De 10 best gelezen loopbaanartikelen van 2016

carriere

Mega-ontslagen, nieuw topmanagement en het aantrekken van ict-personeel: het zijn alle drie wederom belangrijke thema’s in de loopbaanrubriek van 2016. De top 10 meest gelezen loopbaanartikelen bevatten een paar opvallende berichten. Namelijk het lokken van ict-talent met bier en het feit dat maar liefst zes van de twintig beste werkgevers in de ict-sector zitten.

Dit jaar hield vooral IBM de gemoederen bezig. Begin 2015 werd een mega-ontslagronde aangekondigd waarbij wereldwijd 12.000 medewerkers overtallig zouden worden. Maart 2016 werd duidelijk dat deze grote reorganisatie ook invloed had op de Nederlandse tak en vele andere landen waar IBM zich vestigt. Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitbesteed naar krachten in India, laat dat nu precies iets zijn wat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil verminderen.

Uitbesteding van (it-)werk is een doorn in het oog van de aankomende Amerikaanse Donald Trump. Hij haalde eerder dit jaar onder andere uit naar IBM dat veel banen heeft overgebracht naar goedkope offshorelanden. In september kondigde IBM opnieuw een ontslagronde aan en kreeg het bovendien problemen met de bonden. Big Blue staat daarom twee keer in de lijst van meest gelezen loopbaanartikelen(zie kader hieronder).

Vraag naar ict'er blijft

Ook twee topbenoemingen haalden het toptienoverzicht: de nieuwe directeur van Microsoft Nederland en de nieuwe directeur van de zakelijke tak van Ziggo/Vodafone. Verder blijft het aanstellen van en vooral de zoektocht naar ict-professionals een bron van nieuws. Zo bleek uit de april-editie van de barometer 50-plus van het UWV dat ruim zevenduizend ict’ers een ww-uitkering ontvangen. Hiervan zijn er bijna 3800 vijftig-plus. Voer voor een veel gelezen artikel.

Tegelijkertijd is de vraag naar ict’ers groot: 51 procent van de ict-bedrijven heeft (grote) moeite met het vervullen van vacatures. De moeilijk vervulbare vacatures zijn die voor developer/programmeur, tester, webdeveloper, security-specialist en bi-specialist. Om die te lokken schijnt het aanbieden van gratis bier erg belangrijk te zijn. Of medewerkers moeten worden omgeschoold. Daarvoor wilde ict-dienstverlener Atos zijn medewerkers een eigen bijdrage vragen voor bijscholing in ruil voor een baangarantie van twee jaar. Ondanks dat de lonen van ict-professionals in brede zin voor het eerst sinds 2010 weer stijgen, was vakbond De Unie minder blij met het bijscholingsvoorstel van de ict-dienstverlener.  De artikelen hierover scoorden hoog in de lijst van meest gelezen artikelen.

Top 10 best gelezen loopbaan-artikelen

 1.  ‘Mega-ontslagronde IBM raakt ook Nederland’ 
  Een grote Europese ontslagronde die IBM wil doorvoeren, raakt ook de Nederlandse organisatie. Er zullen maximaal achthonderd banen verdwijnen. Het werk wordt naar India overgeheveld.

 2. Trump wil einde inhuur buitenlandse ICT’ers 
  De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil de inhuur van goedkope it'ers vanuit het buitenland aan banden leggen. Ook zal hij een einde proberen te maken aan de uitbesteding van (it-)werk in de Verenigde Staten.

 3. Bedrijven lokken ICT-talent met gratis bier
  Bedrijven die op zoek zijn naar ict-talent zetten steeds vaker gratis bier in om personeel over de streep te trekken om voor hun organisatie te kiezen. 'De trend lijkt te zijn overgevlogen uit Silicon Valley waar het inmiddels meer een uitzondering is als je als bedrijf géén gratis bier op het werk aanbiedt', stelt carrière-website Glassdoor.

 4. De Unie: IBM chanteert medewerkers 
  Vakbond De Unie is zeer teleurgesteld over gesprekken tussen de vakbonden en IBM. De vakbond vindt dat de werkgever zijn medewerkers chanteert. Het gaat om een regeling waarbij een medewerker die zijn ontslag laat toetsen bij UWV mogelijk zijn kans op een sociaal plan verliest

 5. Microsoft Nederland krijgt nieuwe directeur
  De 44-jarige Ernst-Jan Stigter, vervangt Edwin Hageman. Stigter werkt sinds 1999 bij het softwarehuis. Hageman besluit zijn carrière buiten Microsoft voort te zetten en is momenteel ceo bij Into.

 6. Atos vraagt loonoffer voor bijscholing
  De ict-dienstverlener wil dat meer (vooral oudere) werknemers zich laten bijscholen en biedt in ruil daarvoor twee jaar baangarantie. De vakbonden vinden dit een minder sterk plan.

 7. Loon ICT’er zit weer in de lift 
  Voor het eerst sinds 2010 zitten de lonen in de ict-sector weer in de lift. In 2015 is het bruto uurloon voor het eerst in jaren weer gestegen. De stijging van 4 procent maakt dat ict'ers gemiddeld 15,30 euro per uur verdienen. Hiermee verdienen zij boven het gemiddelde Nederlandse uurloon. Deze is het afgelopen jaar namelijk gelijk gebleven op 14,40 euro per uur.

 8. 6 ICT-bedrijven in top-20 beste werkgevers
  De Top-20 beste werkgevers is gebaseerd op alle reviews die tot 16 november 2016 door Nederlandse werknemers zijn ingediend. Het gaat om werkgevers met minstens duizend medewerkers. Zes van die top 20 zijn ict-bedrijven.

 9. John van Vianen wordt baas zakelijk Ziggo/Vodafone
  Ex-directeur zakelijke markt bij KPN John van Vianen wordt per 1 november de nieuwe directeur voor de zakelijke markt bij Ziggo/Vodafone.

 10. Ruim helft werkloze 50-plus ICT’er is hoog opgeleid
  Werkzoekende ict’ers zijn over het algemeen hoog opgeleid. Ruim de helft (53 procent) van de vijftig-plussers in de ww met een ict-achtergrond heeft een hbo-opleiding of hoger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-29T15:24:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.