VWS stemt in met gebruik regionale EPD’s

Dit artikel delen:
Arts met stethoscoop

Bij de ontwikkeling van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) moet ook ruimte zijn voor de doorontwikkeling van regionale EPD’s. Dat zijn zorgverleners verenigd in het Bestuurlijk ICT Overleg Zorgverleners (BIOZ) en het ministerie van VWS overeengekomen in een principe-akkoord. De afspraak wordt naar verwachting binnen enkele weken tijdens bestuurlijk overleg vastgelegd in een notitie. Artsen vinden dat bij de ontwikkeling van het landelijk EPD te weinig rekening wordt gehouden met regionale systemen voor uitwisseling van patiëntgegevens die al in de lucht zijn.

De voorzitter van artsenorganisatie KNMG, Arie Nieuwennhuijzen Kruseman, bracht de informatie over het principeakkoord naar buiten. Hij vertelde aan ICTzorg-magazine dat het bestuurlijk ICT Overleg Zorgverleners (BIOZ) een principeakkoord heeft gesloten met het ministerie van VWS. Beide partijen hebben afgesproken dat de ontwikkeling van het landelijk EPD naast de uitbouw van het landelijk schakelpunt ook via verdere ontwikkeling van regionale EPD's verloopt.

Zorgveleners klagen al langer dat er bij de ontwikkeling van het landelijk EPD meer gebruik moet worden gemaakt van regionale netwerken voor gegevensuitwisseling die nu al in de lucht zijn. Sommige ziekenhuizen en regionale apothekersorganisaties wisselen al gegevens uit, maar die netwerken voldoen vaak niet aan de strengere eisen die gelden voor het landelijke EPD.

De invoering van het landelijk EPD loopt enorm achter op schema. Minister Klink ziet de door ontwikkeling van regionale EPD's waarschijnlijk als een manier om de invoering van een landelijk EPD in een stroomversnelling te krijgen. VWS is om een reactie gevraagd.

Bestuurlijk ICT-overleg Zorgverleners

In het BIOZ zitten vertegenwoordigers van de brancheorganisaties KNMG, LHV, KNMP, KNGF, NHG, NMT, Orde van Medisch Specialisten en V&VN. (ICTzorg - Mario Gibbels)

De landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wil eerst zijn leden raadplegen om na te gaan of er voldoende draagvlak is om het hoofdlijnen-akkoord invoering EPD te wijzigen.

EPD

Het landelijk EPD wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk EPD. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid. Het EPD is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het epd is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen maar een netwerk (landelijk schakelpunt) waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.

De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken maar Minister Klink van Volksgezonheid Welzijn en Sport (VWS) besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaar van die termijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus gaan we 2 systemen naast elkaar ontwerpen.

En dan mogen volgens mij nog in onze handjes knijpen dat het regionaal systeem blijft bestaan.

Walg van deze geldverspilling.

En zo wordt opnieuw een systeem ingevoerd dat aantoonbaar onveilig is, waarover onwaarheden over de waarborgen voor privacy worden verspreid, waarover twijfels zijn over nut en noodzaak, simpelweg door het stukje bij beetjes toch te ontwikkelen, nu via de omweg van toestaan van regionale systemen, en in te voeren tot tegenhouden en vervangen door een betrouwbaar en veilig alternatief - waarvoor al voorbeelden en voorstellen bestaan - niet meer haalbaar is.

Wat mij betreft gaan we staken tot dat deze geldverspillerij stopt. Er zijn kinderen die onnodig naar de voedselbank moeten en mensen die niet naar de tandarts kunnen. Mensen die dakloos raken omdat ze huur niet meer kunnen betalen. Ik weiger mee te werken aan deze CDA farce.

En als staken niet mag binnen de wet: elke mogelijke wettelijke bevoegdheid tot de beschikking gebruiken om Klink duidelijk maken dat wij dit ongewenst beleid vinden.

Het is wat mij betreft afgelopen met de wanprestaties en graaikolder in dit land.

Op vreedzame wijze en in volledig overleg met de politie om de zaken ordentelijk en veilig te laten verlopen.

Maar ik weiger om dit wangedrag op mijn geweten op te hebben.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-02T11:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.