Be Informed start door met andere investeerders

Ex-Triple P-bestuurder Jan Willem Baud is nieuwe bestuursvoorzitter

Dit artikel delen:
Samenwerken

De doorstart van het Apeldoornse softwarebedrijf Be Informed is definitief. Dit meldt het bedrijf in een brief aan klanten en andere relaties. Maar het bedrijf start niet door met het eind januari genoemde Standard Investments. Een groep private investeerders neemt Be Informed over. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt Jan Willem Baud. Van de honderdvijftig medewerkers blijven er zo'n veertig man over. De partners Accenture, CGI en Value & Result nemen zo'n veertig tot tachtig implementatiespecialisten over; voor een deel van het ondersteunend personeel en de verkoopmedewerkers is geen werk meer.

Voormalig algemeen directeur en oprichter Rik Hoogenberg krijgt een andere, nog in te vullen rol in de nieuwe directie van Be Informed. Hij vertelt dat er uiteindelijk toch gekozen is voor een andere doorstartconstructie. 'Standard Investments is een pure financiële investeringsmaatschappij. Wij hebben er uiteindelijk toch voor gekozen om in zee te gaan met een groep private investeerders die hun sporen in de ict-sector hebben verdiend en die ook met hun kennis en ervaring Be Informed op de lange termijn kunnen ondersteunen. Deze beslissing is overigens in harmonie met Standard Investment gedaan. De grootte van de investering is van dezelfde orde.'

'Door de kapitaalinjectie van de investeerders is de financiele positie van Be Informed sterk verbeterd. De solvabiliteit stijgt tot ruim boven de  50 procent en er is voldoende financiering om ook voor de jaren daarna de financiële continuïteit van Be Informed te garanderen', schrijft het bedrijf aan zijn klanten.

Senior management

De nieuwe bestuursvoorzitter van Be Informed is Jan Willem Baud, voorheen werkzaam als algemeen directeur van Triple P, maar de laatste jaren als baas van investeringsmaatschappij NPM Capital. Of Baud danwel NPM Capital tot de groep investeerders behoort, wil Hoogenberg niet aangeven. Wel dat Be Informed via het netwerk van Baud toegang heeft tot de financiële markten.

Andere, nieuwe bestuursleden zijn Johan Vunderink, gepokt en gemazeld in de ict (ex-directielid Origin en voormalig commissaris bij WM Data en Unit4) en Bram Zwagemaker (ex-Origin en ex-Kempen & co), die tot financieel directeur is benoemd. 'We hebben gekozen voor een zogeheten 'one tier board' met een aantal extra senior bestuurders aan boord  om het financieel en bestuurlijk management te versterken. De komende maand zullen we de taakverdeling nader invullen.'  

Geen implementatietak

Een ander belangrijk verschil met het 'oude' Be Informed is dat de implementatietak is afgestoten. Het bedrijf richt zich geheel op het business process-softwareplatform, de verdere ontwikkeling ervan en de ondersteuning van partners. Met vier implementatiepartners zijn daarover strategische afspraken gemaakt: Accenture, CGI, Value & Result en Bearingpoint voor het Carïbisch gebied. De eerste drie partijen in Nederland bieden de implementatiespecialisten van Be Informed een baan aan. Naar schatting gaat het om zo'n veertig tot tachtig medewerkers.

Accenture gaat bovendien een trainingscurriculum voor opdrachtgevers van Be Infomed in het leven roepen. Bearing Point heeft toegezegd op Curaçao een internationaal 'solutions center' op te richten voor de ontwikkeling van oplossingen op het Be Informed-softwareplatform. Het softwarebedrijf heeft ook nog implementatiepartners in de Verenigde Staten (Caci) en Engeland (Northgate).

Daarnaast beschikt het doorgestarte Be Informed over een kleiner verkoopapparaat en wil het meer via het partnerkanaal laten lopen. Daarnaast is er minder overhead nodig in het verkleinde bedrijf en staat ook een verhuizing naar een ander pand in Apeldoorn op de planning. Van de oorspronkelijke honderdvijftig medewerkers blijven er nog zo'n veertig werken bij het 'nieuwe' Be Informed.

Klanten

Hoogenberg vertelt verder dat er tot nu toe geen klanten zijn opgestapt. Alleen met het Kadaster is er nog geen overeenstemming bereikt, maar daar loopt nog een juridisch geschil tussen het oude Be Informed en de toenmalige implementatiepartner Ordina.

Be Informed bedient  met zijn business process softwareplatform vooral overheidsinstanties en financiële dienstverleners, waaronder grote organisaties als UWV, IND, het European Patent Office, CAK, Achmea, Aegon en ABN Amro. In de nieuwe plannen richt het bedrijf een 'technology board' op waarin de voornaamste klanten en partners gevraagd wordt zitting te nemen. Op regelmatige basis bespreekt dit overlegorgaan de voortgang van de productontwikkeling en de roadmap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich goed voor de eindgebruikers dat Be Informed een door start maakt. Anders hadden veel overheidsinstellingen toch een flinke uitdaging gehad.

Zeer bijzonder dat heer Hoogenberg nog steeds een belangrijke managementpositie krijgt. Blijkbaar denk men op de oude voet door te kunnen gaan.

Toch even een kleine nuancering op bovenstaand bericht uit de hoek van oud-medewerkers van Be Informed. In dit bericht staat dat veertig tot tachtig oud medewerkers bij implementatiepartners aan de slag kunnen. In het eerste faillissementsverslag van curator Bert Janssen staan woorden van gelijke strekking: “De zogeheten implementatiepartners van Be Informed hebben ook een groot deel van de werknemers overgenomen en in samenspraak met die partners worden ook jobdays georganiseerd door de doorstarter. Op die manier lijkt het merendeel van het personeel (relatief) goed te zijn terecht gekomen.”

Uit een enquête onder 130 oud-medewerkers van Be Informed blijkt dat slechts 7 procent een nieuwe baan heeft gevonden bij Accenture, CGI of Value & Result. 42% heeft geheel op eigen kracht ander werk gevonden en 51% is nog beschikbaar voor ander werk.

Niet alles wat de curator of de doorstarter zegt berust op waarheid.

Sterker nog, het blijkt dat deze implementatiepartners nog geen duidelijk beeld hebben over hoe e.e.a. vorm te geven, laat staan of ze mensen kunnen aannemen.

Ook het nieuwe Be Informed loopt graag een flink stuk voor de muziek uit.

@ Neverland:
Dit verschijnsel heet pseudologia phantastica, of confabulatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-28T11:58:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.