2.0 omdat in de loop der tijd zo'n beetje de gehele managementlaag uit ex-ordinezen is gaan bestaan. Atos mensen zijn vrijwel allemaal weggegaan.

...en trouwens, met de komst van die ex-ordinezen is er een behoorlijke branche vervaging opgetreden waardoor je niet meer kan spreken van een TA club.

Kasteel is een goede zakenman. ICT-Detachering in goede tijden levert goed geld op. Jammer dat hij nooit geinvesteerd heeft in eigen assets. Alles is geleased ( niet alleen de auto's) en wordt gefinancieerd door de banken. Alles kan zomaar makkelijk verdwijnen en oplossen. Het is toch geen lucht kasteel?

@Gast-X: het merendeel van de terugval in personeelsbestand komt door de verkoop van de onderdelen, niet door de ontslagen. Dat kun je natellen in de jaarverslagen. (Overigens hebben ook onze concurrenten mensen moeten vragen te vertrekken.)

Daarnaast is de verkoop van de bedrijfsonderdelen niet het besluit van Ronald alleen geweest, daar is een RvB en een RvC voor. En in het afgelopen jaar is de beurskoers van Ordina welgeteld 21 cent gestegen. Ik kan me niet voorstellen dat we dat zakken vullen kunnen noemen.

Ergo: jouw mening is niet gebaseerd op feiten.

@Anko
Niet alleen zijn er mensen ontslagen, en onderdelen afgestoten(BPO met 24 miljoen als toegift). Bovendien zijn er een flink aantal mensen (vaak de goeie) weggegaan. Ook zijn er telkens mensen uit de raad van bestuur weggegaan omdat ze het niet met de heer kasteel door een deur konden.

De heer kasteel had inderdaad al lang z'n verantwoordelijkheid moeten nemen voor het BPO debacle, en moeten vertrekken.

@Ordinees Onze business unit is al weer druk aan het werven. Er komen goede mensen van collega bedrijven binnen. Goede mensen van ons gaan, andere goede komen.

Blijkbaar is het voor velen lastig om 2 jaar recessie binnen context te zien.

@Anko,

er is op dit moment veel verloop over en weer. Als goede mensen gaan, dan verwachten ze ook goede dingen van Ordina. Het kan zijn dat de goede instroom gewacht heeft tot de heer Kasteel wegging, maar dat lijkt mij lastig te plannen. Als Ordina weet aan welke verwachtingen ze moeten voldoen, dan blijven die goeden, anders vertrekken ze weer.

Ik heb het meegemaakt dat ik 's ochtends bij een voorstelrondje een hand gaf aan een nieuwe medewerker, 1 dag later hoorde ik dat die weer vertrokken was. Be warned!

@Anko quote: Blijkbaar is het voor velen lastig om 2 jaar recessie binnen context te zien.

Als je door je opperhoofd verzocht word om uit te kijken naar een andere baan zoals zovelen gebeurd is, dan weet je toch wat de status is ?

Ik hoop dat ik nooit voor een van die beruchte detacheerders zal hoeven te werken, maar ja uitsluiten kun je dat natuurlijk niet.

@Ict-er Frank: zo zot heb ik het niet meegemaakt. Ook niets van gehoord. Maar de bum die dat doet, mogen ze van mij ook wegsturen...

@Pascal: Mijn opmerking had betrekking op het feit dat er gesteld werd dat er veel goede mensen op dit moment (!) weg gaan bij Ordina. Ik constateer dat wij op dit moment ook veel goede mensen binnen krijgen van andere bedrijven.
Het frappante is dat zowel de vertrekkers als de nieuwkomers meestal dezelfde reden hebben: het was zo slecht in de afgelopen 2 jaar. Maar als "alle" partijen in de afgelopen 2 jaar hun personeel "slecht" behandeld hebben, dan schiet je er feitelijk toch niets mee op...?
Ik druk onze collega's dan ook op het hart om wanneer ze solliciteren bij een andere baan, daar ook ff te checken hoe dat bedrijf in kwestie is omgegaan met haar personeel. Oftewel: valideer of je er *echt* wat mee opschiet.

