Qualcomm koopt Amsterdamse start-up Scyfer

Deal handen schudden overname

Chipmaker Qualcomm heeft de Amsterdamse start-up Scyfer overgenomen. Scyfer is specialist in toepassingen van machine learning- en deep learning-technologie binnen de industrie, media en gezondheidszorg. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Qualcomm koopt Scyfer om chips te ontwikkelen voor kunstmatige intelligentie-toepassingen die op het apparaat zelf plaatsvinden.

Met Scyfer aan boord gaat Qualcomm zijn chips doorontwikkelen voor het optimaliseren van ki-toepassingen. Concurrerende chipmakers richten zich daarbij vooral op toepassingen waarbij workloads via een cloudnetwerk plaatsvinden.

Qualcomm focust op de uitvoering van ki-toepassingen binnen devices, zoals smartphones, robots en auto's. In die aanpak van de chipmaker wordt data autonoom geanalyseerd op het apparaat zonder dat daar een wifi-connectie of cloudnetwerk voor nodig is.

Volgens de chipmaker leidt dat tot een snellere response, grotere betrouwbaarheid en betere beveiliging en privacy. Ki op het device moet ook zorgen voor een efficiënter gebruik van de bandbreedte van netwerken. Die dreigen namelijk dicht te slibben zodra allerlei apparaten via dat netwerk informatie moeten gaan ontvangen en versturen en steeds meer rekencapaciteit vragen. 

KI-onderzoek chipmaker

Scyfer komt voort uit de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het bedrijf blijft gevestigd in de hoofdstad. De overgenomen artifical intelligence (ai)-specialist is ook nog steeds verbonden aan onderzoeksprogramma's van de Universiteit van Amsterdam m (UvA).

Qualcomm meldt in een persbericht dat het door de overname ook Scyfer-oprichter en UvA professor Max Welling binnenhaalt. Hij zal een bijdrage leveren aan Qualcomm's r&d-activiteiten rondom ai.Qualcomm zette twee jaar geleden een samenwerking met de UvA op.

Scyfer is de tweede spin-off van de UvA die wordt overgenomen door Qualcomm. In 2014 was er de overname van Euvision Technologies, leverancier van beeldclassificatie-software, ofwel zoekmachines voor digitaal beeldmateriaal. De basis voor de applicaties van Euvision werd ook gelegd in het onderzoek van het Instituut voor Informatica van de UvA.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-21T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.