IBM bouwt supercomputer voor nucleaire tests

Met 12,3 triljoen bewerkingen per seconde heeft IBM de snelste computer ter wereld geproduceerd. Deze super dient vooral om nucleaire wapens te testen.

De Advanced Strategic Computing Initiative White (Asci White) weegt 106 ton en beslaat het oppervlak van twee basketbalvelden. Het apparaat beschikt over ruim 8100 'koperen' microprocessoren en een geheugen van zes triljoen bytes. Deze mpp-machine (massive parallel processing) bestaat uit 512 RS 6000 servers, die elk beschikken over zestien processoren.
Het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) zal de computer gaan gebruiken om nucleaire wapens te analyseren en te beschermen. Door het ontwikkelen van ingewikkelde driedimensionale modellen kan DOE nucleaire wapens testen via simulaties. "De Asci White is aangesloten op werkstations die de data van een simulatie converteren naar een visueel beeld. Dat wordt geprojecteerd op een gigantisch scherm. Wapendeskundigen kunnen de atomen dan echt zien", zegt Jim Jardine, Asci White programma manager bij IBM.
Uitvoering van een volledige driedimensionale nucleaire simulatie zou de snelste computer in 1985 zestigduizend jaar kosten, aldus David Schwoegler, woordvoerder van het IBM-lab. "Wanneer een computer honderd triljoen bewerkingen per seconde haalt, is voor dezelfde prestatie slechts één maand nodig. Ik verwacht dat dit voor 2004 mogelijk is."
Volgens Nicholas Donofrio, senior vice-president bij IBM, is deze computer is het begin van het eind van 'live' nucleaire testen. Vorig jaar stemde de Amerikaanse senaat nog tegen een verdrag dat nucleaire testen wereldwijd zou moeten afschaffen, terwijl president Clinton opperde dat het gebruik van computersimulatie een betrouwbare manier is om deze wapens te testen.
De voorgaande versie van IBM's supercomputer, Deep Blue, versloeg in 1997 's werelds beste schaakspeler, Gary Kasparov. De Asci White is drie keer zo snel als Deep Blue en hard op weg de capaciteit van het menselijke brein te overtreffen. De supercomputer zal overigens ook worden gebruikt voor niet-nucleaire doeleinden. Twee keer per jaar wordt de Asci White door universitaire onderzoekers voor astronomisch onderzoek gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.