Nasdaq-beleggers doen Dell in de verkoop

Vrijdagavond sloot de Nasdaq 0,8 procent hoger op 3789,41 punten. De Dow brak met 1 procent door naar 11.027,80 punten.

Oorzaak van de Dow-stijging was steun uit de tabaksfondsen. Het wist hiermee door de magische grens van 11.000 punten te breken. Vergeleken met twee weken geleden staat de Dow 2,4 procent hoger, maar sinds januari 4,1 procent lager. De Nasdaq bleef onveranderd voor de afgelopen week, maar staat sinds januari 6,9 procent lager. Ondanks goede winstcijfers konden Cisco Systems en Applied Materials geen tech-rally ontketenen op de Nasdaq. Cisco moest 0,4 procent terug.
Grote verliezer op de Nasdaq was Dell Computer dat tegenvallende computerverkopen voorspelde. Beleggers deden Dell massaal in de verkoop en het fonds werd 9,7 procent goedkoper. Ook hardwaregiganten Hewlett-Packard en Apple Computer moesten iets terug. De Goldman Sachs Hardware index zakte 0,3 procent.
Beter verging het de Philadelphia Semiconductor index, die 1,2 procent klom. Intel wist 2,92 procent toe te voegen, gevolgd door Advanced Micro Devices. Chipbakkers Kulicke & Soffa Industries en Applied Materials lieten iets liggen. De software gaf de Nasdaq tenslotte steun. IBM steeg 0,84 procent, evenals Siebel en Veritas. Deze week worden kwartaalcijfers verwacht van onder meer Network Appliance, Lycos, Hewlett-Packard, News en Agilent.
Macro-economisch gaat het goed in de VS. Niemand gelooft eigenlijk meer dat Fed-voorzitter Greenspan na de vergadering van het Fomc (Federal Open Market Committee) de rentetarieven nog zal verhogen. De PPI producentprijzen index steeg 0,1 procent, zoals verwacht. Dit is een indicatie, dat de inflatie laag blijft. Komende week wordt onder meer de CPI Consumenten prijs index gepubliceerd. Dat geeft beleggers weer handvaten voor herbevestiging van hun oordeel dat de Amerikaanse economie voldoende is afgekoeld en een zachte landing heeft gemaakt. Nadeel is dat dit ten koste gaat van de tmt-sector (tech/media/telco) en beleggers hun geld op veiliger plaatsen parkeren in traditionele sectoren als olie, voeding en de financiële sector.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-14T00:00:00.000Z Frits Njio