Uurtarief ict-manager knalt omhoog

Ook databank- en netwerkspecialisten kunnen flinke klapper maken

Stijging

De schaarste op de flexibele arbeidsmarkt wordt dit jaar duidelijk zichtbaar. Vooral in de ict gaan de uurtarieven fors omhoog. De grootste tariefstijgingen worden verwacht bij managers ict: liefst 14,3 procent. Het inhuren van systeembeheerders, databank- en netwerkspecialisten gaat gemiddeld 12,8 procent meer kosten.

Dit blijkt uit de Talent Monitor, een prognose van de tariefontwikkeling professionals 2022. Gebruikersondersteuning ict wordt 8,1 procent duurder. De inhuur van software- en applicatieontwikkelaars, applicatieprogrammeurs en -analisten gaat 6,1 procent meer kosten. Eenzelfde stijgingspercentage geldt voor systeemanalisten alsmede web- en multimediaontwikkelaars.

Voor de Talent Monitor tekenden de HeadFirst Group, met ruim 1,5 miljard euro omzet na Randstad de grootste speler op de Nederlandse flexmarkt, en marktonderzoeker de Intelligence Group. Voorspeld zijn de tariefontwikkelingen van professionals die flexibel werken, zo ook zzp’ers en mensen in dienst van detacheerders. De cijfers komen voort uit een nieuw voorspellingsmodel van de Intelligence Group. Hiervoor heeft zij de eigen recruitmentdata gebruikt, aangevuld met data van het CBS, het UWV en inhuurdata van de HeadFirst Group. De data geven antwoord op de vraag welk uurtarief je als zzp'er of andere flexwerker in de ict mag rekenen. En dat is niet mis. Vooral de bovenkant van de ict-arbeidsmarkt kan dit jaar een flinke klapper maken.

Tariefstijging

"Bij managers ict ligt de vacaturegraad op 93"

De (aangeboden) tarieven van professionals - zelfstandig en gedetacheerd - in diverse functiegroepen stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld 7 procent. Voor alle hoogopgeleide professionals ligt de verwachting op 5 procent. 

Niet alleen professionals met een data- of ict-achtergrond kunnen hun tarieven sterk laten stijgen. Koplopers zijn dit jaar de elektrotechnisch ingenieurs. Hun verwachte tariefstijging ligt boven de 20 procent, volgens het rekenmodel zelfs op 40,4 procent. Bij deze beroepsgroep ligt de vacaturegraad veruit het hoogst. Het aantal openstaande vacatures per duizend banen bedraagt liefst 193. Alleen machinemonteurs en loodgieters zijn nog schaarser. Bij managers ict ligt de vacaturegraad op 93, bij databank- en netwerkspecialisten op 75 en bij software- en applicatieontwikkelaars op 43. Buiten de ict  ligt de vacaturegraad hoog bij managers verkoop en marketing (81). Hun verwachte tariefstijging bedraagt 15,3 procent.

Buitengewoon schaarse arbeidsmarkt

De prognoses uit het rapport behoren tot de eerste in een roerige tijd. De afgelopen twintig jaar was de tariefontwikkeling zeer voorspelbaar. De inflatie was stabiel, terwijl de arbeidsmarkt met een logische regelmaat omhoog en omlaag ging. De corona-uitbraak in 2020 brak die trend. Daarnaast was vorig jaar sprake van een buitengewoon schaarse arbeidsmarkt. Dit geldt zowel voor vast personeel als voor flexwerkers. Klap op de vuurpijl was een razendsnel oplopende inflatie, stellen Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, en Han Kolff, ceo HeadFirst Group. Voorspeld zijn de tariefveranderingen in 114 beroepsgroepen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-03T22:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.