Philips wil meer omzet uit halfgeleiders

Philips-divisie Semiconductors wil de omzetgroei verhogen door meer te investeren in ontwikkeling van nieuwe chips, zoals de Nexperia voor settopboxen.

Dat zei Philips Semiconductors ceo Arthur van der Poel. "Van de 4,6 miljard euro omzet in 1999 hebben we inmiddels 650 miljoen euro gestoken in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe chips." Voor dit jaar schatte Van der Poel dat de investeringen zullen oplopen tot 2 miljard euro. Alleen al over het eerste halfjaar steeg de omzet van Philips Semiconductors tot 3,06 miljard euro. In 2002 hoopt hij dat de omzet zal zijn opgelopen tot 10 miljard euro. "Dat is dan autonome groei, maar als we tot de top 5 in de wereld willen behoren, moeten we enige acquisities gaan doen", verklaarde Van der Poel.
Hij zei verder dat er meer chips worden verkocht in Azië dan in Europa. In de VS zijn momenteel 2000 mensen werkzaam voor de Eindhovense halfgeleiderdivisie. De vraag naar halfgeleiders blijft onveranderd groot in de komende jaren. Mede door de overname van het Amerikaanse Vlsi vorig jaar schrijft de chipdivisie uit Eindhoven dubbele cijfers. "Met VLSI kregen we voet aan de grond op het gebied van netwerken, die hierin 100 miljoen dollar omzet." Vooruitkijkend zegt Van der Poel te mikken op 35 procent marktaandeel in chips voor de consumentenelektronica.
De Nexperia pnx 8500-chip moet het hart vormen van de Internet-opzetkasten die het bedrijf samen met AT&T, Microsoft en andere opdrachtgevers ontwikkelt. De chip ondersteunt Mpeg-4, Opentv, Microsoft TV, Java TV, Media Highway en MHP en combineert digitale video, audio, grafische beelden en Internet-inhoud in een interactief programmamateriaal en bewaart het op de in de televisie ingebouwde harddisk. "Met meer dan 32 miljoen transistors is deze chip complexer dan een Pentium 3 chip van Intel", zei cto Theo Klaassen. "Maar kost toch niet meer dan 48 dollar, vergeleken met 480 dollar voor een vergelijkbare PC-chip."
Analist Paul O'Donovan van Gartner Dataquest sprak van onveranderd hoge marges: "Die liggen voor chips nog altijd rond de 25 procent, omdat de vraag zo groot blijft." Hij verwacht ook veel van de '1394'-chip, die in digitale televisies wordt ingebouwd.
In ontwikkeling bij Philips Semiconductors zijn verder chips voor mobiele telefoontechnologieën Blue Tooth, Gprs en derde generatie mobiele telefoons, die Philips ook in eigen huis produceert. Ceo Van der Poel benadrukte nog maar eens dat de halfgeleiderdivisie vooralsnog binnen het Philips-concern blijft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.