@atijman:

Ik denk dat de hoofdreden voor mensen om te verkassen toch vooral de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden betreft.

In de 'slechte' jaren die (hopelijk) achter ons liggen heeft het overgrote deel van de uitvoerend gedetacheerden op de nullijn gezeten. Onderin de 'detacheringspiramide' is daardoor de nodige onvrede ontstaan maar iedereen bleef zitten waar hij zat omdat de markt zo slecht was. Nu trekt de markt weer aan en wordt er aan alle kanten weer geworven, maar tegelijk blijven de salarissen redelijk stabiel.

Een 'move' naar een ander bedrijf leidt dan wellicht niet tot een betere werkgever (het gras is echt niet groener) maar je kunt er wel vaak een paar honderd euro in de maand bij krijgen. Die verhoging heb je binnen en waarschijnlijk had je die nooit gehad als bij je oude werkgever gebleven was...

Ik denk dat het voor beide, zowel Ordina al Ronald, goed is dat men uit elkaar gaat. Voor ordina is het een prima gelegenheid om de uitdagingen die er liggen met een frisse blik tegemoet te treden. ik hoop dat zij sterker uitkomt. Ook na elf jaar weg te zijn blijf ik nog steeds een positief beeld hebben van Ordina. Ook voor Ronald is het goed om een nieuwe uitdaging te zoeken. De laatste jaren heeft hij niet veel kans gehad. Naar mijn menig waren er nogal wat verantwoordelijke Ordinezen die wel heel gemakkelijk naar Ronald wezen als er iets mis ging. Ik wens Ronald ontzettend veel succes en bedank hem voor de vele fijne jaren die ik binnen de Ordina Groep heb mogen werken.

Als oud Ordinees ben ik ervan overtuigt dat het een goede zaak is dat er een nieuwe kapitein op het Ordinaschip komt. Helaas zet men, nog steeds te hoog in op Banking en Public sector terwijl dat toch 2 omgevingen zijn waar flinke klappen vallen en grote bezuinigingen aangekondigd zijn en doorgevoerd worden. Er is dus in die sectoren niet zoveel te halen. Misschien zou Ordina eens meer naar de industrie en logistiek moeten kijken omdat het daar allemaal wel moet gebeuren. Helaas is het zo dat het topmanagement dit niet ziet en/of niet heeft willen zien. Hierdoor was er veel onvrede binnen de Ordina muren. Dat is jammer. Zeker Dhr van Kasteel had BPO als stokpaardje en dat was bijzonder goed te merken maar het is niet fair om, de verliezen van de afgelopen jaren, hem alleen aan te rekenen. Vreemd is wel dat de Ordina Bonusregeling niet op hem van toepassing is. En laten we eerlijk zijn als je 22 jaar bij een bedrijf werkzaam bent dan zal je zeker toch wel iets goeds gedaan hebben voor dat bedrijf.

@Allemaal: Als oud Ordinees moet ik constateren dat is steeds met bijzonder veel plezier daar gewerkt heb. Dat Ordina niet meer aan mijn verwachtingen kan voldoen is voor mij de reden om te vertrekken. Dit staat, voor mij, los van primaire of secundaire zaken. Ik heb de ordinadeur nooit helemaal dicht gegooid, maar dat is ook vanuit de Ordinakant. We accepteren het feit en hebben respect voor elkanders standpunten. Volwassen met elkaar omgaan noemt men dat. Nogmaals Voor mij heeft Dhr van Kasteel een relatief goede klus gedaan maar het kan natuurlijk altijd beter, aan Dhr Breeveld om het dus beter te doen lijkt mij.

Al met al heeft Ronald het nog niet zo slecht gedaan. Net als ik heeft hij vandaag afscheid genomen van Ordina. Ik heb hem verschillende malen als een gedreven persoon mee mogen maken. Daar zouden er meer van moeten zijn. Ordina succes en we komen elkaar zeker nog eens tegen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-11T09:15:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.