'Georganiseerde aanval' op grote websites

Het begon maandag met Yahoo, gisteren volgden eBay, Buy.com, Amazon.com en CNN.com. Al deze websites en portalen waren deze week het slachtoffer van wat een georganiseerde aanval door hackers lijkt te zijn.

Verschillende beveiligingsdeskundigen zijn het er over eens dat er sprake moet zijn van een of andere vorm van organisatie. De symptomen lijken bij alle getroffenen hetzelfde te zijn, en de tijdsspanne tussen de eerste aanval, op Yahoo, en de volgende was te kort om te denken aan een naäper.
Het wapen dat de hackers hebben gebruikt, staat bekend alsdenial-of-service. Dat is een techniek waarbij de aanvallers vanaf meerdere (in dit geval waarschijnlijk vele duizenden) servers een bepaald doel bestoken met een ware stortvloed aan data. Dat doel, meestal één of meerdere routers in een netwerk, kan die informatiestroom niet aan en weigert vervolgens dienst. Goedwillende gebruikers kunnen dat netwerk dan niet meer bereiken. Voor de denial-of-service-aanval is relatief weinig technische kennis vereist, maar het wapen geldt als zeer effectief, omdat het moeilijk is je ertegen te verdedigen.
De FBI heeft inmiddels enkele van de getroffen bedrijven benaderd om te bekijken of er een officieel onderzoek moet worden gestart. Veel mensen maken zich namelijk zorgen. Op zich waren deze aanvallen nog vrij onschuldig, gezien de doelen die zijn gekozen. De bezorgdheid richt zich met name op de kwetsbaarheid van kritische systemen en databases met persoonlijke gegevens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-09T00:00:00.000Z Redactie Computable