SAP-partner Aepex stopt op corporatiemarkt

MyBrand zet SAP-activiteiten voor corporaties op lager pitje

Dit artikel delen:
Weigeren

SAP-dienstverlener Aepex trekt zich terug als leverancier van enterprise resource planning (erp)-software voor de woningcorporatiemarkt. Het bedrijf uit Gorinchem past nog wel zijn Aetrium SAP-template voor zijn klanten Woonbedrijf Eindhoven en Wonen Limburg aan, indien gewenst. Ook SAP-concurrent MyBrand maakt terugtrekkende bewegingen. Het bedrijf blijft zijn twee corporaties ondersteunen, maar zet de verkoopactiviteiten op een laag pitje.

Een medewerker van Aepex bevestigt dat het bedrijf stopt met zijn op SAP-gebaseerde template Aetrium voor de corporatiebranche. Het bedrijf laat de officiële woordvoering voor de rest over aan SAP. Zegsvrouw Manon Pulles van het erp-concern laat weten dat Aepex aan de klanten Woonbedrijf Eindhoven en Wonen Limburg heeft aangegeven dat het 'stopt met het pro-actief onderhouden van de Aetrium-template. Aepex is bereid om in opdracht de template aan te blijven passen aan de wensen van de corporaties.'

Dit betekent volgens haar praktisch dat deze twee klanten gebruik kunnen blijven maken van SAP en de SAP-inrichting en dat zij alle ondersteuning houden op de applicatie conform het supportcontract op de SAP-applicatie. 'SAP-updates worden blijvend beschikbaar gesteld, zodat klanten deze kunnen implementeren in hun systeem', aldus Pulles.

MyBrand

Een andere SAP-partner, MyBrand uit Geertruidenberg, schroeft ook zijn SAP-activiteiten terug. Het bedrijf blijft wel zijn woningcorporatieklanten Woonbedrijf Ieder1 en Talis (samen met Ctac) ondersteunen, maar zoekt niet meer actief naar nieuwe klanten. Wel is MyBrand bereid mee te doen aan marktverkenningen en selectietrajecten als corporaties het bedrijf zelf benaderen, zegt relatiemanager Rembrandt de Vries.

'Het is heel moeilijk gebleken om nieuwe SAP-orders binnen te halen', legt hij uit. 'We zijn er actief mee bezig geweest maar SAP heeft een moeilijke naam in deze markt. Het blijkt lastig te zijn om dit in onze ogen onterechte beeld weg te nemen, ook bij adviesbureaus. Bovendien heeft de corporatiemarkt last van navelstaarderij: er wordt erg op elkaar gelet.'

In dat opzicht vindt De Vries het dan ook jammer dat het merendeel van de SAP-klanten het succes van het product zo weinig uitdraagt. 'De SAP-toepassingen bij corporaties werken goed. Maar dat hoor je te weinig; liever moppert men over wat er beter moet.'  

SAP en Ctac

Woordvoerster Pulles wijst er op dat het voordeel van de SAP-constructie met standaard software voor woningcorporaties is dat de keuze voor Aepex geen gevolgen hoeft te hebben voor zijn twee klanten. Zij kunnen een beroep blijven doen op Aepex, maar hebben ook de vrijheid om gebruik te maken van de diensten van andere SAP partners, zoals Ctac.

Pulles: 'Daarmee is de specifieke kennis van woningcorporaties voor onze klanten geborgd en evenals de support vanuit SAP. Woningcorporaties kunnen zowel aan de start van een project als ook gedurende het gebruik van de software kiezen voor alternatieven in het SAP-partnerlandschap. Vivare heeft dat bijvoorbeeld een aantal jaren geleden gedaan en is na afloop van het beheercontract met Aepex overgestapt naar Ctac voor support en beheer.'

Ctac beweert overigens niet op de hoogte te zijn van de genoemde ontwikkelingen met betrekkingen tot myBrand en Aepex omtrent hun SAP-activiteiten in de corporatiebranche.

