Altavista's 'flatrate' Internet mislukt

Altavista is noodgedwongen afgestapt van het plan om voor een habbekrats onbeperkt Internet zonder telefoontikken aan te bieden.

Het Internet-bedrijf, vooral bekend door zijn zoekmachine, wees gisteren bij de aankondiging vooral met een beschuldigende vinger naar British Telecom. De Britse telco zou de plannen hebben gedwarsboomd door te weigeren Altavista daarvoor de mogelijkheid te bieden.
Altavista kwam een half jaar geleden met het verrassende plan om voor omgerekend een dikke honderd gulden per jaar internetters onbeperkt toegang tot het web te geven zonder telefoontikken. De Britse premier Tony Blair sprak hartelijke woorden over de democratisering van Internet en de Britse telecomtoezichthouder Oftel sprak van 'uitstekend nieuws'. De afgelopen tijd meldden zich 274.000 liefhebbers aan, maar die moet het bedrijf nu teleurstellen.
Altavista wijst met de beschuldigende vinger vooral richting British Telecom, dat de markt voor lokaal telefoonverkeer beheerst. De telecomgigant deed een half jaar geleden nog niets aan gratis lokaal telefoonverkeer, maar na wat duw- en trekwerk van Oftel geeft het bedrijf nu isp's (Internet service providers) de mogelijkheid om Internet zonder telefoontikken aan te bieden in de avonden en de weekeinden - de tijden bij uitstek waarop mensen thuis surfen over het Web.
Bovendien vraagt BT voor elke 'eenheid' - waarop tussen de 5 en 20 gebruikers kunnen worden aangesloten - 1000 pond (3600 gulden) per jaar, terwijl Altavista een begroting had gemaakt waarbij het voor elke eenheid op 600 pond (2100 gulden) rekende.
De uitkomst was dat Altavista een veel onaantrekkelijker dienst zou moeten aanbieden voor veel meer geld dan het bedrijf aanvankelijk had aangekondigd, dus gaat het plan nu helemaal niet door.
Het Internet-bedrijf kreeg gisteren nauwelijks steun voor zijn boze woorden. British Telecom waste de handen in onschuld en kreeg daarbij steun van de Oftel. Een woordvoerder verweet Altavista een plan te hebben gelanceerd zonder zich ervan te hebben vergewist dat het ook financieel haalbaar zou zijn. Volgens de Britse Altavista-directeur Paperon heeft hij volgende week nog een gesprek met Oftel over de vermeende sabotage van British Telecom. Hij benadrukte dat de plannen voor supergoedkoopflatrate Internet nog lang niet van de baan zijn.
In Nederland ruktflatrate Internet ook op. Internet-aanbieder Wish wil het binnenkort gaan leveren voor acht tot negen tientjes per maand. De Rotterdamse isp Superweb is begonnen aan een tweede poging omflatrate Internet van de grond te tillen. Vorig jaar bood het bedrijf onbeperkt internetten zonder tikken aan voor 35 gulden per maand, maar na een lawine van klachten werd die dienst tijdelijk gestopt. In het nieuwe aanbod, eveneens voor 35 gulden per maand, is de online tijd beperkt tot 50 uur per maand, en wordt de verbinding na twee uur automatisch verbroken, waarna de surfer opnieuw moet inbellen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-23T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.