KPN heel tevreden met Duitse licentie

Met de teller op 111,3 miljard gulden is de Duitse Umts-veiling geëindigd met een opbrengst die Deutsche Telekom 'economische waanzin' noemt.

Een woordvoerder zei gisteren blij te zijn dat aan de 'gekte' een eind is gekomen, maar dat de Duitse telecomgigant 'met een enorme hypotheek aan de Umts-toekomst begint'.
E-Plus, de Duitse dochter van KPN, toonde zich daarentegen uiterst tevreden. De vierde GSM-aanbieder van Duitsland kocht samen met het Hongkongse bedrijf Hutchison Whampoa voor bijna 18,5 miljard gulden twee van de twaalf frequentieblokken. Eerder deze week besloot E-Plus nog om niet langer op drie blokken te bieden omdat de kosten uit de hand begonnen te lopen.
Uiteindelijk is niemand van de volhouders buiten de boot gevallen. Alle zes hebben ze ieder twee blokken frequenties gekocht. De twee grootste concurrenten, Deutsche Telekom en Mannesmann (eigendom van het Britse Vodafone), boden tot kort voor het eind op drie blokken, omdat drie stuks de beste landelijke dekking garandeert. Toen Mannesmann kort voor het eind toch genoegen bleek te nemen met twee blokken, kwam dat volgens een woordvoerder voor Deutsche Telekom als een opluchting.
Na de sluiting van de veiling wordt het geld inzamelen voor de telecombedrijven. Bedrijventaxateur Standard&Poor liet dinsdag al weten dat het de bedrijven een lagere rating zal geven, gezien de bedragen die ze nu hebben uitgegeven en de hypotheek die ze daarmee op hun toekomst hebben genomen. Deutsche Telekom heeft kort geleden al de grootste obligatielening (14,6 miljard dollar) in zijn geschiedenis uitgeschreven. France Télécom (Mobilcom) en British Telecom (Viag Interkom) schrijven naar verluidt elk binnenkort leningen uit van 20 miljard dollar.
De grote winnaars van de veiling zijn de Duitse schatkist en de bouwers van mobiele netwerken. Het Duitse ministerie van Financiën had officieel gerekend op 20 miljard mark, maar krijgt nu 98,8 miljard mark in handen. Dat geld wordt gebruik om de staatsschuld van 1.450 miljard mark voor een aardig deel af te lossen.
De komende jaren zullen ook de bouwers van netwerken en mobiele telefoons profiteren van de Umts-veilingen. Voor Umts is namelijk een veel dichter netwerk nodig dan voor de huidige GSM-standaard. Verder moeten alle Umts-liefhebbers een nieuw toestel aanschaffen. Het Zweedse Ericsson merkte handenwrijvend op dat er een stortvloed aan orders aankomt. Het Franse Alcatel staat eveneens in de startblokken: kort geleden vormde het eenjoint venture met Fujitsu, dat in Japan al Umts-netwerken heeft gebouwd.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.