Uitstel Oracle-systeem zet Remu in de kou

Het nieuwe klanteninformatiesysteem Oracle MVS van energiebedrijf Remu gaat pas op 15 januari 2001 in de lucht. Dat is ruim een jaar later dan gepland.

In oktober 1997 maakte het Utrechtse energiebedrijf Remu bekend dat het een mvs-systeem (marketing-verkoop-services) laat bouwen. Het nieuwe systeem zal bestaan uit maatwerkapplicaties op basis van Oracle-technologie: een Oracle-databasesysteem, decustom development methodology en de Oracle-hulpmiddelen Developer/2000 en Designer/2000. Als hardwareplatform is voor Sun gekozen.
Oracle is hoofdaannemer en bouwt het systeem in samenwerking met automatiseerders van de Remu, Oracle en Cap Gemini. Piet de Visser, algemeen directeur van Remu: "Wij hebben er zelfs een aparte werkmaatschappij voor opgezet." Volgens planning zou het systeem na twee jaar gebruiksklaar zijn. Er ontstond echter al snel vertraging in de analysefase. "Die is niet op 1 januari 1998, maar in april van dat jaar afgerond", vertelt De Visser. "Omdat voor de bouw 22 tot 24 maanden was uitgetrokken, werd oplevering met oog op de 2000-problematiek te link."
Remu nam vervolgens als tussenoplossing het klantinformatiesysteem Hera van collega-bedrijf Energie Delftland tijdelijk in gebruik. Hera ('Het Enige Reële Alternatief') was 2000-bestendig en werd in de loop van 1998 bij Remu ingevoerd.
Door de liberalisering van de energiemarkt zullen energiebedrijven elkaar moeten beconcurreren op prijs en service. Daarvoor hebben ze klantinformatiesystemen nodig waarmee ze kunnen stoeien met prijzen en betalingscondities, en data kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden. Ze willen tevens extra inkomsten generen door facturering en inning van andere nutsbedrijven, zoals waterschappen, over te nemen.
Oracle leverde het mvs-systeem op 1 juli 1999 op. Het was direct achterhaald en moest worden aangepast op nieuwe ontwikkelingen als de invoering van de energiewet en de regionale energiebelasting. Volgens het nieuwe schema zal het aangepaste systeem op 15 januari 2001 klaar zijn. De Visser: "Bij zo'n groot systeem - 1200 functiepunten - weet je van tevoren dat het bij oplevering onjuist of incompleet kan zijn. Het is geen Internet-toepassing die je in zeven maanden in elkaar zet. Onze belangrijkste ontwerpeisen waren dat het systeem makkelijk onderhoudbaar en flexibel moest zijn, om snel te kunnen inspelen op de veranderingen in de energiemarkt."
De invoering van het mvs-systeem is een miljoeneninvestering. De Remu-directeur wil echter niets kwijt over het exacte budget en de extra kosten voor de aanpassingen: "dat gaat de concurrentie niks aan." Wel zegt hij dat het budget een fractie is van soortgelijke IT-projecten in Engeland en Duitsland, waarbij de investeringen tussen de 100 en 150 miljoen gulden belopen ("dat kunnen wij ons niet permitteren").
De overname van het Gasbedrijf Centraal Nederland Fusie met GCN had geen vertragende invloed op het MVS-systeem in aanbouw. Wel lag tijdens de integratie in april het netwerk vijf dagen plat door een fout in de Novell-software. Klanten konden nauwelijks worden geholpen. Tegen zo'n imagoverslechtering maakt ook een nieuw klanteninformatiesysteem weinig klaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.