Vijf consortia dingen mee om 'TU Amsterdam'

I amsterdam

Vijf consortia van bedrijven en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland zijn geselecteerd voor de tweede ronde van de competitie voor een nieuw technologisch instituut in Amsterdam. Naast wereldberoemde universiteiten als Columbia University en MIT is ook IBM partner in een van de voorstellen. De gemeente schreef de ‘ontwerpwedstrijd’ uit om een nieuw instituut voor toegepaste technologie te realiseren en zo de economische structuur en de leefbaarheid van de stad en de regio te versterken.

De hoofdpartijen van de geselecteerde vijf voorstellen zijn, in alfabetische volgorde:

- Amsterdam City Technology: instituut voor ‘city-directed' technologie, met zowel onderwijs als onderzoek (Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU), Hogeschool van Amsterdam (HvA), Columbia University en IBM.

- The Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions: instituut voor het ontwikkelen van urban solutions (TU Delft, Wageningen Universiteit (WUR) en Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- The Amsterdam School of Health and Technology: richt zich op onderwijs en onderzoek naar gezond leven in een stedelijke omgeving (Amsterdam Institute for Global Health and Development en Duke University).

-  The Center for Urban Tech Acceleration: steunt ondernemers en onderzoekers bij het uitbreiden van hun onderneming op gebied van stedelijke technologie (THNK, OMA en UNstudio).

- Nexuslabs Amsterdam: netwerk organisatie die multinationals, ondernemers, onderzoekers, venture capital en overheid bijeen brengt ten behoeve van duurzame stedelijke oplossingen (Stichting NexusLabs).

Beoordelen

Een onafhankelijke jury, bestaande uit Wim Kuijken (Deltacommissaris), Wiebe Draijer (voorzitter van de Sociaal Economische Raad) en Doortje van Unen (adjunct directeur Amsterdam Economic Board) heeft de dertien voorstellen anoniem beoordeeld en vijf voorstellen geselecteerd. Voor de tweede ronde is de vijf geselecteerde partijen gevraagd uiterlijk eind september een verder uitgewerkt voorstel in te dienen. Een tweede onafhankelijke jury beoordeelt vervolgens de voorstellen. In het najaar 2013 nemen college en gemeenteraad een definitief besluit.

Afhankelijk van de kwaliteit van de voorstellen is het mogelijk dat Amsterdam de realisatie van meerdere voorstellen zal ondersteunen. De gemeente gaat op advies van de jury de komende periode ook met de overige acht partijen in gesprek. Volgens de jury bevatten deze voorstellen ook ambities en activiteiten die waardevol zijn voor de stad.

Technologie

De gemeente heeft begin april de competitie uitgeschreven. Met het toekomstig instituut wil de gemeente de economische structuur van de stad versterken. ‘We zoeken voortdurend naar mogelijkheden bedrijven, kennisinstellingen en talent aan de stad te binden', aldus wethouder Carolien Gehrels van Economische Zaken. ‘Die zorgen de komende periode voor economische groei en waardevolle banen. Daarbij kijken we steeds nadrukkelijker naar de technologiesector.'

In verschillende steden in het buitenland zijn of worden vergelijkbare initiatieven gelanceerd. Zo komt er in New York een nieuwe universiteit voor toegepaste wetenschappen (Cornell Tech), lanceert Barcelona dit jaar het Barcelona Institute of Technology for the Habitat en is in Singapore een campus opgezet waar internationale topuniversiteiten en onderzoekscentra intensief samenwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geweldig initiatief. Dit is een van de juiste wijze om economische groei te creeren. Zeer voortuitstrevend idee om een nieuw kenniscentrum/universiteit op te richten in Amsterdam.

Kijk eens naar de spin off van TU Eindhoven en het Scine park, of Stanford en silicon valley.

Echter, ideeen zijn belangrijk, de uitvoering net zo goed. Hopelijk lukt dit in ons soms wat bureaucratisch gemankeerde land. De eerste stap is i.i.g. genomen.

Ik sluit mij helemaal aan bij Mickel. Zeer goed iniatief alleen moet het wel uitgevoerd worden en haalbaar zijn. En dat laatste is nog wel eens uitdagend.

Beste redactie,

Misschien is het iets om van elk van die vijf voorstellen de hoofdlijnen te publiceren in Computable. Alleen al de deelnemende partijen is interessant, zeker wanneer dit met de inhoud op hoofdlijnen gecombineerd gaat worden.

Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-19T11:21:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.