Apple Vision Pro: top of flop?

Verdeeldheid heerst over de vraag of Apple met de nieuwe ‘computerbril’ Vision Pro een hit in handen heeft dan wel een fiasco tegemoet gaat. Breekt met de komst van dit baanbrekende nieuwe input-systeem het tijdperk van ‘spatial computing’ aan of voegt deze groot uitgevallen skibril zich in het rijtje Google Glass, Meta Quest en Oculus?

De introductie van de Vision Pro tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC heeft direct tot speculaties geleid over de impact ervan. Apple wacht een top-of-flop-moment, indachtig het populaire tv-programma van de Vara in het begin van de jaren zestig waarbij een panel onder leiding van presentator Herman Stok bepaalde of een nieuwe plaat het ging maken. Kwam het panel er niet uit, dan kon het publiek met veel geschreeuw zijn mening geven.

De (Amerikaanse) consument is nu aan zet. Die moet 3.500 dollar betalen om dit nieuwe wonder van techniek te ervaren. Apple trok zeven jaar uit voor de ontwikkeling van de Vision Pro en verwerkte er meerdere innovaties in. Op de glazen van de skibril verschijnen apps in een ruimtelijke omgeving. Als augmented reality (ar)-bril zie je een virtueel laagje over de werkelijkheid. Het is ook mogelijk de bril in virtuele reality (vr)-stand te zetten en je geheel in een andere wereld onder te dompelen. Deze combinatie van vr en ar leidt ertoe dat de Vision Pro in de categorie mixed reality terechtkomt.

Verwonderen

"Want anders dan de iPhone zit je nog wel met een soort duikbril op je hoofd"

De hardcore Apple-fans zullen het prachtig vinden. Ze kunnen zich verwonderen over de techniek die ‘hun Apple’ erin heeft gestopt. Na de iPhone en iPad is de Vision Pro technisch gezien zeker het belangrijkste moment in de geschiedenis van Apple. Commercieel ligt dat anders. Marketingmensen worstelen met de vraag of consumenten bereid zijn met de computerbril op straat te gaan lopen. Want anders dan de iPhone zit je nog wel met een soort duikbril op je hoofd. 3d-televisie werd een flater mede omdat de consument de 3d-brillen maar rare dingen vond en deze snel afzette. Ook de Google Glass had alleen als experiment waarde.

Verschil met de revolutie op tv-gebied die er nooit kwam, is dat aan de komst van Apple’s computerbril maandenlange speculaties vooraf zijn gegaan. Apple trekt per definitie meer aandacht dan welk ander techbedrijf dan ook. Bedrijven als Samsung, Sony of Meta kunnen alleen maar dromen over de belangstelling die ‘s werelds meest waardevolle techbedrijf trekt. Apple slaagt er ook als geen ander in om het publiek op te warmen. Het vooruitzicht om entertainment, werkproductiviteit en communicatie te bundelen en letterlijk voor je neus te zetten, wekt ieders nieuwsgierigheid. Apple zorgt ervoor dat meerdere apps beschikbaar zijn die niet alleen entertainment zoals films en games maar ook je ‘werkruimte’ totaal vernieuwen.

Canvas

De 3d-film Avatar kan je bijvoorbeeld op de bril bekijken. Disney gaat voor Apple een serie entertainment-producten uitbrengen. Ook zijn nieuwe soorten games mogelijk. De Vision Pro beschikt over een ultra-hires-display met 23 miljoen pixels verdeeld over twee schermen. De bril creëert een oneindig canvas voor apps dat de grenzen van een traditioneel scherm overschrijdt, stelde Apple-baas Tim Cooke voor wie deze gadget de eerste grote innovatie is die volledig onder zijn leiding is vorm gegeven. Twee krachtige, door Apple zelf ontwikkelde chips vormen het motorblok van deze ruimtelijke computer. Naast de M2-chip zit er ook een nieuwe R1-chip in, die de input van twaalf camera’s, vijf sensoren en zes microfoons soepel moet verwerken. De R1 streamt nieuwe beelden naar de displays binnen twaalf milliseconden. Dat is acht keer sneller dan een oogknippering.

Door nauwe integratie van hard- en software is een standalone ruimtelijke computer tot stand gekomen in een compacte draagbare vormfactor. Met een Magic Keyboard en een Magic Trackpad ontstaat ook een werkruimte. In de Starbucks kan je even wat werk doen.

Gebruikers die Vision Pro dragen tijdens een FaceTime-gesprek, komen als een Persona tot leven. Dankzij machine learning wordt een digitale representatie van jezelf gemaakt die gezichts- en handbewegingen in realtime weergeeft. Gebruikers kunnen dingen samen doen, zoals een film kijken, door foto's bladeren of samenwerken aan een presentatie.

Brildrager

Apple probeert ook niet dezelfde fout te maken als de makers van 3d-tv’s. De computerbril bevat ook EyeSight, een feature die gebruikers helpt om in contact te blijven met de anderen om hen heen. Wanneer een persoon een ‘brildrager’ benadert, voelt het apparaat transparant aan. Daardoor kan de gebruiker iemand in de buurt zien terwijl ook de ogen van de gebruiker zichtbaar zijn. Wanneer een gebruiker wordt ondergedompeld in een omgeving of een app gebruikt, geeft EyeSight visuele aanwijzingen aan anderen over waar de gebruiker op gefocust is.

Kortom, de brildrager belandt niet in een geïsoleerde omgeving zoals bij 3d-tv.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-06T10:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.