Overheid verwerpt schikkingsplan Microsoft

De Amerikaanse overheid verwerpt het voorstel voor een schikking in de antitrustzaak met Microsoft. "Zij doen geen recht aan de belangrijkste schendingen van de wetgeving zoals door de rechtbank geconstateerd", aldus de overheidsvertegenwoordigers. De softwaremaker had vorige week zelf een compromisvoorstel op tafel gelegd.

Het ministerie van Justitie en zeventien openbaar aanklagers van de staten noemen dit verweer in een zeventig pagina's tellend rapport dat gisteren werd afgeleverd bij rechter Thomas Penfield Jackson, 'niet adequaat'. "Een cosmetische remedie met praktisch geen betekenis in de concurrentiestrijd", luidt het harde oordeel van ministerie en aanklagers.
Zij dreigen terug te grijpen op de eigen plannen om Microsoft op te breken in verschillende bedrijven. Dat is volgens het ministerie nog altijd de beste manier om het concern af te straffen voor het op ongewenste wijze uitschakelen van de concurrentie en om herhaling te voorkomen. "Microsoft probeert de noodzaak tot structurele veranderingen te ontlopen door te doen alsof zijn gedrag geen effect had op de concurrentie. Dat is in tegenspraak met hetgeen bewezen is in het proces en met het oordeel van de rechtbank."
Microsoft had onder meer aangeboden zijn browser Internet Explorer te 'verstoppen' in zijn besturingssysteem Windows. Ook stelde de gigant zijn manier van zakendoen te willen aanpassen. De vertegenwoordigers van justitie in de staten en op federaal niveau noemen deze voorstellen nu 'noch serieus, noch verstandig'.
Het justitieel apparaat meent te moeten opboksen tegen een publieke opinie die weerstand vertoont tegen het opdelen van Microsoft. Assistent-aanklager Joel Klein stelde dat 'het publiek geen rechtshandhaving wil', waarbij zich baseert op opinie-onderzoek. Microsoft trekt heel veel geld uit om de publieke opinie te masseren richting een voor het bedrijf gunstig oordeel. Zo'n twee miljoen gulden maakte het bedrijf naar verluidt al over richting denktanks en stichtingen die het bedrijf kunnen helpen bij zijn verzet tegen de voorstellen van Justitie. De National Taxpayers Union ontving al 215 duizend dollar en viel daarop een sleutelgetuige aan. De volgende stap in het proces worden nu de hoorzittingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable