Mobiele telco's vrezen prijsstijging

De mobiele telefonie-aanbieders Ben, Dutchtone, KPN, Libertel en Telfort uiten hun bezorgdheid over de veiling van Umts-frequenties in Nederland die waarschijnlijk in juli plaats vindt.

Zij zijn bang dat door het veilingsysteem enorm hoge bedragen moeten worden betaald. Hierdoor worden de kosten voor de consument naar alle waarschijnlijkheid ook hoger. Dit schrijven de vijf aanbieders van mobiele telefonie in een brief aan de Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat.
Volgens de vijf operators, die verenigd zijn in Monet, moet er meer frequentieruimte beschikbaar komen. Daarnaast vraagt Monet aan de Nederlandse regering om zich in te zetten voor een meer consistent frequentie- en allocatiebeleid op Europees niveau. Op dit moment bestaan er grote verschillen in de wijze waarop operators in verschillende lidstaten worden behandeld. In Spanje zijn de frequenties bijvoorbeeld weggeven. De Italiaanse mededingingsautoriteit wil een veiling in twee fasen. In de eerste fase zou een 'schoonheidswedstrijd' moeten worden gehouden, waarbij biedende bedrijven worden beoordeeld op technische en financieel-economische aspecten van hun plannen. Pas in de tweede fase volgt de eigenlijke veiling.
Minister Zalm verwacht met de vijf licenties zo'n twintig miljard gulden op te halen. Nog vers in het geheugen ligt een recente veiling in het Verenigd Koninkrijk. Hier werd in totaal tachtig miljard gulden voor eveneens vijf beschikbare frequenties betaald.
De Britse veiling voor Umts-frequenties ligt inmiddels onder vuur. Zowel One2one als British Telecom (BT) slepen de Britse overheid voor de rechter. De bedrijven vinden de betalingsregeling voor de nieuwe frequenties voor mobiele telefonie oneerlijk. Het Britse ministerie van Handel en Industrie zou Vodafone Airtouch gunstigere financiële voorwaarden hebben bezorgd dan de concurrenten. Tijdens de veiling hebben ook One2one en BT een Umts-frequentie bemachtigd, maar Vodafone Airtouch zou zo'n 360 miljoen pond aan rente besparen doordat het later mag betalen. De Britse regering heeft Vodafone Airtouch uitstel gegeven omdat het bedrijf twee licenties heeft binnengesleept, waaronder één voor Orange, dat binnenkort verkocht wordt. Als Orange van de hand is gedaan, hoeft pas te worden betaald.
Umts, de opvolger van de huidige GSM-technologie, is de derde-generatie technologie voor mobiele telecommunicatie. Door middel van Umts-techniek kan zeer snel mobiel spraak- en dataverkeer worden gerealiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable