Lichte stijging afwachtend Wall Street

Wall Street hinkte dinsdag op twee gedachten. De openingsuren waren zwak. Daarna volgde een opmerkelijk herstel. Daardoor eindigden alle indices in de plus.

De Dow Jones-index sloot met een winst van 0,55 procent op 10.621,84, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq-index met 2,21 procent aandikte tot 3.851,09.
De stemming sloeg twee uur voor het slot om na een toespraak van de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan. Tijdens een bijeenkomst van de New York Association for Business Economics gistermiddag zei hij niets over het rentetarief, waarop beleggers concludeerden dat de rente deze maand ongewijzigd zal blijven. Aan de andere kant vrezen beleggers wel dat de afnemende economische groei de bedrijfswinsten kan gaan aantasten.
Deze 'dubbele marktperceptie' zorgde ervoor dat de koersuitslagen over het algemeen beperkt bleven. Stijgers onder de technologiefondsen waren onder andere Cisco (+4,6 procent) en Intel (+5,1 procent). De meeste stijgers bevonden zich echter in de hoek van de oude economie. Zo stegen farmaceutische ondernemingen als Merck (+4,7 procent) en Johnson & Johnson (+4 procent) en oliemaatschappijen als Koninklijke Olie (+1,3 procent) en Exxon Mobil (+0,5 procent).
Veel technologiefondsen verloren veel terrein. De belangrijkste daler was Hewlett-Packard. Een analist van Sanford Bernstein heeft zijn rating voor het bedrijf verlaagd, waarna het aandeel 7 dollar daalde tot 119 dollar, een daling van zo'n 5,5 procent. Internetbedrijf NBCi zag het aandeel met ruim 28 procent kelderen nadat het aankondigde voor het tweede kwartaal en voor de rest van het jaar te rekenen op een lagere omzet en een groter verlies dan door analisten verwacht.
Of de stijging van gisteren doorzet, hangt vooral af van de Amerikaanse cijfers over de inflatie in mei. Een geringe inflatie kan wellicht leiden tot een rally op de Amerikaanse effectenbeurzen. De cijfers worden vanmiddag om 14.30 uur bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-14T00:00:00.000Z Redactie Computable