Openbreken

In 2006 bundelde SAP in eerste instantie met Capgemini de krachten om de corporatiewereld open te breken. Cap ontwikkelde hiervoor een op de branche toegesneden template: Triangle. In juli van 2008 koos Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, voor dit primaire bedrijfssysteem. Na dit succes verliep de implementatie ervan echter moeizaam, waarna SAP-partner Ctac de rol van Capgemini overnam en de template alsnog werd ingevoerd. In de jaren erna wist SAP nieuwe klanten binnen te halen, waarbij ook andere SAP-partners als Aepex en MyBrand actief werden.

Vandaag de dag werken er zeven grote woningcorporaties met SAP. Naast Ymere (met Ctac), Woonbedrijf Eindhoven en Wonen Limburg (Aepex), Woonbedrijf Ieder1 (MyBrand) en Talis (MyBrand/Ctac) zijn dat Haag Wonen (Ctac) en Vivare (was Aepex; nu Ctac).

Interessante markt

SAP-woordvoerster Pulles benadrukt dat woningcorporatiemarkt voor het erp-concern een belangrijke en interessante markt blijft. Zij wijst er op dat de procesgang van een woningcorporatie past op de erp- oplossing van SAP. 'Wij zien dat veel van de innovaties zoals SAP die uitbrengt, waarde toevoegen voor onze corporatieklanten. Met oplossingen zoals portalen, het klantcontactcenter met volledige integratie naar andere SAP- en niet-SAP-systemen, mobiel werken en internet of things zullen SAP- woningcorporaties aansluiting vinden bij de digitale ontwikkelingen in de markt. SAP blijft hierin investeren vanuit zijn productontwikkeling.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

SAP praat groots, maar het feit dat hun oplossing niet zo aanslaat bij de Woco's heeft volgens mij meer te maken met de logheid en torenhoge kosten die aan SAP en haar partners verbonden zitten. Log: eenmaal een inrichting in SAP gemaakt en het voelt alsof je met je benen in het beton bent verankerd. Torenhoog: SAP heeft gewoon in de basis geen goede vastgoedoplossing voor de Nederlandse Woco sector. Dus alles wat men in Nederland op Woco gebied wil leidt tot maatwerk. Het heeft SAP ook duidelijk aan een goede visie ontbroken op dit vlak. In plaats van de kennis van de diverse partners te bundelen in bijvoorbeeld 1 joint venture hebben deze partners op het smalle marktaandeel dat er voor SAP is elkaar alleen maar stuk lopen concureren. En dat komt nu keihard naar buiten. Alleen geeft SAP dat niet toe.

Vanuit het oogpunt van de directie van myBrand ligt de koers die de SAP-dienstverlener gaat varen met betrekking tot de corporatiebranche genuanceerder. myBrand heeft geïnvesteerd in brede kennis over woningcorporaties en hun processen en heeft een integrale oplossing ontwikkeld. Deze is bij vele woningcorporaties geïntroduceerd. Inmiddels heeft myBrand succesvol enkele SAP (her)implementatie-projecten uitgevoerd. De relaties zijn gelegd en deze worden onderhouden; het aangaan van langetermijnrelaties met klanten zit namelijk diep in het dna van myBrand. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor woningcorporaties en daarom investeert myBrand nog volop in productontwikkeling. Zo was afgelopen week nog een nieuwe release om bestaande klanten in de corporatiemarkt nog beter te bedienen. Iedere vraag vanuit een woningcorporatie krijgt nog steeds onze volle aandacht.

De kunst is om SAP in zijn kracht te zetten zonder er maatwerk code aan toe te voegen en daar waar SAP in de standaard RE (en overige modules) tekort schiet deze met slimme innovatieve technologie aan te vullen. Zoals Henk schrijft is SAP RE standaard niet voldoende uitgerust voor de Nederlandse sociale huursector. Het is ook handig om SAP in een landschap te plaatsen waar middels een onafhankelijke integratie laag de diverse omliggende applicaties zijn te koppelen. Wat ik verder mis is een uitrol van SAP in de Woco sector die netjes volgens het boekje gaat middels solution manager. En dan wel echt netjes. Dus customizing in de SM opzetten, documenteren, managen en monitoren. Waarom gebeurt dit niet? (dus SM niet alleen voor de transporten inzetten, maar voor het hele applicatiemanagement, waar het ook voor bedoeld is!)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-02T11:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.