Investeerders verkopen Itris alweer door aan TSS

Tweede aankoop softwaregroep op vastgoed/corporatiemarkt

Dit artikel delen:
Deal handen schudden overname

Itris, leverancier van de bedrijfssoftwareoplossing ViewPoint voor woningcorporaties, is overgenomen door Total Specific Solutions (TSS). Opmerkelijk, want het bedrijf werd pas medio 2014 overgenomen door een groep investeerders. TSS, onderdeel van het Canadese softwareconsortium Constellation Software Inc. (CSI) nam afgelopen juli ook al NCCW over, de grote woningbouwautomatiseerder uit Almere.

In juli 2014 kwam corporatie-automatiseerder Itris (zo’n tachtig man), uit toen nog Capelle aan den IJssel, via een management buy in in handen van drie nieuwe bestuurders – de ict-ondernemers Rob van der Salm (ex-Caci), Ad van der Leeden (ex-Chronotech) en Pim Kamstra (ex-Decade en -Caci) – met ondersteuning van mede-investeerder Bob Jansen. Zij namen de aandelen over van de vijf oude aandeelhouders met als doel Itris te laten doorgroeien tot de top drie van woningbouwautomatiseerders in Nederland.

Binnen drie jaar is de zaak alweer doorverkocht aan softwaregroep TSS. Met als reden dat deze overname de kans biedt ‘versneld verder te innoveren en naast de focus op middelgrote corporaties nu ook de grote corporaties te kunnen bedienen. Dankzij de strategische begeleiding van CSI en TSS, het delen van innovatiekennis in een groot wereldwijd netwerk en de financiële zekerheid kan Itris gestaag verder groeien en een toonaangevende positie in de markt innemen’, aldus de Itris-directie.

Geen en wel klant verloren

Duidelijk is in ieder geval wel dat TSS de vastgoed/corporatiesector als een groeimarkt beschouwt, na de eerdere overname van Itris-branchegenoot NCCW afgelopen juli. Vooralsnog blijft Itris een ‘autonome business unit binnen TSS, verantwoordelijk voor zijn eigen operatie, propositie en productlijn.’

De oprichters van Itris wisten het bedrijf na de oprichting in 2004 uit te laten groeien tot een succesvolle corporatie-automatiseerder in het middensegment. Zij konden claimen dat er onder hun bewind geen klant verloren is gegaan.

De nieuwe eigenaren voerden na de overname een efficiencyslag uit, onder andere via het samenvoegen van de kantoren in Capelle aan den IJssel en Lelystad tot een nieuw hoofdkantoor in Nieuwegein, maar haalden toch minder opmerkelijke deals binnen. Sterker nog, afgelopen zomer verloor Itris na een selectietraject zijn eerste klant (Welbions: na een fusie koos die corporatie voor Cegeka-DSA).

Onder TSS hogere tarieven

De nieuwe (onder)eigenaar TSS kwam de afgelopen week negatief in het nieuws door het bericht op de website van Computable dat het onderdeel Vicrea (afgelopen juli aan TSS verkocht) zijn tarieven aan gemeenten met minimaal 50 procent wil verhogen. Eerder deed een ander TSS-onderdeel, Pinkroccade Local Government, dit ook al. Er zijn nog geen signalen binnengekomen dat de klanten van NCCW en Itris al zijn geconfronteerd met dit soort exorbitante tariefstijgingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-03T20:28:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.