Microsoft maakt rare sprongen in rechtszaak

Microsoft gedraagt zich momenteel als de spreekwoordelijke kat in het nauw: de softwareproducent maakt rare sprongen in de hoop rechter Thomas Penfield Jackson te bespelen.

De rechter moet nog besluiten welke straf Microsoft krijgt opgelegd voor het overtreden van de antitrustwetten. Vrijwel iedereen gaat ervan uit dat hij zal beslissen dat Microsoft moet worden opgesplitst. Het bedrijf uit Redmond verzet zich hiertegen.
Gisteren kwam de onderneming plotseling met een document waaruit zou blijken dat vertegenwoordigers van de overheid in 1995 hebben gepleit tégen een opsplitsing van Microsoft, omdat dat gevaarlijk zou zijn voor de economie en zou indruisen tegen de belangen van het publiek. juridische analisten bestempelen de handelswijze van Microsoft echter als 'silly'. Ze lezen nauwelijks nieuwe argumenten in het document en vragen zich hardop af of het wel zo verstandig is om twaalf dagen nadat de onderneming haar definitieve schikkingsvoorstel heeft ingediend, de rechter ongevraagd op te zadelen met nieuw leesvoer.
Een dag eerder waren vroegere pogingen van Microsoft om zijn tegenstanders te overtuigen van de nadelen van een opsplitsing, door de overheid volledig om zeep geholpen. Het belangrijkste argument van Microsoft tegen opsplitsing is steeds geweest dat daardoor innovaties en de ontwikkeling van een nieuwe generatie Windows ernstig in de knel zouden komen. De overheid wist echter de hand te leggen op een emailtje van voormalig Microsoft-topman Brad Silverberg - onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Windows 95 - waarin hij pleit voor een volledige scheiding van de verschillende Microsoft-ontwikkelingsteams, omdat men er anders nooit in zou slagen een compleet nieuwe Windows-versie te ontwikkelen. Silverberg houdt een pleidooi voor een 'bedrijf in een bedrijf' dat volledig vrij moet zijn om te doen wat het vindt dat het moet doen. "De energie moet voor 95 procent naar buiten zijn gericht", vindt Silverberg, "in plaats van voor 80 procent naar binnen, zoals vandaag de dag het geval is." De email van Silverberg stamt uit februari 1999 en was gericht aan Microsoft-directeur Ben Slivka.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-23T00:00:00.000Z Redactie Computable