Iridium bankroet door GSM-netwerken

Wat in het begin van de jaren negentig nog een veelbelovend, innovatief en vooral winstgevend idee leek, is uitgemond in één van kostbaarste zakelijke fiasco's aller tijden. Het wereldomvattende telecommunicatie-satelliet-netwerk van Iridium zal worden ontmanteld. Het bedrijf is failliet.

Via een netwerk van 66 satellieten zou Iridium het mogelijk maken om op elke positie op aarde draadloos in verbinding te staan met het telecommunicatie-netwerk. Het idee is in de voorbije jaren echter ingehaald door de werkelijkheid. De explosieve groei van de GSM-netwerken op aarde en de onderlinge koppeling daarvan hebben een satelliet-netwerk overbodig gemaakt. Wat rest is een operatie om de satellieten terug te halen naar de aarde, waarbij ze waarschijnlijk in de oceaan terecht zullen komen. Een andere mogelijkheid is de 66 satellieten te laten verbranden in de atmosfeer. Daarmee wordt een infrastructuur vernietigd die vijf tot zeven miljard dollar heeft gekost.
Voor de 55 duizend klanten van Iridium zit er weinig anders op dan over te schakelen op de diensten van een van de vele GSM-netwerken. Voor één klant is dat echter onmogelijk. De Franse roeier Jo Le Guen zal de resterende 6500 kilometer van zijn reis van Nieuw-Zeeland naar het Zuid-Amerikaanse Kaap Hoorn geen gebruik meer kunnen maken van zijn satelliet-telefoon. Le Guen begon 47 dagen geleden aan zijn avontuur, slechts gewapend met een negen meter lange roeiboot, een satelliet-telefoon en apparatuur voor noodsignalen. Er is geen begeleidende boot.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable