Capgemini regelt berichtenverkeer Haagse zorg

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Capgemini BAS verzorgt de komende acht jaar de digitale berichtenuitwisseling tussen zorginstellingen in de regio Haaglanden. Daartoe heeft het bedrijf een contract getekend met RSO Haaglanden, een regionale samenwerkingsorganisatie in de zorgsector. Capgemini neemt de bestaande ict-diensten over, migreert ze naar een nieuwe infrastructuur en bouwt nieuwe diensten voor gegevensuitwisseling. De organisaties maken niet bekend welk bedrag met het contract is gemoeid.

De gegevensuitwisseling moet de zorg aan de patiënt verbeteren en kosten besparen. Bovendien zou het bijdragen aan de verlaging van het aantal fouten in medicatie, kortere wachttijden en een snellere verwijzing van patiënten tussen zorgaanbieders onderling.

Zodra het elektronisch patiëntendossier (epd) wordt ingevoerd, vormt dat onderdeel van de berichtenstroom die Capgemini verzorgt voor de zorginstellingen in de regio Haaglanden. 'EPD wordt dus een volgende bron waaruit geautoriseerden gegevens kunnen putten', laat voorlichtster Madelon Kaspers van Capgemini weten.

Centrale index

De nieuwe centrale ict-infrastructuur die de dienstverlener levert voor het verwerken van de berichtenstroom, is gebaseerd op een Microsoft Biztalk Service bus. 'De data blijven echter opgeslagen bij de zorginstellingen zelf', vertelt Kaspers.

'De gegevens worden bij de bron opgehaald, zodra een geautoriseerde gebruiker ze opvraagt. De centrale index registreert de locatie van de data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vervangende arts die gegevens nodig heeft van een patiënt die normaliter een andere huisarts heeft. De vervangende arts is geautoriseerd om de gegevens bij de vaste huisarts op te vragen, zodat hij snel over alle gegevens van de bezoekende patiënt beschikt.'

Samenwerkingsverband

RSO Haaglanden had Capgemini de opdracht al eerder in 2009 voorlopig gegund en maakt hem nu definitief. 'De ondertekening van dit contract is een belangrijke stap in de samenwerkingsstrategie van Haagse hulpverleners en bestuurders', aldus RSO-directeur Mia van Leeuwen.

De regionale samenwerkingsorganisatie Haaglanden is in juni 2009 opgericht om het regionale berichtenverkeer tussen hulpverleners in de regio Haaglanden te organiseren. De samenwerking resulteert in een innovatieagenda en een businesscase. In de organisatie zijn de volgende instellingen verenigd: huisartsen, apothekers, ziekenhuizen, revalidatiecentra, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, verzorging, verpleging en thuiszorg en zorgverzekeraars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-29T10:44:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.